Pobles de Catalunya que has de visitar: Castellfollit de la Roca

Hi ha dos Catalunyes, la metropolitana i la rural. Ambdues molt diferents i totes amb encant, però si sou dels què us agrada la tranquil·litat, la naturalesa i la història, la Catalunya rural us agradarà més.

En aquesta sèrie d’articles, on ja hem parlat de Pals, Espinelves, Cadaqués, Rupit, Besalú, Tossa de Mar, Bagergue, Begur, Montblanc, Tivissa, Calella de Palafrugell, Les Cases d’Alcanar, Peralada, Peratallada, Santa Pau, Siurana, Banyoles, Beget i Castellfollit de la Roca us presentarem pobles de la Catalunya rural, de costa, d’interior o de muntanya, que, per les seves característiques, heu d’apuntar-los en majúscules en la vostra llibreta de futurs destins, als quals dedicar una ruta o un cap de setmana amb la vostra autocaravana.

Segur que ens deixem molts però aquests són, al nostre parer, alguns dels més recomanables.

Avui viatgem a la comarca del Berguedà, a un poble situat al vessant sud dels Pirineus i a 1.450 mts. d’alçada, dins del Parc Natural del Cadí Moixeró: Castellar de n’Hug

Castellar de n’Hug

Castellar de n’Hug, premiat el 1984 pel Ministeri de Turisme com un dels pobles més embellits d’Espanya i referent turístic, en ple Parc Natural de Cadí Moixeró i un dels pobles habitats de més alçada de Catalunya, us ofereix durant tot l’any, una àmplia oferta de gran qualitat en allotjaments de totes les categories, oci actiu, turisme cultural, històric i industrial, gastronomia d’alta muntanya, shoping de productes de muntanya i zona activa encara, d’oficis tradicionals de muntanya, així com espais naturals de gran bellesa, com les fonts del riu Llobregat o espectacles com el Concurs de Gossos d’Atura de Castellar de n’Hug.

Què veure-hi

Centre Històric

Com és sabut, l’esplendor dels senyors feudals tenia una directa relació amb el nombre de súbdits i en la importància dels pobles i viles que hi havia sora els seus dominis. Per això durant el segle XIII, els barons de Mataplana van concedir cartes de població, entre d’altres a Castellar de n’Hug, el 1292. Així s’asseguraven l’atracció de gent cap els seus dominis.

La situació del castell de Castellar era del tot estratègica, perquè es trobava a l’entrada de les seves terres en un lloc idoni i protegit. Per tal de poder tenir gent que habités i protegís la contrada, Ramon d’Urtx va concedir la carta de poblament.

La darrera referència al castell és l’any 1482, quan Galceran Galceran de Pinós manà a la gent de Castellar que davant d’un possible atac, es tanquessin dintre dels murs del castell. De mica en mica, aquesta fortificació va perdre importància però, ben al contrari, el poble que havia nascut als seus peus va anar creixent.

Castellar de n’Hug ha sabut mantenir l’estructura i construcció tradicional de les seves cases, carrers i places, amb el que conforma un conjunt arquitectònic digne d’admiració.

Museu del Pastor

Al llarg dels anys, l’ovella i l’ofici de pastor (un dels oficis més estimats i alhora més tradicional de les zones de muntanya) ha estat el “modus vivendi ” per a moltes famílies de Castellar de n’Hug , a més d’ésser un important element d’intercanvi cultural.

El Museu del Pastor ens fa un repàs del passat, el present i el futur d’aquesta dura feina que cada estiu a la mateixa població té un destacat homenatge amb el Concurs Internacional de Gossos d’Atura.

Els estris i atuells dels pastors també tenen el seu lloc en aquest museu, situat al mig del municipi amb més tradició turística de la comarca.

Fonts del Llobregat

A 1.300 metres d’altitud i sota mateix de Castellar, trobareu les Fonts, el naixement del riu Llobregat.

Es tracta d’un espectacle natural d’aigua i natura, que ofereix un gran ventall de diferents tonalitats de colors al llarg de tot l’any, i que mereix que us atureu a contemplar el naixement d’un riu que a vertebrat Catalunya i que fins arribar al Mediterrani, passa per 28 municipis.

Per arribar fins el naixement a peu des del poble, heu de dirigir-vos al pàrquing de l’entrada i recórrer un camí d’escales limitat per una tanca de fusta. També podeu arribar en cotxe des Castellar de n’Hug per la carretera en direcció a la Pobla de Lillet, agafant el desviament que està degudament senyalitzat.

Entre la vegetació ja s’insinua el riu i podreu sentir la remor de l’aigua, el cant de diferents ocells i admirar la flora i vegetació  pròpia d’un ecosistema de ribera.

L’aigua surt de la roca calcària i és el resultat de les aigües de la pluja i de la neu que durant l’hivern s’acumula als cims més  propers com el Puigllançada i la Tossa d’Alp.

La surgència principal en forma de cascades és un espectacle que a la primavera, durant el desglaç, fa posar els pèls de punta.  Des de un mirador, podreu veure i gaudir de la força i bellesa de l’aigua.

Museu del Ciment Asland

La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n’Hug, es va tancar ara fa uns trenta anys. Les restes avui visibles encara posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un singular entorn natural. La fàbrica ha iniciat un nou recorregut, convertint-se en el Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, gràcies a un centre d’interpretació i a un itinerari extern per les ruïnes industrials de la fàbrica.

Podem gaudir d’un centre dinàmic que ens obre al primer conjunt industrial cimenter de Catalunya, integrat al Sistema del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC).

L’antiga fàbrica Asland del Clot del Moro va funcionar de 1904 fins a 1975. Els darrers propietaris, Lafarge-Asland, van vendre per un preu simbòlic de 498.000 pessetes –uns 3.000 €- la propietat a la Generalitat de Catalunya l’any 1996. Actualment està adscrita al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el qual hi ha ubicat el Museu del Ciment de Castellar de n’Hug; la primera fase va ser inaugurada el 21 de setembre de 2002. El juny de 2005 la fàbrica i el seu entorn van ser declarats bé cultural d’interès nacional, en la categoria de monument històric.

La visita al museu permet entendre l’impressionant conjunt de les restes d’aquest complex industrial aixecat per un grup d’industrials que avui consideraríem visionaris tenint en compte les dificultats tècniques i de transport per bastir-hi una fàbrica d’aquesta importància, que va subministrar ciment en moments de fort creixement de la societat industrial, necessitada tant de noves infraestructures com d’habitatges i nous espais de producció.

Per poder comprendre la magnitud de l’obra que donà vida al complex, cal visitar amb el Museu del Ciment, el Tren del Ciment, els jardins Artigas i la estació de l’Empalme, a la Pobla de Lillet.

Tren Turístic del Ciment

El Ferrocarril Turístic de l’Alt Llobregat, conegut també com el Tren del Ciment, uneix la Pobla de Lillet amb la zona del Clot del Moro, al terme municipal de Castellar de n’Hug. Té un recorregut de 3,5 quilòmetres que es fa a través de diferents espais d’interés turístic com l’exposició de vehicles de transport, ubicada a l’estació de la Pobla de Lillet, els jardins Artigas, dissenyats per Gaudí i el Museu del Ciment, al costat de l’estació de Castellar de N’Hug.

El carrilet va ser construït per la Companyia General d’Asfalts i Pòrtland “Asland” pel transport de ciment de la fàbrica del Clot del Moro. El recorregut començava a la mateixa fàbrica  i anava fins a Guardiola de Berguedà on enllaçava amb els Ferrocarrils Catalans, i on es feien els transbords de ciment i també d’altres mercaderies. Els primers anys el ferrocarril només transportava ciment i carbó, però a partir de l’any 1914 va començar a portar passatgers. Aleshores feia un recorregut d’11 quilòmetres i tenia cinc estacions. El seu últim viatge va ser el 14 d’octubre de l’any 1963 fins que a l’any 2005 Ferrocarrils Catalans de la Generalitat va recuperar aquesta línia.  Actualment es pot fer una part d’aquest recorregut amb el carrilet enmig d’un paratge de gran bellesa on podem veure el riu Llobregat en molts trams.

El trajecte té una durada d’uns 20 minuts aproximadament. El fa una locomotora dièsel amb dos cotxes amb una capacitat total de 50 persones.

Concurs Internacional de Gossos d’Atura

El Concurs Internacional de Gossos d’Atura va néixer el 1962 de les trobades que feien un grup de pastors de la comarca on competien per a demostrar qui tenia el millor gos pastor.

Des de llavors se celebra anualment l’últim diumenge d’agost, formant part del Campionat de Concursos de Gossos Pastors dels Països Catalans.
Ha estat el millor que s’ha fet per a la promoció turística del poble, sobretot per la seva llarga continuïtat i el fet d’haver-hi-el convertit en internacional, anant a buscar pastors experts, ha ajudat a la promoció.

On fer nit amb autocaravana a Castellar de n’Hug?

 


Fins aquí el nostre resum del poble de Castellar de n’Hug. Esperem que hàgim despertat la vostra curiositat i descobriu aquesta zona en alguna de les vostres futures sortides.

Estigueu atents a les nostres xarxes socials per a descobrir nous pobles que no us podeu perdre a Catalunya.

No teniu autocaravana però voleu viure l’experiència? Nosaltres us lloguem una! A L’Alba disposem d’una àmplia flota d’autocaravanes de lloguer, en constant renovació i completament revisades després de cada lloguer. Disposareu de tots els serveis amb els últims models del sector i gaudireu d’uns dies perfectes en família o amb amics. Fent CLIC AQUÍ trobareu tota la informació sobre el nostre servei de lloguer. També podeu contactar amb nosaltres per Whatsapp: 636.95.88.84

(fent clic en el número de telèfon des del teu mòbil per iniciar una conversa amb nosaltres).

Imatges i informació de turismecastellardenhug.cat

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found