Pobles de Catalunya que has de visitar: Calella de Palafrugell

Hi ha dos Catalunyes, la metropolitana i la rural. Ambdues molt diferents i totes amb encant, però si sou dels què us agrada la tranquil·litat, la naturalesa i la història, la Catalunya rural us agradarà més.

En aquesta sèrie d’articles, on ja hem parlat de Pals, Espinelves, Cadaqués, Rupit, Besalú, Tossa de Mar, Bagergue, Begur, Montblanc i Tivissa us presentarem pobles de la Catalunya rural, de costa, d’interior o de muntanya, que, per les seves característiques, heu d’apuntar-los en majúscules en la vostra llibreta de futurs destins, als quals dedicar una ruta o un cap de setmana amb la vostra autocaravana.

Segur que ens deixem molts però aquests són, al nostre parer, alguns dels més recomanables.

Avui viatgem a la Costa Brava, a un poble de pescadors que ha sabut mantenir el seu encant malgrat l’arribada massiva de turistes: Calella de Palafrugell

Calella de Palafrugell

Antic poble de pescadors, format per diverses cales, que encara conserva el seu encant. Calella de Palafrugell és un dels pocs nuclis de la Costa Brava on encara es manté aquest ambient que es respirava als pobles de la zona, abans que arribés el turisme de masses, amb carrers estrets, cases amb coberta inclinada de teula i alguns habitatges tradicionals de pescadors de dues plantes.

Aquest poblet pesquer està situat en una costa rocosa, formada per petites cales, al nord del paratge natural de Castell – Cap Roig, ideal per a passejos o excursions amb bicicleta, i al sud del també nucli costaner i turístic de Llafranc.

A l’estiu, al Jardí Botànic de Cap Roig se celebra el festival musical Festival de Cap Roig i també el Cicle de Concerts d’Estiu a l’església de Sant Pere, que organitza Joventuts Musicals de Palafrugell. La trobada anual d’havaneres, que reuneix milers de persones a la platja de Port Bo, és un dels actes més coneguts de la zona.

Què visitar?

Camí de Ronda fins Llafranc

Aquesta sendera que discorre per la costa, des d’on tens les més belles vistes de Llafranc i les petites cales de la zona, et permet entrar directament a Calella de Palafrugell per un passeig marítim en què se succeeixen les seves petites platges.

En la seva més cèntrica platja de Port Bo encara pots veure sobre la sorra les barques dels pescadors.

Per això també aquest enclavament també és conegut com la platja de la Barques. Al costat d’aquesta tens altres petites cales, com Calau, Port Pelegrí, el Canadell o Port de la Malaespina.

Nucli urbà

Passejant pel nucli urbà de Calella de Palafrugell trobaràs estrets carrers i cases amb lluminoses façanes blanques.

Rutes culturals

La zona de Palafrugell ofereix diferents i interessants rutes que us faran descobrir el llegat històric, patrimonial i cultural del municipi:

Ruta Josep Pla

Itinerari dissenyat per a donar a conèixer als lectors de l’obra de Pla, espais significativament planians de Palafrugell i el seu municipi. La ruta té un recorregut marcat per les referències bibliogràfiques i literàries de l’escriptor.

Es pot fer per lliure seguint les indicacions que trobareu en la Carpeta Ruta Josep Pla, disponible en la Fundació Josep Pla, situada a la casa natal de l’escriptor a Palafrugell, que al seu torn és el punt de partida de la ruta: C/ Nou, 51.

Fent clic AQUÍ trobareu més informació.

El triangle de Can Mario

Ca Mario era una antiga fàbrica de suro de principis del s. XX que formava part del conjunt arquitectònic fabril de l’empresa corchera Miquel, Vincke & Meyer, fundada en 1900. A més era la més important del sector industrial a Espanya.

La visita a aquest centre cultural es pot començar en el Museu del Suro, situat en la mateixa plaça Ca Mario, s/n. És un edifici on podem destacar la decoració de la façana principal modernista, la qual és obra de l’arquitecte General Guitart i Lostalo. El Museu del Suro és una institució dedicada a la interpretació i difusió del patrimoni i els territoris vinculats al món surer català.

Trobareu tota la informació AQUÍ

Ruta dels Americans

Un cercle de comerciants del municipi van noliejar les primeres naus catalanes cap a les colònies americanes a partir de 1765. Durant el segle XIX la presència d’emigrants de Palafrugell a Amèrica es va incrementar (cal destacar el filantrop Josep Torres Jonama) i es va concentrar en les colònies de Cuba i de l’Argentina, fet que va propiciar que durant la Guerra de Cuba de 1989 diversos veïns s’embarquessin cap a una guerra no desitjada.

Els Bassa Roques són una família empordanesa de fortes conviccions religioses i arrels catalanistes, que van trobar en la llunyana Amèrica els instruments per a erigir-se en defensa de la llengua i de la cultura catalana a través dels mitjans de comunicació i de diferents entitats catalanes a l’Argentina. La casa pairal dels Bassa Roques, en Llofriu, és el punt d’inici de la ruta de els Americans, que transcorre pel municipi i els nuclis de Llofriu, Calella i Llafranc, escenaris del record de els americans que van fer fortuna a Cuba, l’Argentina, Guatemala, Xile o els Estats Units, especialment a Nova York.

Trobareu tota la informació d’aquesta ruta AQUÍ 

Torres de vigia

En la Mediterrània, fins a principis del segle XIX, gairebé sempre han hagut pirates i corsaris, exceptuant el breu període en el qual els romans van tenir un domini absolut del territori. Podem dir, llavors, que la pirateria era un fet molt normal entre els pobles mariners de tot el món, un complement habitual del que avui dia diríem l’activitat comercial lícita. I el municipi de Palafrugell no va ser menys!
Perduda la seguretat de l’Imperi Romà, la costa es va convertir una altra vegada en un lloc perillós i va haver-hi una reculada cap a l’interior. Es va abandonar Llafranc i altres llocs costaners que van funcionar durant l’època romana i la població es va agrupar en Santa Margarida, Vila-seca, Palafrugell, etc.
A més de buscar llocs allunyats de la costa, feia falta fortificar-los. Al perill de la mar se sumava el caràcter guerrer de la societat feudal. El palau de Frugell, que dóna nom a aquesta població, era un recinte emmurallat. En el segle XIII, la muralla envoltava tota la població, no solament el castell.
Davant el creixent perill corsari, durant els segles XIV i XV, es va fer un gran esforç de construcció d’elements defensius, des de Lloret fins a Llançà. Va ser el moment en què es va construir la torre de guaita de Sant Sebastià.
Existeixen diverses opcions per a recórrer les torres de guaita del municipi. La que us proposem és una bonica excursió circular d’uns 15 km que recorre la plana i la costa de Palafrugell, recomanada per a aquelles persones als qui els agradi la naturalesa, la història i caminar per paratges meravellosos al costat de la mar. Tot l’itinerari està degudament senyalitzat i pintat amb marques, excepte el tram que va des del GR-92 fins a enllaçar amb el PR-C 106. S’han de seguir unes senderes locals, el GR-92 i el PR-C 106. També trobareu el recorregut en Wikiloc.

Més rutes

Si voleu recórrer els punts més emblemàtics del municipi sense necessitat d’agafar el cotxe podeu optar pel Julivia Bus Turístic. Amb ell podreu visitar les instal·lacions culturals de Palafrugell, entrar al jardí botànic de Cap Roig, anar fins al port de Llafranc pel passeig, pujar al far de Sant Sebastià amb les millors vistes del litoral, gaudir de la bonica platja de Tamariu, veure tota la costa donis de Calella de Palafrugell fins a Tamariu…

El Julivia bus disposa de wifi per als seus usuaris, que així podran descarregar-se i consultar l’aplicació “Julivia Bus” per a dispositius mòbils i tauletes (Android i IOS) que ofereix tota la informació referent al recorregut, horaris, ubicació de les parades , història del municipi, descomptes, etc., el bus té 6 recorreguts, tres al matí i tres a la tarda.

Es pot pujar i baixar del bus tantes vegades com es vulgui al llarg del dia així com aprofitar els descomptes oferts. Més informació AQUÍ

Una molt bona opció és optar pel tiquet Palafrugell+ que inclou diverses rutes que us portaran als punts més emblemàtics de Calella de Palafrugell. Trobareu tota la informació AQUÍ


On fer nit amb autocaravana a Calella de Palafrugell?


Fins aquí el nostre resum del poble de pescadors de Calella de Palafrugell. Esperem que hàgim despertat la vostra curiositat i descobriu aquesta zona en alguna de les vostres futures sortides.

Estigueu atents a les nostres xarxes socials per a descobrir nous pobles que no us podeu perdre a Catalunya.

No teniu autocaravana però voleu viure l’experiència? Nosaltres us lloguem una! A L’Alba disposem d’una àmplia flota d’autocaravanes de lloguer, en constant renovació i completament revisades després de cada lloguer. Disposareu de tots els serveis amb els últims models del sector i gaudireu d’uns dies perfectes en família o amb amics. Fent CLIC AQUÍ trobareu tota la informació sobre el nostre servei de lloguer. També podeu contactar amb nosaltres per Whatsapp:  636.95.88.84

(fent clic en el número de telèfon des del teu mòbil per iniciar una conversa amb nosaltres).

Imatges i informació de visitpalafrugell.cat

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found