Pobles de Catalunya que has de visitar: Castellfollit de la Roca

Hi ha dos Catalunyes, la metropolitana i la rural. Ambdues molt diferents i totes amb encant, però si sou dels què us agrada la tranquil·litat, la naturalesa i la història, la Catalunya rural us agradarà més.

En aquesta sèrie d’articles, on ja hem parlat de Pals, Espinelves, Cadaqués, Rupit, Besalú, Tossa de Mar, Bagergue, Begur, Montblanc, Tivissa, Calella de Palafrugell, Les Cases d’Alcanar, Peralada, Peratallada, Santa Pau, Siurana, Banyoles i Beget us presentarem pobles de la Catalunya rural, de costa, d’interior o de muntanya, que, per les seves característiques, heu d’apuntar-los en majúscules en la vostra llibreta de futurs destins, als quals dedicar una ruta o un cap de setmana amb la vostra autocaravana.

Segur que ens deixem molts però aquests són, al nostre parer, alguns dels més recomanables.

Avui viatgem a La Garrotxa, a un poble a la vora d’un espectacular penya-segat: Castellfollit de la Roca.

Castellfollit de la Roca

L’espectacular ubicació de Castelfollit el converteix en un magnífic mirador natural, des del qual es poden contemplar les valls dels rius Fluvià i Toronell. El terme és, a més, la porta d’entrada a un dels espais verds més importants de Catalunya: el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

El petit poble de Castellfollit de la Roca s’alça sobre una espectacular cinglera basàltica de 50 metres d’alçada i de gairebé un quilòmetre de llargada retallada pel riu Fluvià.

Els estrets carrerons del poble desemboquen a l’antiga església de Sant Salvador, a l’extrem de la cinglera, on hi ha un mirador amb unes vistes privilegiades.

Castellfollit de la Roca és una de les portes d’entrada al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

El barri vell està situat damunt una cinglera basàltica, formada per dues colades de lava superposades. El nostre recorregut s’inicia a la plaça de Catalunya i s’endinsa pels carrers de la part vella del poble. Una part d’aquesta ruta coincideix amb l’antiga via romana Annia. Des de la passera sobre el Fluvià es pot contemplar l’espectacular cinglera amb el poble al damunt.

A Castellfollit de la Roca hi trobaràs senyalització en braille de diferents punts d’interès turístic que conformen l’itinerari circular que permet recórrer els carrers del nucli antic per arribar als  miradors de la cinglera basàltica i visitar l’antiga església.

Què veure-hi

L’espadat de basalt on s’assenta el poble és fruit de l’erosió dels rius sobre les restes de lava d’erupcions volcàniques que fa milers d’anys van cobrir la muntanya (una, 217.000 anys enrere, i l’altra, 192.000). En refredar-se la lava es van crear llargues columnes de basalt de seixanta metres d’alçada i gairebé un quilòmetre de longitud.

La pedrera basàltica de Castellfollit existeix des del segle XIX i és l’única activa de tot l’Estat. Se n’encarrega la família Ortiz i els seus usos són sobretot industrials (roca antiàcida), encara que també s’utilitza per fer llars de foc, paviments, barbacoes, etc. Antoni Gaudí va emprar aquest basalt de Castellfollit per construir les columnes del Parc Güell.

Aquesta pedra volcànica constitueix la base per a la construcció del barri vell, format per places i carrers estrets d’origen medieval. En un extrem de la cinglera, on hi havia abans el cementiri, hi ha la plaça de Josep Pla, una gran terrassa que ofereix una espectacular vista de l’entorn natural.

D’entre la renglera de cases emergeix l’església de Sant Salvador (segle XIII). Va ser afectada pel terratrèmol del segle XV i destruïda durant la Guerra Civil. Això motivà els habitants a construir-ne una de nova a la part més moderna del poble. A mitjan anys vuitanta es va recuperar l’antic edifici com a centre cultural. El temple actual és d’estil renaixentista tardà i té un campanar de planta quadrada.

També podem acostar-nos al Museu de l’Embotit, creat el 1993 per la família Sala, que en fabrica des de fa més de 150 anys. A l’exposició es veuen les eines que durant dècades s’han usat per a l’elaboració de la carn, així com les màquines i algunes fotografies de les diferents generacions de la família. Compta també amb una botiga.

Finalment, podem visitar el Museu del Vietnam, inaugurat el 2003, que recull una àmplia mostra del material bèl·lic que els Estats Units i els països aliats van utilitzar durant la guerra, a més d’un fons de 400 fotografies, vestimentes de l’exèrcit, banderes, insígnies i mapes.

Què fer-hi

Castellfollit és el punt de sortida de nombroses rutes per descobrir un bonic entorn natural, des de passejos tranquils per carrerons fins a caminades entre boscos.

Prop de la vila vella hi ha un conjunt de petits horts, envoltats per un munt de camins que formen part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Aquests senders permeten descobrir de prop la paret de basalt i conèixer la història i la cultura del poble recorrent diversos canals d’aigua i fàbriques, com Can Mulleras i Can Xaudiera.

Un altre itinerari, totalment senyalitzat, ens mostra un vessant més general de la vila. El camí comença a l’aparcament que hi ha prop de la carretera, des d’on se segueix el traç del Fluvià, s’enfila cap al poble pel camí vell i s’arriba a la plaça de Sant Roc.

Al calendari de Castellfollit estan anotats els dies 16 d’agost, festa de Sant Roc, i tots els diumenges de setembre, que són dies de trobada gegantera. A més, cada dissabte al matí la plaça Major acull el mercat, ple de tota mena de productes de gran qualitat.

La plaça de Catalunya, construïda fa pocs anys, és un punt de trobada i de reunió popular. Algun del seus bars pot ser un bon lloc per fer-hi un aperitiu.

D’altra banda, a la botiga del Museu de l’Embotit es poden adquirir els embotits més famosos de la Garrotxa: catalana, bisbe blanc i negre, botifarres, fuet, llonganissa, pernil, entre altres delícies.


On fer nit amb autocaravana a Castellfollit de la Roca?

 


Fins aquí el nostre resum del poble de Castellfollit de la Roca. Esperem que hàgim despertat la vostra curiositat i descobriu aquesta zona en alguna de les vostres futures sortides.

Estigueu atents a les nostres xarxes socials per a descobrir nous pobles que no us podeu perdre a Catalunya.

No teniu autocaravana però voleu viure l’experiència? Nosaltres us lloguem una! A L’Alba disposem d’una àmplia flota d’autocaravanes de lloguer, en constant renovació i completament revisades després de cada lloguer. Disposareu de tots els serveis amb els últims models del sector i gaudireu d’uns dies perfectes en família o amb amics. Fent CLIC AQUÍ trobareu tota la informació sobre el nostre servei de lloguer. També podeu contactar amb nosaltres per Whatsapp: 636.95.88.84

(fent clic en el número de telèfon des del teu mòbil per iniciar una conversa amb nosaltres).

Imatges i informació de turismegarrotxa.com

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found