Conduir sobre neu i gel

En aquest article us donem alguns consells per a conduir sobre gel i neu de la forma més segura possible.

Conduir només si és estrictament necessari

Davant previsions de neu, gelades i altres fenòmens climatològics adversos, el primer consell és no córrer riscos innecessaris, evitant conduir deixant el nostre vehicle aparcat.
Si ens trobem amb neu durant el nostre trajecte i hem de circular igualment, haurem de complir amb unes obligacions, marcades per la DGT, i seguir una sèrie de consells, per a evitar problemes i situacions de risc al volant.

Preparar-se davant nevades i gelades

Davant previsions meteorològiques hivernals adverses, amb possibilitat de nevades intenses o temperatures baixes, que causin gelades en les carreteres, hem de preparar-nos.
Per a això, hem d’assegurar-nos que el nostre vehicle compta amb tot el necessari per a afrontar aquesta situació. Assegura’t de portar en el vehicle el següent:
 • Cadenes o pneumàtics d’hivern, per a circular per trams on l’acumulació de neu obligui a usar-les
 • Suficient combustible, omplint el dipòsit
 • Llanterna
 • Aliments, per si quedéssim atrapats durant hores en algun tram de carretera
 • Roba d’abric, per a aguantar les baixes temperatures dins del vehicle, si hem de parar-lo
 • Pinces, per si és necessari reviure la bateria del vehicle
 • Un rascador, per a eliminar gel o neu acumulada en el vehicle
 • Triangles, per a senyalitzar el nostre vehicle en cas de detenir-lo
 • Telèfon mòbil i carregador de cotxe
Abans de sortir assegura’t que el teu vehicle està en perfectes condicions, revisant l’estat dels pneumàtics i la seva pressió. A més, hauràs de comprovar el nivell del líquid anticongelant i que els frens estiguin en perfecte estat.

Conducció amb neu o gel

Com sempre, quan condueixis, has d’adequar la teva velocitat a les circumstàncies de la via per la qual circules. Conduir a velocitat moderada et permetrà detectar possibles plaques de gel i evitar-les. Les plaques de gel són molt habituals en zones de la carretera situades en ombra.
Cada cert temps, detingues el vehicle i retira la neu que s’hagi acumulat en parabrisa i parafang.
En cas de requerir-se les cadenes per a circular, recorda que has de posar-les en les rodes motrius del teu vehicle.
Finalment, davant temperatures sota zero, no utilitzis el fre de mà. Les pastilles podrien quedar-se pegades als discos i dificultar l’inici de la marxa quan s’intenti tornar a arrencar el vehicle.

Nivells de la DGT

En cas de nevades, la DGT estableix una sèrie de mesures, d’obligat compliment, que varien depenent de la quantitat de neu acumulada en les carreteres. S’ha establert un codi de colors, amb quatre nivells diferents:
 • Nivell verd: És el primer nivell, aplicable quan comença a nevar en una zona. No han de superar-se els 100 km/h en autopistes i autovies, ni els 80 km/h en la resta de vies. Els camions només poden circular pel carril dret i no se’ls permet avançar. Es recomana estar atent a l’evolució de les previsions meteorològiques i a la creació de plaques de gel en la calçada.
 • Nivell groc: Aquest nivell s’aplica quan hi ha neu quallada sobre l’asfalt. Tant camions com vehicles articulats tenen prohibida la seva circulació. Els turismes i autobusos poden circular, però limitant la seva velocitat a un màxim de 60 km/h. Has de reduir la teva velocitat en arribar a corbes i trams inclinats, no realitzar maniobres brusques, augmentar la distància de seguretat i, en cas d’empitjorament de les condicions, detenir-se en una àrea de servei.
 • Nivell vermell: És el nivell que s’aplica en trobar-se la via completament coberta de neu. Davant aquesta situació, només es permet la circulació amb cadenes o pneumàtics d’hivern. La velocitat màxima permesa en aquest cas és de només 30 km/h. Els camions i vehicles articulats tenen prohibit circular. Per a posar les cadenes, assegura’t de detenir el teu vehicle en un lloc segur, visible per a la resta de conductors i que no entorpeixi el seu pas.
 • Nivell negre: aquest nivell indica zones on la circulació és impossible per la gran acumulació de neu en l’asfalt.
F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: 🇹🇷🚐 Avui visitem Istanbul, en furgoneta camper, de la mà de @FBidaiakF. ➡️ https://t.co/5sxpD0LRvb
169 people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic soykarac Twitter Pic montsede Twitter Pic dianacar Twitter Pic JosepMay Twitter Pic frizzbik
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found