Les millors platges d’Espanya: PAÍS BASC (Part 1)

L’any passat us vam presentar les considerades millors 20 platges d’Espanya. Durant aquest estiu anem a ampliar i a enumerar-vos les millors platges per Comunitat Autònoma. Després de visitar GALÍCIA,  ASTÚRIES i CANTÀBRIA visitem una terra poblada de boscos de fajos i roures centenaris, llacunes i aiguamolls, un paisatge verd o blau, però sempre intens: el PAÍS BASC.

PAÍS BASC (1ª Part)

PLATJA D’ITZURUN – Zumaia

 

La platja d’Itzurun, a Zumaia, forma part d’un dels trams més espectaculars del litoral guipuscoà. Els seus enormes penya-segats verticals, parets de pedra calcària que aconsegueixen fins a 150 metres de caiguda, cridaran especialment l’atenció del visitant. Es tracta d’un fenomen geològic denominat flysch format durant milers d’anys per l’erosió de la mar.

Encaixada entre aquests bells penya-segats, la platja d’Itzurun, de fina sorra daurada, es troba molt prop del nucli urbà de Zumaia. Compta amb 270 metres de longitud i fort onatge, per la qual cosa és un lloc propici per a practicar diversos esports aquàtics, com el surf, el piragüisme o el bodyboard. Posseeix ones dretes i esquerres que varien en funció de les marees, la zona oest de la platja de San Telmo requereix d’un nivell més avançat per tenir fons de sorra i roca. Aquí, en marea alta, existeix una riba que crea rebots contra el penya-segat formant excel·lents rampes per als bodyboarders.

A peu de platja hi ha un bar on ofereixen menjades en època estival i, a escassos metres, un centre de Talasoterapia amb impressionants vistes.

 

PLATJA D’ARRIETARA i ATXABIRIBIL – Sopela

Les àmplies i tranquil·les platges Sopela, Arrietara i Atxabiribil, comparteixen sorra, encara que no hi ha delimitació entre l’una i l’altra. Protegides per diversos penya-segats, ofereixen al visitant la possibilitat de realitzar nombroses activitats, entre elles el surf.

Arrietara és l’epicentre del surf en aquesta zona, alberga importants cites esportives com el Mundial IBATOUR de Bodyboard o diferents campionats ASP. Compta amb una mitja dotzena de clubs i tres escoles. La platja ofereix diversos pics tipus beach break, “El Pasillo”, una esquerra llarga que trenca sobre sorra i roques que produeix seccions molt verticals. Sope enrere, una altra esquerra llarga amb un take off agressiu que funciona només en marea baixa. Larrabasterra, un pic d’esquerres i dretes, amb ones de gran qualitat sobretot en marea mitjana i alta, la denominada El Surf… Totes aquestes ones funcionen amb diferents marees i swells. Aquesta platja està orientada al nord-oest i rep molta mar.

Atxabiribil, també coneguda com “El Peñón”, és una zona d’ones de platja que trenquen sobre roques. Funciona amb totes les marees i hi ha ones esquerres i dretes, sent una miqueta millors aquestes últimes, encara que tot depèn de la direcció del swell i els fons de sorra. Alberga importants cites esportives com la prova projúnior del circuit europeu ASP. Recull tot tipus de swell i la freqüència d’ones és alta. A prop es troba l’ona “El Sitio”, un point break d’esquerres que en marea baixa pot aguantar fins a 2 metres.

 

PLATJA D’ARRIGUNAGA – Getxo

 

La platja d’Arrigunaga es troba en el municipi de Getxo, a Bizkaia. Situada sota els penya-segats de la Galea, ofereix belles vistes a l’Abra i al Molino d’Aixerrota. A més de poder prendre el sol i un agradable bany, la platja d’Arrigunaga ofereix al visitant la possibilitat de realitzar nombroses activitats com el surf o l’skate. Encara que és de fàcil accés, resulta una mica perillosa, ja que el seu fons és de sorra i roca, i en baixar la marea, apareixen puntes de roca, per la qual cosa cal anar amb compte. Genera diverses ones al llarg de la platja, sent les més interessants les que trenquen enrere. En la zona oest de la platja hi ha un espigó i al costat d’ell, els dies de molta mar trenca una dreta que s’endinsa en la ria. Aquesta ona és només per a experts ja que trenca a partir dels dos metres d’altura. A un quilòmetre més cap al nord es troba una altra ona de gran qualitat que només trenca en ocasions especials, es tracta d’un point break que genera llargues dretes. Cal destacar que aquest arenal ha obtingut la Bandera Blava, Certificat Internacional de Qualitat Ambiental atorgat per la FEE

PLATJA DE GORRONDATXE (O AZKORRI) – Getxo

 

Gorrondatxe és la quarta platja de Getxo i potser la menys accessible, però la més neta. Conegut també pel nom d’Azkorri, aquest arenal es troba allunyat del nucli urbà del municipi al qual pertany, però pròxim a la veïna localitat de Berango.
La platja està situada en un entorn natural d’excepció, envoltada d’abruptes penya-segats i belles dunes. De sorra fina i fosca, està ben equipada.
Així mateix, la platja de Gorrondatxe és un lloc propici per a la pràctica d’algunes activitats esportives, com el voleibol i el surf.
Es tracta d’una de les platges més especials de la zona, és de les poques que encara conserva el sistema dunar propi i és un beach rock, la seva superfície és dura. En la zona oest de la platja es troba l’ona de l’Akanti, just enfront de la punta del penya-segat, és una esquerra molt tècnica amb diferents seccions, alguna d’elles tubera. Pot aguantar fins a 3 metres i necessita un swell mitjà per a començar a funcionar. En la zona centre i est de la platja també hi ha ones interessants que trenquen sobre roca, una dreta intensa i una esquerra de major qualitat. En totes dues ones és important que les condicions de vent i swell siguin les més netes possible.
Cal destacar que aquest arenal ha obtingut la Bandera Blava, certificat Internacional de Qualitat Ambiental atorgat per la FEE.

 

PLATJA DE LA CONCHA – Donostia / San Sebastián

La incomparable platja de La Concha és una de les senyes d’identitat de Sant Sebastià. Situada en ple centre de la ciutat, ofereix al visitant l’oportunitat de gaudir de magnífiques vistes, com la que ens ofereix la seva bella badia en forma de petxina, amb l’illa de Santa Clara en el centre, flanquejada per les muntanyes d’Urgull i Igeldo.

De fina sorra daurada, als seus 1.350 metres de longitud podem practicar nombroses activitats esportives, com ara surf, windsurf, piragüisme, bodyboard, voleibol o futbol platja. És un espot alternatiu per als dies grans, un beach break molt urbà. Compta amb diversos pics, sobretot dretes, destacant “El Pico del Loro” a marea alta, ideal per a la pràctica de bodyboard.

A la temporada d’estiu, es col·loca una estructura en la mar amb tobogans i trampolins, que ens permet gaudir encara més del bany.

 

PLATJA DE LAIDA – Ibarrangelu

 

La platja de Laida pertany al municipi biscaí d’Ibarrangelu i està situada en la Reserva de la Biosfera d’Urdaibai. Amb gairebé un quilòmetre de sorra fina i orada, és la platja més gran de la ria de Mundaka, i ofereix la possibilitat de realitzar multitud d’activitats esportives: windsurf, piragüisme, vela…
Però, sens dubte, la pràctica del surf mereix especial esment. Alberga ones de qualitat, llargues i toves, ideals per al longboard. També destaquen els seus corrents. En aquesta zona operen les escoles de surf de Mundaka.
Una altra de les característiques que distingeix a aquesta platja biscaïna és la poca profunditat de les seves aigües, ideal per al bany infantil. A més, en la meitat de l’arenal, es forma una bella duna, des d’on albirarem una excel·lent vista de la desembocadura de la ria, amb l’illa d’Izaro al fons.

 

PLATJA DE ZARAUTZ – Zarautz

La platja de Zarautz crida especialment l’atenció per la seva extensa longitud, amb 2.500 metres de fina sorra daurada.
Aquest bell arenal, amb els seus cridaners tendals, compta amb un animat passeig marítim replet de bars, cafeteries i restaurants. La platja està oberta a la mar i és molt coneguda per les ones que allí es formen, perquè serveixen de reclam per a surfistes que provenen de molts llocs del món. De fet, Zarautz posseeix una de les millors pedreres de surfistes de tota Europa.
És la platja més extensa de la costa basca i compta amb multitud de rompents. És ideal per a la iniciació en el surf i compta amb cinc escoles, el seu club de surf és un dels més actius de la costa. Alberga diverses competicions al llarg de l’any, destacant el mundial WQS que se celebra al mes de setembre. D’oest a est destaquen els pics del port, (el qual trenca quan hi ha mar de més de dos metres) Argiñano, veritable epicentre de la platja i El canal, una zona més allunyada en la punta d’aquest que dona sessions de qualitat.
L’ambient de surf de Zarautz és increïble, destacant les zones d’Argiñano i el poble.

 

Segueix coneixent les millors platges d’Espanya AQUÍ

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: 🇹🇷🚐 Avui visitem Istanbul, en furgoneta camper, de la mà de @FBidaiakF. ➡️ https://t.co/5sxpD0LRvb
164 people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic sinlasme Twitter Pic alegreph Twitter Pic ramonnos Twitter Pic soykarac Twitter Pic montsede
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found