Pobles de Catalunya que has de visitar: Peratallada

Hi ha dos Catalunyes, la metropolitana i la rural. Ambdues molt diferents i totes amb encant, però si sou dels què us agrada la tranquil·litat, la naturalesa i la història, la Catalunya rural us agradarà més.

En aquesta sèrie d’articles, on ja hem parlat de Pals, Espinelves, Cadaqués, Rupit, Besalú, Tossa de Mar, Bagergue, Begur, Montblanc, Tivissa, Calella de Palafrugell, Les Cases d’Alcanar i Peralada, us presentarem pobles de la Catalunya rural, de costa, d’interior o de muntanya, que, per les seves característiques, heu d’apuntar-los en majúscules en la vostra llibreta de futurs destins, als quals dedicar una ruta o un cap de setmana amb la vostra autocaravana.

Segur que ens deixem molts però aquests són, al nostre parer, alguns dels més recomanables.

Avui viatgem al cor de l’Empordà, amb molta història: Peratallada

Peratallada

Al vell mig del cor de l’Empordà i a pocs quilòmetres de les millors cales i platges de la Costa Brava, el poble de Peratallada es troba situat a la província de Girona a mig camí de Barcelona i també de la frontera francesa.

La facilitat d’accés, el bon clima, la singularitat dels esdeveniments populars, la riquesa del patrimoni històric i cultural i l’ampli ventall d’activitats que ofereix la zona, fan del poble de Peratallada, un lloc ideal per passar unes bones vacances ja sigui en parella, amb amics, amb família o de manera individual. A banda dels seus atractius arquitectònics i històrics, la vila és reconeguda per la seva important oferta artesanal i sobretot gastronòmica. Els carrerons del nucli són plens de nombrosos i suggestius restaurants de tota mena, que ofereixen el complement idoni a una visita al poble.

Conjunt històrico-artístic i bé cultural d’interès nacional

La vila, declarada conjunt històrico-artístic i bé cultural d’interès nacional (BCIN), és un dels nuclis més importants de Catalunya pel que fa a arquitectura medieval. D’un extraordinari atractiu i bellesa, conserva el seu antic aspecte feudal, amb carrers empedrats i estrets, amb nombrosos entrants i sortints. El recorregut pel poble permet descobrir diferents punts de vista del castell-palau, les muralles i un conjunt d’arquitectura popular. La població es troba assentada tota ella, damunt la roca de gres, treballada de diverses maneres. No hi ha dubte que el més impressionant són les valls de les muralles, fossat excavat a la roca viva.

Així doncs el significat del nom de Peratallada, resta evident per al qui visita la població. Peratallada va ser una de les poblacions catalanes més ben fortificades. El sistema defensiu era format per tres recintes de muralla (el principal amb el castell al centre i altres dos que eren al nord i llevant) protegida pel fossar excavat a la roca de cronologia ignorada i discutible. On actualment és visible, tenen una fondària d’uns 7 o 8 metres. Destaca el castell fortificat amb la seva torre de l’Homenatge i el palau (s. XI-XIV), les muralles (s. XII-XIII) i l’església de Sant Esteve (romànica de principis del segle XIII). Un fet curiós i que cal destacar és que Berenguer de Cruïlles (1310 – 1362), bisbe de Girona i primer president de la Generalitat de Catalunya era natural d’aquesta població.

El castell de Peratallada, al voltant del qual restà arrecerada la població, fou el centre de la baronia que pertanyia a l’esmentat llinatge dels Peratallada, documentats des del segle XI. El castell es comprova que existia el 1065, però algunes estructures arquitectòniques semblen demostrar que en aquest nucli ja hi va haver una fortalesa més antiga.

El monticle rocós s’aixeca 4 o 5 metres sobre el terreny que el rodeja. Al seu damunt s’enlaira el gran castell, amb la seva característica torre de l’Homenatge, i el magnífic palau, orientat a llevant, que dóna a la Plaça del Castell. També s’hi poden veure restes de merlets (espai per defensar-se entre la pedra massissa) que donen un gran atractiu i misticisme a la construcció. L’alta torre de l’Homenatge, la senya d’identitat del poble, és de planta rectangular, coronada per merlets quadrats. Té una porta adovellada i tenia un pis intermig de fusta. Va ser construïda amb filades de carreus escairats.

Petra scissa o Petra Tallada 

El topònim Petra scissa o Petra Tallada està documentat, segons sembla, partir del segle X. Més endavant el nom apareix referit amb poques modificacions bé al poble o als diferents personatge del llinatge dels Peratallada, que amb el temps esdevingué una de les més importants d’arrel baix-empordanesa. Així, per exemple, el 1062 hi ha esment d’un Bernardi de Patra Taliada, el 1065 apareix el Castro de Petra Taliata. El 1088 trobem escrit Petrataliata, el 1111 Petra Taliata, el 1112 Petra Talata, el 1128 Petra Incisa i Patra Taiata, el 1143 Petra tayada, el 1169 i 1173 Petra incisa, el 1202 i 1222 Petricissa, etc…

Conjunt medieval de Peratallada

Peratallada ha sabut conservar el seu caràcter rural, tot mantenint amb fidelitat els seus orígens arquitectònics i urbans. Es pot dir que no s’ha expandit més enllà del perímetre de les muralles. La vila conserva encara la seva distribució urbana medieval. Des de la plaça de Les Voltes, amb els seus singulars porxos, fins a la trama d’estrets carrerons, on es pot descobrir un interessant conjunt d’arquitectura popular. Sobre murs més antics, s’hi mantenen encara habitatges característics dels segles XVI. La vivenda tradicional de Peratallada sol tenir els baixos recoberts amb voltes de pedra, destinats a magatzems i cellers, mentre la planta superior es dedica a habitacle. Hi pot haver encara un altre pis a mena de golfes o graner i sovint un pati o àmplia sortida a la part de darrera.

L’església de Sant Esteve

És un temple romànic de dues naus capçades a llevant per absis semirculars, construït amb aparell de grans carreus escairats. A la façana hi ha destacada la portada, d’un arc de mig punt adovellat, resseguit per motllures, el senzill rosetó i tres mènsules que potser sostenien bigues d’un pòrtic desaparegut. L’obra romànica ha sofert diverses alteracions tardanes, cosa que resta palesa sobretot a l’interior. La nau de migdia té la volta apuntada amb tres arcs torals; a la de tramuntana la volta és seguida amb un tram de canó i un altre apuntat. Actualment l’interior de l’edifici no és visitable.

El castell-palau

Es comprova per notícies documentals que ja existia l’any 1065, però algunes estructures arquitectòniques i altres vestigis semblen demostrar que en aquest lloc ja hi va haver una fortalesa des de temps molt més reculats. Presenta actualment parts constructives de diferents èpoques i estils. És tota una extensa amalgama d’edificacions que configuren un dels castells-palau medievals més interessants del país. Aquest castell, que havia estat abandonat i finalment venut pels descendents dels Cruïlles-Peratallada, va servir durant anys de pagesia fins que els actuals propietaris, el comtes de Torroella de Montgrí, van començar, pels voltants, de 1965, a rehabilitar-lo. En el seu estat actual, podem distingir-hi dos sectors clarament diferenciats per la seva estructura i antiga utilització: el nucli fortificat i el palau.

El nucli fortificat o defensiu, és a dir, el castell pròpiament dit, és encimbellat dalt d’un enorme basament de roca natural, tallat artificialment per donar-li verticalitat. El monticle rocós, que s’enlaira 4 o 5 metres sobre el terreny, té dos costats rectilinis i els altres formen corbes desiguals. Al seu damunt s’enlaira la Torre de l’Homenatge, veritable emblema del nucli. El mur que envolta la torre s’adapta a la forma irregular del tossal i conserva alguns merlets. Els carreus de grans dimensions del mur que envolta la torre podrien procedir d’una construcció d’època baix-romana o visigòtica.

La planta esquemàtica del castell respon al tipus de fortalesa d’època alt-medieval, molt corrent en temps carolingis. Malgrat tot, l’estructura arquitectònica existent avui és fruit de reconstruccions més tardanes. Es pot considerar obra romànica (s.XI-XII) com bona part del recinte murat, que evidencia encara reformes posteriors. Les restes de poblament antic, anterior als edificis medievals que subsisteixen, es rastregen al nucli fortificat, però també als seus peus: al pati posterior del palau i sota d’aquests. Hi destaquen diversos fonament i una gran profusió de cavitats i solcs tallats a la roca del sòl.

El palau és format per diferents cossos d’edificació que ocupen una gran extensió al sud-est i a un nivell més baix del nucli defensiu. Presenta un planta complicada, irregular i dispersa. Aquestes construccions envolten un pati central, però també hi ha altres espais oberts, closos, en part, per parets de tanca. La façana principal del palau és encara a llevant i ocupa tot un costat de la Plaça del Castell. En les obres de restauració s’ha retornat l’estructura original a algunes de les seves obertures. En el pis hi destaquen quatre grans finestres coronelles gòtiques amb fines columnetes i capitells i arquets trevolats damunt dels quals hi ha una singular decoració calada.


On fer nit amb autocaravana a Peratallada?


Fins aquí el nostre resum del poble medieval de Peratallada. Esperem que hàgim despertat la vostra curiositat i descobriu aquesta zona en alguna de les vostres futures sortides.

Estigueu atents a les nostres xarxes socials per a descobrir nous pobles que no us podeu perdre a Catalunya.

No teniu autocaravana però voleu viure l’experiència? Nosaltres us lloguem una! A L’Alba disposem d’una àmplia flota d’autocaravanes de lloguer, en constant renovació i completament revisades després de cada lloguer. Disposareu de tots els serveis amb els últims models del sector i gaudireu d’uns dies perfectes en família o amb amics. Fent CLIC AQUÍ trobareu tota la informació sobre el nostre servei de lloguer. També podeu contactar amb nosaltres per Whatsapp:  636.95.88.84

(fent clic en el número de telèfon des del teu mòbil per iniciar una conversa amb nosaltres).

Imatges i informació de visitperatallada.cat

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found