Les millors platges d’Espanya: ILLES BALEARS – FORMENTERA

L’any passat us vam presentar les considerades millors 20 platges d’Espanya. Durant aquest estiu anem a ampliar i a enumerar-vos les millors platges per Comunitat Autònoma. Després de visitar GALÍCIA, ASTÚRIES, CANTÀBRIA, PAÍS BASC, MALLORCA, MENORCA i EIVISSA visitem una illa on les seves platges de sorra resplendent contrasten amb les aigües transparents, on habita la valorada posidònia, una illa amb fars de la qual són una icona del Mediterrani més pur i els seus paisatges son les millors imatges per a recordar: FORMENTERA.

ILLES BALEARS – FORMENTERA

CALA SAONA

Quan et diguin que no pots anar-te de Formentera sense haver vist Cala Saona t’estaran donant un bon consell. És una petita platja verge situada en l’oest de l’illa, a escassos 5 quilòmetres de la capital, Sant Francesc Xavier. L’abrigallen els penya-segats de Punta Rasa i forma part de l’Àrea d’Especial Interès de Cap Alt. D’aigües increïblement turqueses i una tranquil·litat envejable, Cala Saona compta amb tots els serveis: hamaques, ombrel·les, restaurant, quiosquet… L’accés a la platja és senzill.

Pots arribar en la teva bicicleta còmodament, amb cotxe, ciclomotor i en transport públic. Allí trobaràs també els petits escars de fusta que esquitxen el litoral de l’illa conferint-li la seva personalitat genuïna. A causa de la seva orientació, cada tarda allí ocorre una cosa màgica. La gent es congrega allí per a acomiadar el dia i assistir en silenci a la fusió del sol amb la mar. Un aplaudiment col·lectiu i un sentiment de pertinença a una cosa gran t’envairà. Regala’t una posta de sol en Cala Saona. Entendràs per què t’ho recomanaven…

 

CALA CALÓ DES MORT

 

Cala Caló des Mort és una zona de bany situada en el sud de Formentera que s’obre entre la platja de Migjorn i És Ram, prop de la urbanització Maryland. Un impressionant entorn natural amb platja de sorra i roques, d’uns 100 m de longitud, flanquejada per penya-segats baixos i vistes a gran part de la costa sud de l’illa. A la teva esquerra contemplaràs velles casetes de pescadors o “escars” on es guarden barques i estris, ja que la cala és un dels pocs refugis per a petites embarcacions d’aquest tram litoral. Un meravellós enclavament on pots practicar el nudisme, en els flancs rocosos del qual trobaràs racons solitaris on estendre la tovallola. Manca de serveis, per la qual cosa no oblidis portar aigua potable i un pícnic.

Per a arribar des de La Savina (a 14,2 km) has de seguir la carretera cap al Pilar de la Mola, i després de superar Caló de Sant Agustí trobaràs el desviament a la dreta cap a Caló des Mort, on podràs estacionar en els voltants d’un hotel. En aquest punt neix una sendera d’uns 800 m de recorregut que desemboca en la cala, per al qual hauràs de portar calçat adequat. També pots estacionar al costat de la platja d’Es Copinyar i costejar cap a l’est durant 5 minuts fins a arribar a Caló des Mort.

 

PLATJA ES PUJOLS

Es Pujols és la platja de fina sorra daurada, d’uns 700 m de longitud, que corona la localitat turística del mateix nom. Un meravellós entrant de mar que concentra la major oferta turística de Formentera, però que manté un ambient familiar, on trobaràs tot el que precises per a unes inoblidables vacances en un dels últims paradisos del Mediterrani. Un lloc segur per a gaudir amb nens, amb aigües nítides i poc profundes. S’obre entre les puntes Prima i Pedrera d’a Coix, prop de la urbanització Punta Prima i de l’importantíssim sepulcre megalític de Ca na Costa, una visita molt recomanable que revela el rastre dels primers habitants de Formentera. Des de la riba contemplaràs els illots que resguarden la platja dels corrents de la mar i del vent: Illa de l’Àguila, Illa donis Fonoll Marí, Illa Plana i Illa de s’Aigua Dolça.

L’accés per carretera està perfectament indicat des de La Savina (a 5,2 km) o des de La Mola (a 13 km), i podràs estacionar el teu vehicle als voltants. També pots desplaçar-te còmodament en transport públic.

PLATJA LLEVANT

Heus aquí una de les platges més llargues de Formentera, amb 1.450 m de longitud i àmplia riba banyada per aigües sempre cristal·lines. Es troba en la bella península d’ Es Trucadors, llarga llengua de sorra que s’estreny de sud a nord on es formen les platges de Llevant —en la cara aquest—, Ses llletes i És Cavall d’en Borrás, totes dues en la cara oest. Pel seu alt valor ecològic, la platja forma part del Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera, i excepte alguns quiosquets no veuràs als voltants cap edificació. T’espera una platja en estat pur, salvatge, on pots practicar el nudisme, amb riba de sorra fina, petites superfícies rocoses i fons cristal·lins de sorra i posidònia que pots descobrir practicant busseig de superfície. A l’estiu, sol estar molt menys ocupada que Ses Illetes, així que en ella gaudiràs de major tranquil·litat i espai. Conforme avanços cap al nord, veuràs que totes dues platges disten a tan pocs metres que pots estendre la tovallola entre elles i contemplar-les alhora.

Disposa d’aparcament, compartit amb la platja de Illetes. Si et desplaces en vehicle de gasolina hauràs d’abonar una taxa a l’entrada del camí que condueix fins a les platges, de la qual estaràs exempt si accedeixes a peu, amb bicicleta o en vehicle elèctric. Per a arribar des de Es Pujols (a 5,4 km) o des de La Savina (a 4,1 km) només has de seguir les indicacions per carretera.

 

PLATJA ARENALS

Aquest arenal s’obre al sud-est de Formentera, entre la platja d’Es Valencians i el bellíssim Caló des Morts, amb vista al cim màxim de l’illa, La Mola. Un entorn natural protegit com a Àrea Natural d’Especial Interès en el qual pots practicar el nudisme, gaudint de la contemplació de la naturalesa. La riba, de sorra blanca i fina, està banyada per aigües intensament turqueses de poca profunditat que atreuen a famílies amb nens. Al voltant, tot el que precises per a un dia inoblidable al costat de la mar: quiosquets, restaurants, lloguer d’hamaques i ombrel·les i opcions per a practicar esports aquàtics. A la tarda, no et perdis la màgica posta de sol, quan l’aigua del Mediterrani s’impregna dels tons ataronjats i vermellosos del cel. Si et ve de gust caminar —amb calçat adequat—, acosta’t al Caló des Morts, espectacular cala rocosa que conserva antigues casetes de pescadors.

Per a arribar des de La Savina (a 13,2 km) o des de La Mola (a 4,8 km) només has de seguir la senyalització viària, i podràs estacionar prop de la platja.

 

PLATJA RACÓ DE S’ALGA

Aquesta enorme platja d’1 km de longitud es troba en la cara oest de S’Espalmador, la continuació natural de la punta de Es Trucadors. Es tracta d’una illa privada de gaudi públic que pots recórrer a peu per a descobrir diverses platges. La més coneguda és la de S’Alga, un arenal verge i idíl·lic on es practica el nudisme, amb riba de finíssima sorra blanca i un extens sistema dunar en el qual arrelen les savines. Aigües cristal·lines i abundant llot amb el qual molts banyistes es cobreixen la pell, atribuint-li efectes beneficiosos. L’única petjada humana que contemplaràs és un talaia defensiva del segle XVIII, Sa Torreta, i una casa pagesa. L’entorn natural és meravellós, únic en el món, propi d’una pel·lícula de nàufrags amb final feliç.

Només podràs arribar a S’Espalmador en embarcació privada o a bord de les barques de passatge que realitzen el trajecte diàriament des del port de La Savina, amb escala en la paradisíaca platja de Illetes.

 

PLATJA SES ILLETES

Ses Illetes sol ocupar cada any les primeres posicions en enquestes que intenten determinar quina és la millor platja del món. N’hi ha per a això i per a molt més! Una llarguíssima riba de fina sorra blanca banyada per les aigües més turqueses que hagis imaginat mai.

La platja de Ses Illetes es troba en la península d’Es Trucadors, en la qual coincideix amb les platges de Llevant i És Cavall d’en Borràs. Ses Illetes és la més famosa i visitada, però si camines per la seva riba descobriràs zones poc concorregudes. En l’horitzó contemplaràs els illots o illetes que embelleixen aquest tram de costa.

Cap al nord t’espera una experiència única: estendre la teva tovallola en la breu franja de sorra que separa la platja de Llevant de la de Ses Illetes, gaudint d’un paisatge mediterrani pur enfront de S’Espalmador. Un territori bellíssim que forma part del Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera, amb fons marins entapissats per prades de posidònia declarades Patrimoni Mundial per la Unesco. Aigües netes de poca profunditat i amb tots els serveis, inclosos restaurants amb diversa oferta gastronòmica.

Per a arribar només has de seguir les indicacions des de La Savina (a 4 km) i estacionar en un aparcament tarifat. També pots accedir amb bicicleta o a bord de les embarcacions que realitzen el trajecte entre La Savina i S’Espalmador, amb parada en Illetes.

 

Segueix coneixent les millors platges d’Espanya AQUÍ

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found