Què sabem dels futurs peatges en autovies?

Durant el primer semestre de 2022 el Ministeri de Transports hauria d’haver presentat el nou sistema de pagament en autovies, que inicialment s’anava a realitzar a la fi de 2023, però no ha estat així. Quin ha estat el motiu?

Causes de l’ajornament

L’actual crisi en el sector del transport ha estat la principal causa. Els actuals problemes de proveïment, el col·lapse en indústries a causa de les protestes i l’augment del preu en els combustibles i en les matèries primeres han paralitzat momentàniament el pla inicial, encara que fonts del Govern han confirmat que el pla només s’ha posposat en data, però entrarà en vigor.

Com serà el sistema de pagament?

El sistema de pagament que planteja el Govern consisteix en un model de vinyeta, és a dir amb un pagament fix per vehicle. Després s’estudiaria un sistema de pagament basat en un cost determinat per quilòmetre. Aquest sistema podria tenir exempcions per als qui usin diàriament les infraestructures, per a treballar o estudiar, o per realitzar un recorregut per temes mèdics, segons va aclarir el director general de trànsit Pere Navarro.

El model de vinyeta

El model de vinyeta consisteix en un adhesiu que es posarà en el parabrisa, al costat de la ITV i l’etiqueta ambiental de la DGT. Aquest adhesiu certifica que es pot circular per totes les vies de pagament, ja que has realitzat el pagament de la tarifa. Hi ha diversos models: el pagament anual o el pagament per ús per dies, setmana o mesos.

La DGT controlarà mitjançant càmeres OCR si els vehicles estan autoritzats o no, com ja estan realitzant amb les ITV o les assegurances.

El model de pagament per quilòmetre

El sistema de pagament per quilòmetre encara no té un preu clar, i es remenen diversos preus, d’1 o 2 cèntims per quilòmetre.

Europa ja ho usa

A Europa ja hi ha països amb taxes anuals per al pagament d’autopistes. Per a vehicles de fins a 3,5 tones a Àustria el preu és de 92,5 € anuals (amb suplements en túnels, passatges o ponts), a Bulgària és d’uns 50€, a Romania 28€ (amb l’etiqueta electrònica Rovinieta, i tenen taxes de peatge en alguns ferris i ponts en creuar el Danubi, entre els 6 i els 12 euros), a la República Txeca són de 60€ i a Suïssa és d’uns 39€ amb alguns túnels exclosos en la vinyeta. Els conductors de vehicles de més de 3,5 tones no necessiten tenir la vinyeta, però han de pagar una taxa subjecta als vehicles pesants (2,96€/dia, amb una taxa mínima de 22,75€).

La primera autovia de pagament d’Espanya

A Espanya ja disposem de la primera autovia de pagament, en el tram de 15,5 km entre Beasain i Bergara, en l’A-636. Es paga de manera telemàtica amb tele peatges des de gener (excepte motocicletes). El tram complet costa 2,53€ per a turismes i vehicles lleugers, 4,11 € per a camions lleugers i 5,15 € per a camions de més de 12 tones. Els pagaments es realitzen mitjançant un dispositiu ABIATU (per a residents a Guipúscoa) o el Via-T, si no es disposa d’això, hauran de registrar-se i vincular la seva matrícula a una targeta de pagament a través de l’empresa que ho comercialitza, Bidagi.

Si no es realitza el registre previ, però s’ha realitzat un pagament amb targeta 4 hores abans en algun peatge, es carregarà automàticament l’import. Si no es realitza el pagament, arribarà una carta informativa amb l’import a pagar, i pròximament començaran a aplicar multes d’uns 100€.

Estarem atents a properes notícies sobre el tema, encara que alguna cosa ha quedat clara després de les paraules de Raquel Sánchez, ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana: “cal garantir el finançament de les infraestructures, el seu manteniment i la seva modernització”.

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found