Pobles de Catalunya que has de visitar: Rupit

Hi ha dos Catalunyes, la metropolitana i la rural. Ambdues molt diferents i totes amb encant, però si sou dels que us agrada la tranquil·litat, la natura i la història, la Catalunya rural us agradarà més.

En aquesta sèrie d’articles, que vam iniciar fa dues setmanes, ensenyant-vos ja EspinelvesCadaqués, us presentarem pobles de la Catalunya rural, de costa, d’interior o de muntanya, que, per les seves característiques, heu d’apuntar-los en majúscules en la vostra llibreta de futurs destins, als quals dedicar una ruta o un cap de setmana amb la vostra autocaravana.

Segur que ens deixem molts però aquests són, al nostre parer, alguns dels més recomanables.

Avui ens anem a la Catalunya Central, a un preciòs i petit poble amb molt que explicar: Rupit.

Rupit

Rupit és l’últim poble de la província de Barcelona en la zona de la Garrotxa. Està situat prop de Barcelona, a uns 100 quilòmetres de la capital, encara que s’arriba per carreteres de muntanya, però la destinació mereix el viatge.

De fet no sols parlem de Rupit, també de Pruit, ja que el municipi comprèn tots dos pobles i els seus corresponents centres històrics, parats en el temps. Els seus carrers estrets empedrats i les cases de pedra ens transporten a èpoques medievals, amb un entorn natural format per les muntanyes de Collsacabra que, afortunadament, segueixen igual que en el segle XIII.

Collsacabra

Molts diuen que Rupit (i Pruit) és el poble medieval més bonic i més representatiu d’aquesta època. A nosaltres ens encanta, però com sobre gustos no hi ha res escrit, ho deixem a la vostra consideració.

Trobareu un poble ancorat en el temps, en el qual els seus veïns cuiden cada detall per a emfatitzar encara més l’encant del poble, amb flors als balcons i cases restaurades per a no trencar la màgia històrica dels seus carrers.

Però no us deixeu enganyar per la seva grandària, Rupit va ser en el passat una de les poblacions més importants de la zona, tenint el seu màxim apogeu entre el segle XVI i XVII.

A més de tot el seu entorn natural, amb la serralada de Collsacabra i el Salt de Sallent com a principals al·licients pròxims, el poble té molts llocs que no us podeu perdre.

Dels barris antics del municipi, tant de Rupit com de Pruit, no podeu deixar de veure cap dels seus racons. Miris on miris, trobaràs racons preciosos. La calma dels seus carrers i el recolliment de la seva estretor conviden a pensar a qualsevol el bé que s’ha de viure aquí.

Us recomanem iniciar la visita en l’Oficina de Turisme on us donaran un mapa amb els punts d’obligada visita. Però que el mapa no us distregui: observeu les cases de mur de pedra, la majoria construïdes entre el segle XVI i XVIII les seves grans portes i els petits detalls, els escuts i les dates de construcció gravades en la pedra. No oblideu les finestres tallades o els balcons, molts de fusta.

Abans d’arribar al barri antic trobareu per a accedir a ell un impressionant pont penjant, construït en 1945 sobre la Riera de Rupit, i no apte per a covards, ja que en ser penjant i llarg, el balanceig d’aquest pot causar una mica de preocupació i el cartell de “Màxim 10 persones” no ajuda. Encara que és una petita aventura que segur que encantarà als més petits i que ens permet veure la naturalesa exuberant que envolta la riera i el centre històric.

En el Barri antic trobareu edificis més destacats com la casa de l’apotecari, la notaria Soler o l’antiga ferreria. A més trobareu precioses places encara que petites, donat el seu origen medieval, També cal destacar el carrer Fossar, empinada, sinuosa i feta de graons de pedra, d’obligada parada per als amants de la fotografia.

Però si parlem d’edificis de Rupit i Pruit no podem oblidar l’Església de Sant Miquel, l’actual construïda en el segle XVII, encara que estan documentats dos temples anteriors, del segle X i XIII respectivament. Com a curiositat destacar que l’església es dedica a San Miguel però el seu major atractiu, un retaule barroc espectacular, està dedicat a un altre sant, Sant Esteban. Això és pel fet que aquest retaule va ser comprat per la parròquia de Rupit a la d’Olot en 1828, quan aquesta última va decidir renovar la seva parròquia amb un nou, renovant est que portava allí més de tretze dècades. En el retaule s’explica mitjançant relleus molt detallats la vida de Sant Esteban.

Per a visitar-la heu d’esperar que estigui oberta en horari de missa. Si no us coincideix la visita podreu veure-la des de les seves finestres i podreu, previ pagament d’una moneda, il·luminar la nau per a veure-la millor.

Una vegada comentat tot el que us ofereix el poble de Rupit també us recomanem complementar la vostra visita amb alguna ruta de senderisme pel seu entorn natural. Sens dubte serà el fermall d’or per a un dia perfecte de naturalesa, història i calma.

Sens dubte la ruta més popular és la que porta fins a l’impressionant salt d’aigua de Sallent, encara que la seva fama fa que moltes vegades estigui massa ple de gent i es desvirtuï una mica. En l’Oficina de Turisme us informaran sobre això i sobre les normes a respectar per a mantenir l’espai natural intacte.

També podeu fer una petita excursió d’un quilómetro fins a l’ermita de Santa Magdalena. Des de l’ermita, que no és visitable, podreu gaudir de les millors vistes del poble, emmarcat en el verd que envolta el paratge.

Una altra excursió perfecta i fàcil, és la que porta a l’església de Sant Joan de Fàbregues, del segle X i restaurada a la fi dels setanta. D’estil romànic, està situada a uns dos quilòmetres d’i mitjà de Rupit, que fareu fàcilment en una hora, anada i volta, per una còmoda pista de terra. Si aneu amb un vehicle adequat també podeu arribar amb cotxe però llavors no gaudireu tant del trajecte. Si feu aquesta ruta també podeu acostar-vos al Mirador dels Bassis, des d’on podreu veure el paisatge que es desplega sota els penya-segats, mostrant la Plana en la seva immensitat. En aquest desviament també podreu veure dues tombes antropomòrfiques del segle X excavades directament en la pedra, amb impressionants vistes també.

On fer nit amb autocaravana a Rupit?

Fins aquí el nostre resum del medieval i verd poble de Rupit. Esperem que hàgim despertat la vostra curiositat i descobriu aquesta zona en alguna de les vostres futures sortides.

Estigueu atents a les nostres xarxes socials per a descobrir nous pobles que no us podeu perdre a Catalunya.

No teniu autocaravana però voleu viure l’experiència? Nosaltres us lloguem una! A L’Alba disposem d’una àmplia flota d’autocaravanes de lloguer, en constant renovació i completament revisades després de cada lloguer. Disposareu de tots els serveis amb els últims models del sector i gaudireu d’uns dies perfectes en família o amb amics. Fent CLIC AQUÍ trobareu tota la informació sobre el nostre servei de lloguer. També podeu contactar amb nosaltres per Whatsapp: 636.95.88.84 (fent clic en el número de telèfon des del teu mòbil per iniciar una conversa amb nosaltres).

 

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: 🇹🇷🚐 Avui visitem Istanbul, en furgoneta camper, de la mà de @FBidaiakF. ➡️ https://t.co/5sxpD0LRvb
169 people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic soykarac Twitter Pic montsede Twitter Pic dianacar Twitter Pic JosepMay Twitter Pic frizzbik
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found