Pobles de Catalunya que has de visitar: Montblanc

Hi ha dos Catalunyes, la metropolitana i la rural. Ambdues molt diferents i totes amb encant, però si sou dels què us agrada la tranquil·litat, la naturalesa i la història, la Catalunya rural us agradarà més.

En aquesta sèrie d’articles, on ja hem parlat de Pals, Espinelves, Cadaqués, Rupit, Besalú, Tossa de Mar, Bagergue i Begur us presentarem pobles de la Catalunya rural, de costa, d’interior o de muntanya, que, per les seves característiques, heu d’apuntar-los en majúscules en la vostra llibreta de futurs destins, als quals dedicar una ruta o un cap de setmana amb la vostra autocaravana.

Segur que ens deixem molts però aquests són, al nostre parer, alguns dels més recomanables.

Avui viatgem a un poble medieval, molt relacionat amb la llegenda de Sant Jordi: Montblanc.

Montblanc

Montblanc es troba a la província de Tarragona, a la comarca de la Conca de Barberà, de la qual és capital. És Vila Ducal des de 1387 i el seu barri antic va ser declarat Conjunt Historicoartístic en 1948. Sens dubte és un poble amb molta història, amb una molt ben conservada muralla que envolta tot el barri antic i amb infinitat de llocs que visitar, testimonis de la seva història i llegendes.

Les legendes de Montblanc

La gran llegenda montblanquina la recollí el costumista català Joan Amades que situà la lluita de Sant Jordi amb el drac davant mateix les muralles de Montblanc.

Temps era temps que un drac ferotge atemoria els voltants de Montblanc. Devorà els animals de pastura fins al punt d’amenaçar la integritat dels pobladors de la vila. Per tal d’evitar l’atac de la bèstia es decidí lliurar-li cada dia un montblanquí. Es va fer un sorteig entre la població, inclosa la família reial, i la sort volgué que la persona triada fos la filla del rei. Quan es disposava a ser engolida pel drac aparegué un cavaller i la salvà ferint de mort al drac. Era Sant Jordi. On el drac vessà la seva sang hi nasqué un roser amb roses vermelles. Des d’aleshores es manté la tradició catalana per la qual els homes lliuren una rosa a la seva estimada.

Anualment, coincidint amb la diada de Sant Jordi (23 d’abril), s’organitza la Setmana Medieval de Montblanc. Durant dos caps de setmana la vila reviu el seu passat medieval i als carrers, places i torres de la muralla llueixen les banderes i estendards senyorials. Se celebren multitud d’actes que transporten el públic assistent a l’edat mitjana: la representació de la llegenda de Sant Jordi, les escenes de la vida quotidiana, el sopar medieval, una trobada de foc, el mercat medieval, l’escenificació de les Corts Catalanes, etc.

La Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi ha esdevingut el gran aparador de Montblanc. Per la seva fidelitat i rigor històrics, varietat d’actes i projecció exterior ha estat declarada Festa d’Interès Turístic Nacional a Catalunya i a l’Estat Espanyol.

A més de l’arxiconeguda llegenda de Sant Jordi, també destaquem la que explica l’arribada de la Verge de la Serra:

Es diu que la princesa grega Irene Làscaris, passà per Montblanc de camí cap a Saragossa portant una imatge de la Mare de Déu. En un turó proper a la vila els bous que estiraven el carruatge no avançaren més. El fet s’interpretà com que la imatge volia romandre en aquell indret. La princesa sol·licità llicència a Jaume II per poder construir un convent. Era l’any 1296 i des de llavors les monges clarisses veneren la imatge de la Mare de Déu de la Serra, convertida en patrona de la vila i en motiu de gran devoció per part de la població.

La imatge de la Mare de Déu de la Serra és una talla gòtica d’alabastre policromada del segle XIII, probablement d’origen italià. Fou coronada canònicament el 1906 i d’aleshores ençà cada 25 anys se celebra una festa de commemoració extraordinària.

Altres llegendes populars es situen a Montblanc. Podeu consultar-les AQUÍ.

Què visitar?

Tot! El centre històric està ple d’edificis, torres, muralles,… que conten la seva història. Us recomanem fer la seva ruta guiada a la qual us podeu apuntar AQUÍ, quan la situació sanitària ho permeti.

No us podeu perdre el Convent de Sant Francesc, de l’any 1230, des d’on podreu les milloris vistes de Montblanc. Tampoc passejar per les seves muralles a través del camí de ronda, les seves torres i les portes que donen accés al poble. La muralla, construïda entre 1366 i 1397, té una longitud de 1.700 metres i una altura mitjana de 6 metres. De les 30 torres de defensa que va arribar a tenir, encara es mantenen en perfecte estat 25.

A més de la Setmana Medieval i la seva història, Montblanc ha sabut atreure propostes turístiques, que anualment s’organitzen allí. S’organitza un Festival de construccions de Llec (Brickània) al juny, un Festival Internacional de Ceràmica (Terrània) en setembre i un Festival de Playmobil (Clickània) a l’octubre

 

Per la seva proximitat, també us animem a seguir la “Ruta dels Cister“, una ruta que us portarà a visitar tres impressionants monestirs, situats a pocs quilòmetres de Montblanc: el Monestir de Poblet, el de Santes Creus i el de Vallbona, i on mitjançant àudio guies podreu submergir-vos en la història d’aquests monestirs i la vida dels monjos.


On pernoctar amb autocaravana a Montblanc?


Fins aquí el nostre resum del medieval poble de llegenda de Montblanc. Esperem que hàgim despertat la vostra curiositat i descobriu aquesta zona en alguna de les vostres futures sortides.

Estigueu atents a les nostres xarxes socials per a descobrir nous pobles que no us podeu perdre a Catalunya.

No teniu autocaravana però voleu viure l’experiència? Nosaltres us lloguem una! A L’Alba disposem d’una àmplia flota d’autocaravanes de lloguer, en constant renovació i completament revisades després de cada lloguer. Disposareu de tots els serveis amb els últims models del sector i gaudireu d’uns dies perfectes en família o amb amics. Fent CLIC AQUÍ trobareu tota la informació sobre el nostre servei de lloguer. També podeu contactar amb nosaltres per Whatsapp:  636.95.88.84

(fent clic en el número de telèfon des del teu mòbil per iniciar una conversa amb nosaltres).

Imatges i informació de Montblancmedieval.cat i wikipedia

 

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found