Nous límits de velocitat en ciutat des de l’11 de maig

El Consell de Ministres va aprovar al novembre la modificació de les velocitats màximes aplicables en ciutat. Amb aquestes mesures es pretén reduir la sinistralitat i el nombre d’atropellaments que, en ciutat, és elevat. Amb l’aparició i l’ús massiu per part de la població en ciutats dels anomenats vehicles de mobilitat personal, com els patinets elèctrics, el nombre de ferits greus i morts ha augmentat.

Aquestes noves velocitats màximes es van aprovar al costat d’altres mesures com l’augment dels punts perduts per no portar cinturó, que passa de 3 a 4 punts o usar el mòbil, de 3 punts a 6 punts, l’enduriment de les sancions per portar detectors de radar o la prohibició de superar el límit de velocitat per a realitzar avançaments.

On serà la velocitat màxima de 20 km/h?

El Govern ha decidit establir un límit, ja aplicable en alguns països d’Europa, però inèdit fins ara al nostre país: els 20 km/h.

Aquesta velocitat màxima s’estableix només en casos molt puntuals: Només s’aplicarà en carrers que tinguin la vorera i la calçada al mateix nivell, les anomenades vies de plataforma única.

On serà la velocitat màxima de 30 km/h?

S’estableix la velocitat màxima de 30 km/h en vies urbanes amb un únic carril per sentit de circulació. Aquesta mesura sí que afecta la gran majoria de les vies de les nostres ciutats i potser és la que més hauran de tenir en compte els conductors quan la modificació de llei sigui efectiva.

On serà la velocitat màxima de 50 km/h?

En les vies urbanes amb més d’un carril per sentit de circulació s’estableix el ja conegut límit de 50 km/h.

Període d’adaptació i entrada en vigor

Encara que la modificació de la Llei de Trànsit es va aprovar al novembre, la mateixa llei estableix un període de sis mesos abans que sigui efectiva, en el cas dels nous límits de velocitat en via urbana.

En aquests sis mesos, fins a principis de maig, els ajuntaments, responsables d’adaptar la senyalització de les seves vies urbanes a les noves velocitats, faran els treballs necessaris per a informar els conductors de les noves limitacions.

Concretament les noves velocitats seran d’obligat compliment a partir del dia 11 de maig de 2021.

Les grans ciutats ja s’han sumat a la baixada de velocitats màximes

Aquesta reforma de la Llei de Trànsit ve a establir límits de forma generalitzada en tot el territori espanyol. Abans que s’aprovarà algunes de les ciutats més importants ja havien pres la iniciativa, reduint les velocitats permeses als seus carrers.

Per exemple, Bilbao va ser pionera al setembre, establint un límit de 30 km/h en tota la ciutat. Altres grans ciutats com Barcelona, Madrid, Sevilla o València, entre altres, han reduït en l’últim any la velocitat de determinades vies de les seves urbs amb sinistralitat alta.

De fet, encara que les limitacions sempre són preses amb una mica d’escepticisme pels conductors, que solem tenir sempre pressa, segons un estudi de l’Organització Mundial de la Salut, la mortalitat per atropellament es redueix un 80% si el vehicle que impacta al vianant circula a 30 km/h en comptes de 50 km/h.

Sancions per excés de velocitat en ciutat

Amb aquesta modificació de límits de velocitat també varia la quantia de les sancions relacionades.

Les sancions s’apliquen en funció de l’excés de velocitat respecte a la velocitat permesa, establint-se unes franges basades en el percentatge en què se supera aquesta velocitat. És a dir, no és el mateix anar 10 km/h per sobre de la velocitat permesa quan aquesta és 50 km/h que quan és de 30 km/h.

Posem uns exemples per a entendre això millor:

Si la velocitat permesa és de 50 km/h, és a dir, circules per una via urbana amb diversos carrils per sentit de circulació, si et sancionen a una velocitat d’entre 51 i 70 km/h la sanció serà de 100 euros i no comportarà pèrdua de punts. Si et sancionen a una velocitat d’entre 71 i 80 km/h la sanció serà ja de 300 euros i perdràs 2 punts. Si es duplica la velocitat màxima, en aquest cas a partir dels 101 km/h, la sanció serà de 400 € i perdràs 4 punts.

En canvi, en vies amb velocitat permesa de 30 km/h, la sanció de 100 € sense pèrdua de punts correspon a la franja de velocitats entre 31 i 50 km/h. La sanció de 300 euros amb pèrdua de 2 punts correspon a la franja de 51 a 60 km/h. A partir dels 61 km/h ja se supera el doble de la velocitat màxima i per tant la sanció serà de 400 € i comportarà la pèrdua de 4 punts per al conductor, sempre que no superis els 70 km/h, que la sanció seria més elevada.

A partir de l’11 de maig quan circuleu per ciutat estigueu atents al velocímetre fins que ens acostumem als nous límits, si no voleu ser sancionats.

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: 🇹🇷🚐 Avui visitem Istanbul, en furgoneta camper, de la mà de @FBidaiakF. ➡️ https://t.co/5sxpD0LRvb
169 people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic soykarac Twitter Pic montsede Twitter Pic dianacar Twitter Pic JosepMay Twitter Pic frizzbik
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found