Pobles de Catalunya que has de visitar: Banyoles

Hi ha dos Catalunyes, la metropolitana i la rural. Ambdues molt diferents i totes amb encant, però si sou dels què us agrada la tranquil·litat, la naturalesa i la història, la Catalunya rural us agradarà més.

En aquesta sèrie d’articles, on ja hem parlat de Pals, Espinelves, Cadaqués, Rupit, Besalú, Tossa de Mar, Bagergue, Begur, Montblanc, Tivissa, Calella de Palafrugell, Les Cases d’Alcanar, Peralada, Peratallada, Santa Pau i Siurana us presentarem pobles de la Catalunya rural, de costa, d’interior o de muntanya, que, per les seves característiques, heu d’apuntar-los en majúscules en la vostra llibreta de futurs destins, als quals dedicar una ruta o un cap de setmana amb la vostra autocaravana.

Segur que ens deixem molts però aquests són, al nostre parer, alguns dels més recomanables.

Avui viatgem a la província de Girona, al poble amb l’estany més gran i més conegut de tota Catalunya: Banyoles

Banyoles

La situació i entorn de Banyoles ofereixen un extens ventall de possibilitats d’apropar-nos a la natura, a la cultura i a la història de la ciutat de l’aigua. Les rutes i excursions que us presentem són per fer a peu o en bicicleta i us captivaran pel seu gran valor (històric i natural) i bellesa.

Rutes

A la pàgina web de turisme.banyoles.cat trobareu infinitat de rutes, tant a peu com en bicicleta, per descobrir l’estany i la comarca, el Pla de l’Estany.

Us destaquem algunes, que ens han semblat les més interessants:

Volta a l’Estany de Banyoles

La volta a l’estany de Banyoles és un dels passejos més coneguts de la zona, tan pels visitants, com pels propis banyolins i banyolines.

Es tracta d’un itinerari circular i de dificultat baixa senyalitzat com a recorregut número 1. Tot fent aquest passeig, que dóna la volta completa a l’estany de Banyoles, podem gaudir de la gran riquesa natural i paisatgística tot endinsant-nos als miradors i estanyols de la zona.

És un recorregut planer, apte per fer amb cotxet de nadons.

Recorrereu una distància de 7 quilòmetres, en una hora i mitja, si aneu a peu, o en una hora, si aneu en bicicleta.

Ruta al Barri Vell

Passejar pel centre històric de Banyoles que ens endinsa al passat de la ciutat. Carrers i places ens guien pels principals monuments del barri vell: plaça Major, Llotja del Tint, Muralla Medieval, monestir de Sant Esteve, església gòtica de Santa Maria dels Turers i els museus (Arqueològic i Darder).

Gran part d’aquest recorregut transcòrrer per zones per a vianants, essent un itinerari adaptat per a gent amb mobilitat reduïda.

És un recorregut planer i majoritàriament per carrers per a vianants, adaptats per a gent amb mobilitat reduïda.

Es recomana aparcar el cotxe a la zona de l’Estany, tan sols a 10 minuts a peu fins el centre. L’accés de l’Estany al barri vell és a través de zones per a vianants.

Ruta dels Recs

Els recs de Banyoles són una infraestructura singular de la ciutat. Es tracta d’una xarxa de petits canals, construïts pels monjos del monestir de Sant Esteve al s. IX, que condueixen l’aigua provinent de l’Estany.
Així, tot seguint el pas de l’aigua a través dels recs, ens endinsarem al centre del poble on descobrirem la importància de l’aigua en l’economia i la vida dels banyolins i banyolines.

 

 

 

 

Rutes dels Soldats de Salamina

Aquestes rutes, basades en el llibre “Soldados de Salamina” de l’escriptor Javier Cercas, consten de diversos itineraris que passen per Palol de Revardit, Sant Miquel de Campmajor, Cornellà del Terri, el Santuari de Santa Maria del Collell, entre d’altres llocs. Són llocs fortament afectats per la Guerra civil Espanyola.

Indrets d’interès

A més de l’estany, Banyoles trobareu molts altres indrets amb gran interès històric i cultural. Aquí us parlem dels principals:

Llotja del Tint

La Llotja del Tint és l’únic edifici de tint manufacturer que es conserva a Catalunya.

Es tracta d’un edifici gòtic civil del s. XV destinat al tint de robes o teixits de llana que es fabricaven a Banyoles.

Té dues naus separades per quatre grans arcades ogivals. Aquestes sostenen la tramada de fusta, originàriament amb coberta a dos vessants. L’entresolat, l’actual segon pis, és de voltes d’aresta i s’hi accedeix per mitjà d’una escala amb volta de llosa.

En el seu origen es destinava al tint de les robes o teixits de llana que s’elaboraven a la ciutat de Banyoles. La gran alçària de l’edifici es deu al fet que en el procés de tint es produïen vapors insans que s’intentaven evitar amb l’alçària. Les teles, una vegada tenyides, es penjaven sota la teulada per tal de fer el primer assecat. L’aigua que s’utilitzava en aquest procés preindustrial provenia del rec Major.

Després de caure en desús durant molts anys, el 1971 l’Ajuntament de Banyoles va recuperar l’edifici a fi d’evitar-ne la destrucció.

Monestir de Sant Esteve i Arqueta de Sant Martirià

El monestir de Sant Esteve és la seu fundacional de la ciutat de Banyoles i conserva diferents estils arquitectònics degut a les diverses destruccions i reconstruccions que ha patit al llarg dels segles.

A l’interior s’hi troba el retaule gòtic de Nostra Senyora de l’Escala (s. XV) i l’Arqueta de Sant Martirià (s. XV).

La visita, tan a l’interior de l’església com al claustre, es fa a través de visita guiada que es pot concertar a través del Museu Arqueològic de Banyoles.

Parc Neolític de la Draga

El 1990 es van descobrir les restes d’un antic poblat neolític instal·lat a la zona nord-est de l’Estany. Les excavacions dutes a terme han permès determinar que es data de fa 7.200 anys (mitjans – finals del VIè mil·leni a.C.).

Actualment s’hi poden visitar les reproduccions de les antigues cabanes i descobrir com era la vida a l’època del neolític.

Vil·la romana de Vilauba

La vil·la romana i visigoda de Vilauba (Camós) es troba situada en una petita vall que s’estén a uns 3 quilometres al sud del municipi i de l’estany de Banyoles.

Va ser descoberta l’any 1932 però les excavacions sistemàtiques no començaren fins el 1978. Aquestes excavacions es duen a terme a través del Grup de Recerca Arqueològica del Pla de l’Estany i es coordinen des del Museu Arqueològic de Banyoles.

La recerca continuada fa que sigui una de les vil·les més ben estudiades de Catalunya i la converteix en una cita essencial pel coneixement del món rural romà i visigot.

Les restes més significatives de Vilauba corresponen a l’etapa altimperial (segles I-III dC), quan la vil·la s’organitzava entorn d’un pati central delimitat per unes galeries porticades. De la vil·la es conserva la pars urbana (la part residencial) i la pars rustica (zona de treball). Destaca de la part residencial la capella de la casa on s’hi trobava el larari, el rebost, el triclinium o menjador i els banys, descoberts recentment. Es conserven també les restes baiximperials de la vil·la (IV-V dC) i les restes del vilatge visigòtic conformat per tres cases amb els respectius patis.

El topònim Villa Alba, que fa referència a una masia propera i de la qual avui pren nom el jaciment, suggereix la seva possible continuïtat a partir de l’època medieval i és també un clar testimoni de la profunda petjada romana en aquest territori.

La vil·la romana visigoda de Vilauba és un jaciment visitable amb visita guiada en què s’explica com era la vida rural d’època romana tant pel públic escolar com pel públic general.

Molí Paperer de la Farga

Es va construir l’any 1685 per treballar l’aram i constava d’una roda, un martinet i una fornal. Més endavant es va ampliar i va anar passant a hereus directes o indirectes fins que, a finals del s. XIX, la família Escatllar va dur a terme la darrera ampliació per així poder fabricar paper. Les dues activitats van coexistir fins el seu tancament a mitjan s.XX.

L’any 1983 es va cedir l’edifici de la Farga d’Aram a l’Ajuntament de Banyoles, que n’ha adequat la planta baixa per a la fabricació artesanal de paper.

Pesqueres

Les pesqueres són petites construccions que trobem dintre l’aigua de l’Estany a la riba est i declarades Bé Cultural d’Interès Naciona (en la categoria de Jardí Històric) per la Generalitat de Catalunya.

En total trobem 20 pesqueres, cada una amb un nom particular. La seva construcció va iniciar-se a mitjan s.XIX fins 1931, i al llarg d’aquests anys s’han reformat i condicionat.

Inicialment, la funció de les pesqueres era per guardar el material per a la pesca. Posteriorment, moltes d’elles van augmentar la superfície per tal de poder-hi guardar una barca. Finalment, amb l’arribada de la pràctica de l’esport i l’auge de la burgesia banyolina, es van adaptar per a poder-s’hi banyar i, fins i tot allotjar.

La major part de les 20 pesqueres són d’ús privat (concessió administrativa). L’única a la que es pot accedir és a la pesquera número 10, utilitzada com a Oficina de Turisme de l’Estany.


On fer nit amb autocaravana a Banyoles?

 


Fins aquí el nostre resum del poble de Banyoles. Esperem que hàgim despertat la vostra curiositat i descobriu aquesta zona en alguna de les vostres futures sortides.

Estigueu atents a les nostres xarxes socials per a descobrir nous pobles que no us podeu perdre a Catalunya.

No teniu autocaravana però voleu viure l’experiència? Nosaltres us lloguem una! A L’Alba disposem d’una àmplia flota d’autocaravanes de lloguer, en constant renovació i completament revisades després de cada lloguer. Disposareu de tots els serveis amb els últims models del sector i gaudireu d’uns dies perfectes en família o amb amics. Fent CLIC AQUÍ trobareu tota la informació sobre el nostre servei de lloguer. També podeu contactar amb nosaltres per Whatsapp:  636.95.88.84

(fent clic en el número de telèfon des del teu mòbil per iniciar una conversa amb nosaltres).

Imatges i informació de turisme.banyoles.cat

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: 🇹🇷🚐 Avui visitem Istanbul, en furgoneta camper, de la mà de @FBidaiakF. ➡️ https://t.co/5sxpD0LRvb
169 people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic soykarac Twitter Pic montsede Twitter Pic dianacar Twitter Pic JosepMay Twitter Pic frizzbik
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found