Les millors platges d’Espanya: ILLES BALEARS – MENORCA

L’any passat us vam presentar les considerades millors 20 platges d’Espanya. Durant aquest estiu anem a ampliar i a enumerar-vos les millors platges per Comunitat Autònoma. Després de visitar GALÍCIA, ASTÚRIES, CANTÀBRIA, PAÍS BASC i MALLORCA visitem una illa de llum, calma i naturalesa, distingida com a reserva de la biosfera, amb un litoral de cales i platges paradisíaques: MENORCA.

ILLES BALEARS – MENORCA

CALA MACARELLA I MACARELLETA – Ciutadella de Menorca

Macarella és, amb raó, una de les platges amb més renom de Menorca i de les Balears, en les aigües de les quals solen fondejar nombroses embarcacions per a gaudir de la transparència de la mar i d’un paisatge purament mediterrani.

Aquesta meravella de la naturalesa s’obre entre Cala Galdana i la platja de Macarelleta, i forma un arenal d’uns 140 m de longitud amb una àmplia zona de roques. Un lloc ideal per a explorar els racons d’un sublim tram de costa practicant esports com a pàdel surf o caiac, amb una línia de boies que delimita la zona de bany. Macarella forma part de l’Àrea Natural d’Especial Interès de la Costa Sud de Ciutadella. És una cala verge i aïllada, flanquejada per penya-segats coberts de pinedes frondoses. Un paisatge de bellesa salvatge banyat per aigües cristal·lines, amb fons lluminosos de poca profunditat. Encara que a l’estiu sol ser un lloc concorregut, has de veure-la! I no oblidis les teves ulleres de busseig, perquè prop dels flancs rocosos contemplaràs meravellosos fons poblats de peixos. Aquest racó del paradís manca de serveis, per la qual cosa has de portar aigua potable i un pícnic.

La Cala Macaralleta s’obre en la mateixa badia que la seva germana major, Cala Macarella, però és bastant més petita i recollida.

Per a arribar des de Ciutadella (a 17,8 km) has de seguir les indicacions cap al Camí de Sant Joan de Missa, que et portarà primer a Cala En Turqueta i després a Cala Macarella, que disposa d’aparcament —a l’estiu es regula l’afluència de banyistes, així que si l’aparcament està ple no podràs accedir a la cala—; des d’aquí hauràs de caminar, amb calçat adequat, 1,8 km fins a la platja. A la teva dreta trobaràs el camí que —en uns 5 minuts— et portarà fins a Macarelleta.

 

CALA PREGONDA – Es Mercadal

 

És de les més boniques i valorades de Menorca. Situada en la costa nord, el principal atractiu de Cala Pregonda és que és la platja ‘diferent’ de l’illa. La seva sorra és vermella i contrasta de manera molt especial amb l’aigua turquesa creant un paisatge únic. Així no és d’estranyar que el músic Mike Oldfield la triés fins a dues ocasions per a protagonitzar una portada de disc.

La forma més senzilla d’accedir a Cala Pregonda és a bord d’un vaixell. No obstant això, pots fer-ho també amb cotxe o caminant. Si vas amb cotxe, hauràs de seguir les indicacions de la carretera que va des Mercadal cap a Fornells i desviar-te cap a la platja de Cavalleria. Després, has de seguir la senyalització fins a Binimel•la i aparcar en el pàrquing. A partir d’aquí hauràs de caminar 30 minuts aproximadament. Et recomanem que portis calçat còmode, que evitis les hores centrals del dia i que t’hidratis. Una vegada allí assaboriràs la millor de les recompenses.

 

CALA EN TURQUETA – Ciutadella de Menorca

Entre les puntes de Es Tambors i Na Foradada, als peus de la talaia de Artrutx, s’obre la preciosa Cala en Turqueta, el nom de la qual recorda les temudes —i freqüents— incursions de pirates turcs del passat.

S’obre al final d’un entrant de mar d’uns 400 m de profunditat, i des de la seva riba contemplaràs un paisatge eminentment mediterrani: una platja de fina sorra blanca envoltada de penya-segats rocosos coberts de boscos de pins anyencs. Un enclavament de gran valor ecològic que forma part de l’Àrea Natural d’Especial Interès de la costa sud de Ciutadella. La platja disposa d’una zona abalisada per a la pràctica d’esports nàutics i el desembarcament de petites embarcacions, però manca de serveis, així que no oblidis portar aigua potable i un pícnic. Una llengua de roques baixes divideix la riba —de 110 m de longitud— en dues meitats. Costejant pels flancs rocosos descobriràs espais sense sorra on estendre la tovallola i endinsar-te en les aigües més transparents que puguis imaginar, de tonalitats turqueses i amb poc onatge.

Per a arribar per carretera des de Ciutadella (a 16,5 km) només has de seguir la senyalització viària, i podràs estacionar en un aparcament situat a uns 850 m de la platja. A l’estiu convé acudir d’hora, perquè quan s’omple l’aparcament es tanca l’accés a nous vehicles.

CALA MITJANA – Ferreries

Cala Mitjana és un arenal verge banyat per aigües cristal·lines amb lluminosos fons de sorra blanca. Està integrada en una zona protegida com a Àrea Natural d’Especial Interès que s’estén des de Binigaus fins a aquesta platja, on viuen diverses espècies d’ocells, ratapinyades, granotes, gripaus i musaranyes. La riba, d’uns 90 m de longitud per 140 m d’amplària, manca totalment de serveis, per la qual cosa no oblidis portar aigua potable i un pícnic per a passar un dia inoblidable en aquest bell paradís, flanquejat per penya-segats baixos coberts de pins. Cala Mitjana s’obre entre Penyal Alt de s’Anglès i Es Pont de n’Aleix, prop de la urbanització Cala Santa Galdana, al final d’un entrant de mar que també ha originat Cala Mitjaneta.

Per a arribar des de Ferreries (a 9,3 km) has de seguir les indicacions cap a Cala Galdana i prendre el desviament a Cala Mitjana, que disposa d’aparcament. També pots arribar a peu —amb calçat adequat— des de Cala Galdana seguint un tram de 1,5 km del Camí de Cavalls.

PLATJA D’EN TORTUGA – Maó

Aquesta recomanable platja verge de sorra blanca s’obre en un tram de costa aïllada, molt prop de l’Arenal de Morella, i és un espai solitari on pots practicar el nudisme i nedar en aigües cristal·lines.

Està envoltada de vessants que s’estenen fins a la mar i a la seva esquena s’obre la Llacuna de Morella, integrada al Parc Natural de s’Albufera des Grau, gran aiguamoll en el qual recalen els ocells durant els seus viatges entre Europa i Àfrica. Si t’agrada la naturalesa, no deixis de visitar aquest espai protegit, on podràs contemplar nombroses espècies d’ocells des de casetes i torres d’albirament. La platja manca totalment de serveis, per la qual cosa no oblidis portar, a més de calçat adequat per a caminar i protecció solar, aigua potable i un pícnic.

Per a arribar per carretera des de Maó (a 13,4 km) has de seguir les indicacions cap al far de Favàritx, en els voltants del qual podràs estacionar el teu vehicle. Des d’aquí, segueix el camí en direcció oest que voreja la costa, i després de superar el Caló de ses Mandres i Cala Presili arribaràs a aquesta platja paradisíaca. Un recorregut de 2 km durant el qual gaudiràs d’espectaculars vistes sobre aquest tram de costa.

PLATJA CALA ALGAIARENS – Ciutadella de Menorca

Les platges d’Es Bot i Es Tancats conformen Cala Algaiarens. Aquesta costa forma part de l’impressionant paisatge muntanyenc de la Vall (3.125 hectàrees), acollint la Falconera (pujol de 207 metres d’altitud), boscos frondosos de pins, bosc baix, terres de cultiu, llacunes, sistemes dunars, penya-segats espectaculars i platges verges.

Aquest tram costaner i interior de Tramuntana de Menorca està catalogat com a Zona d’Especial Protecció per als Ocells per la Unió Europea i Àrea Natural d’Especial Interès pel Parlament de les Illes Balears.

Aquest entrant de mar aïllada es caracteritza per tenir forma rectangular, unes dimensions grans, vegetació en els seus voltants, un talús de sorra, una exposició als vents de component nord-est-nord-nord-oest, una brisa lleugera, una mar tranquil·la, un pendent normal i una afluència alta de banyistes locals.

Les condicions marines i subaquàtiques són òptimes per al fondejo d’embarcacions, sempre que s’evitin els rompents perillosos localitzats enfront de la seva riba. Aquesta rada es troba resguardada dels vents del segon i tercer quadrant, i presenta bastant profunditat per a calar. Així i tot, es recomana que la costa nord de Menorca només es navegui els dies de mar en calma, ja que és difícil trobar refugis segurs contra el vent fort que assota habitualment aquest litoral.

L’accés per carretera és senzill seguint la senyalització viària i desviaments. S’abonarà peatge per estacionar el vehicle particular pels seus voltants.

PLATJA CALA GALDANA – Ferreries

Cala Galdana és un nucli turístic crescut al voltant d’una bonica platja de sorra blanca banyada per aigües transparents de poca profunditat, en un tram de costa ben conservada, envoltada de boscos.

Així que si viatges amb nens i cerques una platja còmoda amb tota mena de serveis, inclòs socorrista i passarel·la per a persones discapacitades, aquesta és una de les teves opcions! També disposa d’una zona abalisada per a la pràctica d’esports nàutics com a pàdel surf o caiac, que permeten contemplar bells racons del litoral. A l’estiu sol ser un enclavament bastant concorregut, amb una riba de 350 m de longitud per 40 m d’amplària. En un dels seus extrems desemboquen els torrents d’Algendaret i el d’Algendar, el més llarg de Menorca i que se supera a través d’un pont, en la confluència del qual es forma una petita zona humida freqüentada per granotes, ratapinyades i musaranyes. Cala Galdana —el topònim de la qual procedeix de l’àrab Guad-al Ana — s’obre entre el Morro de Ponent i el Penyal Vermell, i està flanquejada per penya-segats coronats per pins i edificis, amb miradors des dels quals contemplaràs meravelloses vistes panoràmiques a aquest tram de costa.

Per a arribar des de Ferreries (a 8 km) només has de seguir la senyalització viària i estacionar en l’aparcament de la platja.

 

Segueix coneixent les millors platges d’Espanya AQUÍ

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found