Pobles d’Espanya que no us podeu perdre: Mojácar, Almeria

Espanya és un país ple d’història, cultura i bellesa natural. Des de les grans ciutats fins als petits pobles, hi ha molt per descobrir i explorar. En aquesta sèrie d’articles de bloc, us portarem en un recorregut per alguns dels pobles més encantadors i pintorescos d’Espanya. Des de la costa fins a la muntanya, des del nord fins al sud, us mostrarem llocs únics que mereixen ser visitats. Acompanyeu-nos en aquest viatge pels pobles més bonics d’Espanya!

Avui visitem una destinació turística amb una barreja única d’història, cultura i bellesa natural en un clima suau i assolellat: Mojácar.

 

Descobreix Mojácar: Joia andalusa d’història i cultura

Situat a la província d’Almeria, a la comunitat autònoma d’Andalusia, aquesta destinació turística es troba a la comarca del Llevant Almeriense a només 90 km de la capital provincial, Almeria.

Des de gener de 2013, Mojácar s’ha unit a la xarxa de Els pobles més bonics d’Espanya, una associació que té com a objectiu promoure, difondre, fomentar i preservar el patrimoni cultural, natural i rural d’àrees geogràfiques amb menys nivell d’industrialització i població. I és que el passat històric de Mojácar és palpable a cadascun dels seus murs, que ens projecten des de la prehistòria fins al segle XX.

Els primers vestigis de presència humana a la comarca daten del Paleolític Mitjà, i la festa de Moros i Cristians, una celebració que es viu tot l’any de manera especial a Mojácar, és mostra de la riquesa cultural i tradicional d’aquesta zona.

Però si hi ha alguna cosa que destaca a Mojácar és el seu clima suau i assolellat. Amb més de 3.000 hores anuals de sol, aquest municipi té una gran lluminositat que influeix de manera decisiva a la seva alta temperatura ambiental i marina. Sens dubte, el seu clima és un dels seus principals reclams i un dels motius pels quals cada cop més persones decideixen visitar aquest bell racó d’Espanya.

Mojácar és una destinació turística plena de llocs interessants per descobrir. Si esteu planificant una visita a aquest municipi espanyol, no us perdeu l’oportunitat de visitar alguns dels llocs més populars i emblemàtics de la zona:

 

Platja de les “Ventanicas”

La Platja de les “Ventanicas” és una bella i àmplia extensió de sorra a la costa de Mojácar, ubicada de manera ordenada al front costaner. Es troba entre la platja de la Cova del Llop i l’última platja de la zona urbanitzada, coneguda com la platja de la venda del bancal, i és una platja amb bandera blava que ofereix múltiples serveis per a l’oci i el descans.

Amb una longitud de més d’1 km, aquesta platja és un lloc molt popular entre els turistes a causa de la seva bellesa natural. La platja és neta i suau, amb sorra groga que convida els visitants a relaxar-se i gaudir del sol. A més, hi ha diversos llocs al llarg de la platja on es poden llogar para-sols i cadires per a més comoditat i relaxació.

Per a aquells que gaudeixen d’un refrescant bany al mar, la Platja de les “Ventanicas” compta amb diverses dutxes distribuïdes al llarg de la platja per netejar-se després d’un capbussó a l’aigua salada.

També és un bon lloc on practicar esports aquàtics com el surf.

 

Plaça Nova

 

La Plaça Nova de Mojácar és l’epicentre de la vida social i cultural de la ciutat i un lloc imprescindible per visitar durant la vostra estada. Aquest lloc és ideal per començar un recorregut per la ciutat o simplement seure i contemplar la bellesa del capvespre.

Ubicada en un mirador del mateix nom, la plaça ofereix una vista impressionant d’una vall extensa que està limitada per les serres de Cabrera, Bédar i Almagrera. També es pot apreciar el llit del riu Aguas, que discorre als peus de l’antic llogaret de Mojácar, coneguda com Mojácar La Vella, i desemboca en una bella llacuna.

A més, a la Plaça Nova es troba l’Ermita de La nostra Senyora dels Dolors, una construcció que data del segle XVI i que és considerada un dels punts de referència més importants de la ciutat. L’Ermita és una bella mostra de l’art religiós de l’època i se’n pot apreciar tant l’arquitectura com la història i la cultura.

En resum, la Plaça Nova és un lloc molt especial a Mojácar, que ofereix una vista espectacular i és el punt de trobada per als locals i visitants. A més, s’hi troba l’Ermita de la Mare de Déu dels Dolors, una joia arquitectònica de la ciutat que no pots deixar de visitar.

 

Ermita dels Dolors

La història de l’Ermita de La nostra Senyora dels Dolors està íntimament lligada a la història del poble de Mojácar, que ha passat per diferents èpoques i cultures des de la prehistòria fins als nostres dies. Construïda al segle XVI sobre una antiga mesquita morisca que existia a la Plaça Nova, aquesta ermita és un veritable testimoni de la rica i diversa història de la ciutat.

Segons algunes fonts, l’ermita de La nostra Senyora dels Dolors va ser protagonista d’un episodi peculiar durant la Reconquesta Catòlica, quan el governant àrab de Mojácar, Alavez, es va negar a lliurar la ciutat als Reis Catòlics i els va demanar que respectessin els seus habitants. Els reis van acceptar el seu compromís de lleialtat i li van permetre continuar governant la ciutat. L’ermita va ser testimoni dels canvis que va patir Mojácar al llarg dels segles, des de l’auge econòmic pel descobriment de la plata al segle XIX fins al declivi demogràfic per les guerres, les sequeres i les malalties al segle XX.

Als anys seixanta, l’alcalde de Mojácar va oferir terres als artistes i intel·lectuals que volguessin restaurar el poble en ruïnes i donar-li vida. L’ermita es va convertir llavors en una propietat privada que acull una botiga de souvenir. Tot i això, l’ermita conserva el seu aspecte original d’estil mudèjar, amb una façana blanca i una espadanya amb dues campanes. Al seu interior es venera una imatge de la Verge dels Dolors, una advocació mariana que destaca el patiment de Maria davant la passió i mort del seu fill Jesús.

En definitiva, l’Ermita de la Mare de Déu dels Dolors és un veritable tresor de la ciutat de Mojácar, que ens permet endinsar-nos en la rica història d’aquest poble i contemplar la seva bonica arquitectura mudèjar. A més, la imatge de la Mare de Déu dels Dolors és un símbol de la devoció religiosa que ha acompanyat aquesta ciutat al llarg dels segles.

 

Mercat

El mercat de Mojácar és un esdeveniment setmanal molt popular a la localitat, que se celebra tots els dimecres al matí a la Plaça del Rei Alabez, situada a la part baixa del poble al costat de l’escola i del pavelló d’esports. Aquest mercat ofereix una àmplia varietat de productes que inclouen fruites i verdures fresques, pa, carns, formatges, dolços i altres productes alimentaris, així com també roba, artesania i altres articles per a la llar.

El millor de tot és que es pot arribar al mercat amb cotxe i aparcar al pàrquing gratuït que hi ha al costat de la plaça, cosa que fa que sigui molt convenient per als visitants . A més, el mercat és una oportunitat per gaudir de l’ambient de la ciutat i conèixer els habitants locals mentre es recorren les parades i es compren productes frescos i artesanies fetes a mà.

A més, els diumenges al matí hi ha un altre mercat als voltants del Centre d’Usos Múltiples, a la Font, que s’anomena “rastell”. En aquest mercat es poden trobar llibres, pintura, abaloris, antiguitats i objectes de segona mà, cosa que el converteix en una opció interessant per als amants dels objectes vintage i col·leccionables.

 

Torre de Macenes

La Torre de Macenas, també coneguda com el Castell de Macenas, és una estructura històrica ubicada a la platja de Macenas, al sud de Mojácar, a les rodalies de la carretera que condueix a Carboneres. Aquesta torre va ser construïda a la segona meitat del segle XVIII per a la defensa i vigilància de la costa, i es va erigir sobre una torre anterior. Tenia la capacitat d’albergar dos canons de 24 lliures i s’hi accedia mitjançant una porta elevada amb escala de corda. Encara que es va informar que el 1830 la torre estava desartillada i que era custodiada per un caporal i tres torrers, el 1873 ja hi havia una casa caserna de carrabiners prop de la torre.

Durant la Guerra Civil Espanyola, la torre va ser utilitzada, moment en què es va afegir una porta a la planta baixa que encara es conserva. Actualment, la torre és considerada Bé d’Interès Cultural amb la categoria de Monument i es troba en bon estat de conservació, i és possible visitar l’exterior lliurement.

La Torre de Macenes té forma de semicercle amb un talús i una alçada de 14 vares. Els espais al seu interior són voltats: a la planta inferior es guardaven el polvorí i recanvis, a la intermèdia la cuina i l’habitació, ia la superior o terrat es trobaven els canons a barbeta i, cap a terra, un parapet alt espitllerat per a fuselleria. Aquesta torre forma part del sistema de torres de vigilància costanera que s’estén per tota la costa d’Almeria. Una torre propera és la Torre del Pirulic, situada en un illot davant de Mojácar Playa.

La Torre de Macenes, igual que la Torre del Perulico, és objecte de llegendes que formen part del folklore i la cultura de Mojácar. Una de les llegendes explica la història d’un ric comerciant anomenat Macenes, que va construir la torre al costat del mar per protegir la seva estimada, una bella mora anomenada Zulima, dels atacs dels pirates barbarescos. La torre estava plena de tresors i joies, però un dia els pirates van assaltar la torre i es van emportar Zulima com a esclava. Macenes, desesperat, es va llançar al mar des de la torre i va morir ofegat. Es diu que a les nits de lluna plena es pot veure el fantasma de Macenes vagant per la platja a la recerca de la seva estimada.

Una altra llegenda explica la història de la Torre del Perulic, la qual deu el seu nom a un pirata francès que es refugiava a l’illot on es troba la torre. El pirata tenia una cama de pal i un lloro que l’acompanyava a les seves correries. Un dia, el lloro va escapar i es va posar a la torre, on va començar a cridar “perulic, perulic”. Els habitants de Mojácar, en sentir el lloro, van descobrir l’amagatall del pirata i el van capturar. Des de llavors, la torre es coneix com la Torre del Perulico.

 

La font de Mojácar

La font pública de Mojácar és un monument històric i cultural que es troba al carrer de la Font, al nucli antic del poble. Es tracta d’una font de dotze canelles frontals i una de lateral que aboquen aigua a tres pilars. Alhora, perpendicularment a ells, corren tres canals a cada costat de la font, cadascun amb una funció diferent.

Aquesta font té el seu origen a l’època àrab, quan Mojácar era una ciutat fortificada que depenia de l’aigua de la serra. La font era el lloc on s’abastien els habitants i els animals i també era el centre social i comercial del poble. La font de Mojácar ha estat testimoni de diversos fets històrics al llarg dels anys.

Un dels moments més destacats en la història d’aquesta font va tenir lloc l’any 1488. En aquell moment, l’alcaide àrab de Mojácar, Alabez, es va reunir amb l’ambaixador de els Reis Catòlics, Garcilaso de la Vega, per pactar la rendició pacífica de la ciutat. Aquest episodi històric es commemora avui dia amb una placa situada a la font.

Al llarg del temps, la font ha patit diverses reformes i reconstruccions. Al segle XIX, la font va patir una gran reforma que en va millorar l’estructura i l’aparença. Posteriorment, als anys 80 del segle XX, es va dur a terme una reconstrucció que va canviar el seu aspecte antic per un de més modernista.

Al costat de la font, l’any 2010, es va inaugurar el Centreo d’Art Contemporani del Municipi, un lloc que ha esdevingut un punt de referència per als amants de l’art i la cultura a Mojácar.

 

El Museu Casa de la Canana

El Museu Casa de la Canana és un fascinant lloc situat al carrer Esteve núm. 6 del poble de Mojácar. Es tracta d´un museu que recrea l´ambient d´una típica casa tradicional de la classe mitjana mojaquera de la primera meitat del segle XX. La casa porta el nom d’una de les persones que hi van viure, una dona que era coneguda al poble per vendre tabac i altres productes essencials. La casa, que té una superfície de 200 m2, està decorada amb autèntics objectes d’època, com ara mobles, utensilis, robes, fotografies i documents, cosa que ofereix als visitants una visió realista de la vida quotidiana a Mojácar.

El museu està dividit en diverses estades que representen els diferents aspectes de la vida quotidiana de Mojácar. Cadascuna està decorada amb objectes autèntics que daten de lèpoca. Els visitants poden explorar la cuina, el menjador, el dormitori, el bany, el saló i l’estudi, cosa que els permet experimentar com era la vida a una casa tradicional a Mojácar en el passat. A més, el museu compta amb una sala dedicada a la història i la cultura de Mojácar, on es poden veure panells informatius, mapes i maquetes que ajuden a contextualitzar la casa i la seva època.

El museu està obert al públic cada dia de la setmana, tant al matí com a la tarda, i l’entrada és gratuïta. Els visitants són benvinguts a fer fotos de la casa i els seus objectes, cosa que els permet capturar records duradors de la seva visita. A més, el museu ofereix visites guiades per a grups prèvia reserva, cosa que és una excel·lent opció per a aquells que desitgen obtenir una comprensió més profunda de la història i la cultura de Mojácar.

 

Església de Santa Maria

L’església de Santa Maria a Mojácar és considerada un important monument històric i artístic que reflecteix la identitat i el passat del poble. Va ser construïda a finals del segle XVI sobre les restes d’una antiga mesquita àrab, de la qual només se’n conserven alguns elements ceràmics. L’església té un aspecte de fortalesa, amb grans carreus de pedra i dues torres quadrades que es destaquen al paisatge de la zona alta de Mojácar.

L’interior de l’església és molt sobri i consta d’una sola nau amb volta de canó i arcs torals. A l’altar major hi ha una pintura realitzada als anys 80 pel pintor alemany Michael Sucker, que va viure durant nou anys al poble. La pintura representa la història i la cultura de Mojácar, amb escenes de la Reconquesta, la vida quotidiana, les festes i les tradicions. A més, entre les imatges que es veneren a l’església destaquen la Verge del Rosari i Sant Agustí, tots dos patrons de Mojácar.

Als afores de l’església hi ha una reproducció exacta d’una de les escenes de la Reconquesta que es recreen al carreu del cor de la catedral de Toledo. La reproducció va ser realitzada artesanalment per l’artista Itziar Ortuzar i és una atracció popular per als visitants de l’església.

A més de la seva importància històrica i artística, l’església de Santa Maria és l’escenari de diverses llegendes que formen part de la tradició oral de Mojácar. Una explica que l’església es va construir sobre una antiga mesquita àrab que tenia un tresor amagat al seu interior. Segons la llegenda, el tresor estava custodiat per un geni que només li lliuraria a qui sabés pronunciar correctament el nom d’Al·là. Molts van intentar desxifrar l’enigma, però ningú ho va aconseguir.

Un dia, un jove pastor que passava per allà es va acostar a la mesquita i va dir: “Al·là és gran”. El geni es va sorprendre i li va dir: “Has pronunciat bé el nom d’Al·là, així que et donaré el tresor”. El pastor va entrar a la mesquita i va sortir carregat d’or i joies. El geni li va advertir que no ho expliqués a ningú, però el pastor no va poder resistir la temptació i li va dir a la seva nòvia. Ella, alhora, li va dir a la seva mare, i així el secret es va anar estenent per tot el poble.

Quan els cristians van arribar a Mojácar i van voler construir una església sobre la mesquita, el geni es va enfadar i va amagar el tresor en un altre lloc. Es diu que el tresor segueix ocult en algun lloc de Mojácar i que només qui pronunciï bé el nom d’Al·là podrà trobar-lo. Aquesta llegenda ha estat transmesa de generació en generació i forma part de la rica cultura i tradició de Mojácar.

Una altra llegenda compte sobre una imatge de la Mare de Déu del Roser que es troba a l’església de Mojácar. La història explica que aquesta imatge va ser portada des d’Amèrica per un mariner anomenat mojaquero, que havia deixat el seu poble natal a la recerca de fortuna al Perú. Allí, el mariner es va trobar amb una imatge de la Verge que era sorprenentment similar a la seva mare, que havia mort quan ell era un nen. El mariner va decidir comprar la imatge i portar-la de tornada a casa seva a Mojácar per col·locar-la a l’església local.

No obstant, durant el viatge de tornada, el vaixell del mariner va ser atacat per uns pirates que van robar tot el que portaven, incloent la imatge de la Verge. Tot i això, el mariner va aconseguir amagar la imatge en un barril i saltar al mar amb ell. Miraculosament, el barril va flotar fins a arribar a les costes de Mojácar, on va ser trobat per uns pescadors. El mariner va explicar la seva història als pescadors i els va demanar que el portessin a l’església per lliurar la imatge al capellà.

El capellà va quedar impressionat per la història del mariner i la bellesa de la imatge de la Verge, i va decidir col·locar-la a l’altar major de l’església. Des de llavors, la Mare de Déu del Roser ha estat considerada la patrona de Mojácar i se li han atribuït molts miracles. La llegenda de la imatge de la Mare de Déu del Roser ha estat transmesa de generació en generació a Mojácar, i és un exemple de la rica història i cultura de la regió.

 

El barri del Raval

El barri del Raval és un lloc veritablement pintoresc i autèntic que no has de deixar de visitar si ets a Mojácar. Éste barri, que es troba fora de les muralles de la ciutat, va ser construït al segle XVII i és considerat l’antic barri jueu de Mojácar. El que fa que aquest barri sigui tan especial són els seus estrets i laberíntics carrers, les cases blanques adornades amb flors de colors i testos que fan que el lloc tingui un encant únic.

Perdre’s pels carrers del barri del Raval és una experiència molt agradable, on es pot respirar la història i la cultura de Mojácar. Alguns dels llocs que no et pots perdre en visitar aquest barri, a part de la Casa de la Canana, són:

El carrer d’Enmedio és un altre de les joies del barri del Raval, és un dels carrers més antics i bells de la ciutat, on es pot veure l’arc del Estel i el mirador del Castell. És un lloc ideal per aturar-se i gaudir de la vista.

Un altre lloc que no pots deixar de visitar és el carrer Estret, que és el carrer més estret de Mojácar. Segons la llegenda, dues persones no poden passar alhora per aquest carrer. És un lloc curiós i peculiar que val la pena visitar.

El carrer de l’Aigua també és un lloc interessant, ja que aquí pots veure una antiga sínia que servia per extreure aigua del pou. La sínia és un element important de la història de Mojácar i és una joia que s’ha conservat en perfecte estat.

Per últim, però no menys important, hi ha el carrer de les Flors, que és un dels carrers més fotogènics del poble. Aquí podràs veure l’Indal pintat en una paret blanca, una imatge emblemàtica de Mojácar que representa la bona sort i la protecció.

 

En definitiva, Mojácar és una destinació turística que no et deixarà indiferent. Amb una barreja única d’història, cultura i bellesa natural, és un lloc que ofereix una experiència turística inoblidable. Des de les vistes panoràmiques des del mirador del Castell fins a l’encant del barri del Raval i les platges de somni, Mojácar té alguna cosa per a tots els gustos. A més, el clima càlid i assolellat durant gran part de l’any el converteix en una destinació ideal per a una escapada en qualsevol moment. Si busques una experiència turística autèntica i memorable, no ho dubtis, Mojácar és el lloc perfecte per a tu!

Continua coneixent pobles d’Espanya amb nosaltres AQUÍ.

No teniu autocaravana però voleu viure l’experiència? Nosaltres us en lloguem una! A L’Alba disposem d’una àmplia flota d’autocaravanes de lloguer, en constant renovació i completament revisades després de cada lloguer. Disposareu de tots els serveis amb els darrers models del sector i gaudireu d’uns dies perfectes en família o amics. Fent CLICK AQUÍ trobareu tota la informació sobre el nostre servei de lloguer. També podeu contactar amb nosaltres per Whatsapp:636.95.88.84 (fes clic al número de telèfon des del teu mòbil per iniciar una conversa amb nosaltres).

 

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found