Pobles de Catalunya que has de visitar: Tossa de Mar

Hi ha dos Catalunyes, la metropolitana i la rural. Ambdues molt diferents i totes amb encant, però si sou dels què us agrada la tranquil·litat, la naturalesa i la història, la Catalunya rural us agradarà més.

En aquesta sèrie d’articles, on ja hem parlat de Pals, Espinelves, Cadaqués, Rupit i Besa, us presentarem pobles de la Catalunya rural, de costa, d’interior o de muntanya, que, per les seves característiques, heu d’apuntar-los en majúscules en la vostra llibreta de futurs destins, als quals dedicar una ruta o un cap de setmana amb la vostra autocaravana.

Segur que ens deixem molts però aquests són, al nostre parer, alguns dels més recomanables.

Avui viatgem a un poble de costa, famós per les seves muralles i que va captivar a Ava Gardner als anys 50: Tossa de Mar.

Tossa de Mar

Tossa de Mar és un dels pobles més bonics de la Costa Brava, i està situat a la comarca de la Selva, entre Lloret de Mar i Sant Feliu de Guíxols.

Al sol i les precioses cales i platges se li suma l’atractiu de conservar en perfectes condicions el seu barri antic, amb el seu perímetre emmurallat gairebé complet, que data d’entre els segles XII i XIV. El barri antic, o “vila vella” és monument historicoartístic nacional des de 1931.

Aquestes característiques especials fan de Tossa de Mar un poble molt conegut, que molts han promocionat i que ha estat triat en diverses ocasions com a teló de fons per a diverses pel·lícules. El pintor francès Marc Chagall, després de passar allí els estius de 1933 i 1934 ho va batejar com el ” Paradís Blau”.

Aquest paradís va captivar, en 1950, a Ava Gardner i a James Mason, que van rodar a Tossa la pel·lícula “Pandora i l’holandès errant”, on Tossa prenia el nom de “Esperanza”. Aquesta pel·lícula va fer molt popular a la població en l’època i, en agraïment, es va situar en 1998 una estàtua de la famosa actriu en el pujol que domina la platja principal.

Les seves muralles del segle XII-XIV van ser construïdes per a protegir els seus habitants dels reiterats atacs dels pirates otomans i àrabs. El poble ha sabut veure l’alt valor arquitectònic de les seves muralles, conservant-lo intacte fins avui i viu, ja que en el seu interior es continua residint i hi ha multitud de restaurants amb encant i petits comerços. Sense perdre la màgia original dels seus carrers empedrats.

La muralla envolta el Cap de Tossa, una petita península que s’endinsa en la mar. La seva entrada principal la marca la Creu de Terme, del segle XIV, encara que es recomana visitar-les envoltant les muralles pel Passeig de la Vila Vella, des del qual tindrem una magnífiques vistes de la població i de la seva platja principal, la Platja Gran.

Destaquen les restes de l’antiga església de Sant Vicenç, del segle XV. Conserva l’absis i la sagristia ensostrats encara i es poden veure capitells gòtics i arcs apuntats.

Seguint pujol a dalt, el seu camí empedrat (no apte per a talons) us portarà al Far de Tossa, la part més alta del recinte emmurallat. Es va construir en 1917 sobre les ruïnes del Castell, del qual desgraciadament no es conserva gairebé res. En el far podreu visitar una exposició sobre el mundod e els fars, molt interessant. Des de la terrassa del pròxim “Bar del Far” gaudireu d’una impressionants vistes de la mar.

Des del far seguim el recorregut fins al Mirador de la Platja Donis Codolar i continuem passejant per les muralles direcció a la part nova. Pel camí podreu contemplar les torres de vigilància i merlets, així com les seves cases i carrerons, parades en el temps.

En la Plaça del Pintor Vilallonga trobareu un mapa on situar els altres edificis històrics, com l’antic hospital.

També us recomanem visitar el Museu Municipal, un dels museus d’art més antics d’Espanya. Amb col·leccions de pintura, escultura i vidre, complementa la seva col·lecció amb les restes trobades en el jaciment romà de la Vil·la dels Ametllers.

El jaciment que trobareu en l’Avinguda Pelegrí va ser descobert en 1914, i és una de les viles més importants de l’antiga província romana de Tarraco, on es dedicaven a la producció de vi que després s’emportava a altres regions romanes. Compta amb dues parts ben diferenciades: la pars urbana, zona noble del conjunt, i la pars fructuària, on es produïa el vi. El luxe i els edifici de la part noble, amb importants zones encara conservades, ens dóna una idea de la importància de la Tossa romana, anomenada llavors Turissa. D’altra banda, en la pars fructuària podem veure com es produïa i s’emmagatzemaven els diferents productes que produïen, principalment va venir però també oli, salaons o cereals.

Aquest jaciment juntament amb Església Parroquial de Sant Vicenç, del segle XVIII, i la Torre donis Moros, del segle XVI són els principals atractius extramurs. A part d’aquests punts d’interès, la part nova es diferencia poc d’altres pobles de la Costa Brava: hotels, botigues, turistes… i per tant poc cal destacar en aquesta part.

En la Plaça d’Espanya també trobareu un edifici que mereix una visita: la Casa Sans. Construït en 1906 destaca com a edifici singular pel seu fatxes, amb gàrgoles modernistes, mosaics de ceràmica i forjats modernistes molt semblants als de la Casa Vicens de Barcelona. En el seu interior trobareu magnífics vitralls i una espectacular xemeneia.


On fer nit en autocaravana a Tossa de Mar?


Fins aquí el nostre resum del amurallat i marítim poble de Tossa de Mar. Esperem que hàgim despertat la vostra curiositat i descobriu aquesta zona en alguna de les vostres futures sortides.

Estigueu atents a les nostres xarxes socials per a descobrir nous pobles que no us podeu perdre a Catalunya.

No teniu autocaravana però voleu viure l’experiència? Nosaltres us lloguem una! A L’Alba disposem d’una àmplia flota d’autocaravanes de lloguer, en constant renovació i completament revisades després de cada lloguer. Disposareu de tots els serveis amb els últims models del sector i gaudireu d’uns dies perfectes en família o amb amics. Fent CLIC AQUÍ trobareu tota la informació sobre el nostre servei de lloguer. També podeu contactar amb nosaltres per Whatsapp: 636.95.88.84 (fent clic en el número de telèfon des del teu mòbil per iniciar una conversa amb nosaltres).

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found