15 plans per Sant Joan a Catalunya (Part I)

Queda un mes per a una de les nits més màgiques de l’any i en L’Alba ens hem proposat presentar-vos 15 celebracions de la trucada Revetlla de Sant Joan diferents.

Als coets, els petards, la coca de llardons i el cava, habituals en totes les cases aquesta nit, en alguns llocs se sumen tradicions i celebracions úniques del lloc. I en els pròxims tres articles del nostre blog mirarem d’explicar-vos aquests plans i animar-vos a sumar-vos.

A més en cada pla trobareu indicat on podeu pernoctar amb la vostra autocaravana o furgoneta camper. No teniu autocaravana per a gaudir al màxim de les nostres rutes? Nosaltres us lloguem una! Contacteu amb el nostre equip per Whatsapp: 636.95.88.84.

Comencem?

Falles del Pirineu

Potser una de les celebracions més espectacular i visual a la qual se sumen any rere any més visitants per a viure aquesta experiència, nomena Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Consisteix en la baixada en fila dels “fallaires”, originalment els solters del poble, des d’un punt elevat del poble des d’on es vegi est, portant les falles, unes grans torxes, que il·luminen el camí de descens al poble. En arribar al poble, les falles acaben dipositades en una gran foguera en la plaça del poble, que segons dicta la tradició, espanta als mals esperits.

Les trobareu en pobles del Pirineu català, però també a Aragó, França i Andorra, durant els mesos de juny i juliol. Encara que la nit de Sant Joan se celebra a Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller.

Aquí trobareu la resta de dates i indrets.

On pernoctar?


El camí de la Flama del Canigó

Cada any un grup d’intrèpids excursionistes de Perpinyà pugen al Canigó (2.784 metres) amb el foc que crema desde 1965 en el Museu de la Casa Pairal al Castellet de Perpinyà.

En arribar al cim, renoven el foc que crema allí i el matí del dia 23 agafen aquesta flama del cim i la reparteixen per centenars de pobles i ciutats de tot Catalunya, on encenen amb aquest foc les fogueres típiques de la nit.

On pernoctar?


Castells i foc a Tarragona

Tarragona és una ciutat molt vinculades als Castellers i com no podia ser d’una altra forma, els castells estan presents durant la celebració de Sant Joan.

Es rep la flama del Canigó en el barri marítim del Serrallo i allí es rebuda per pilars humans fets per les quatre colles de Castellers de la ciutat. També els diables estan molt presents, ja que escorten a la flama pels carrers de la ciutat en un espectacular Correfoc que emplena d’espurnes i olor a pólvora la ciutat.

Al dia següent, el 24, té lloc la Jornada castellera de Sant Joan, on les Colles de la ciutat munten i desmunten les seves castells més espectaculars.

On pernoctar?


Festes populars a la ciutat de Barcelona

La capital, Barcelona, no és aliena a aquesta festivitat. La recepció de la flama del Canigó s’escenifica  en la plaça Sant Jaume, on és rebuda per les autoritats locals i els representants dels diferents barris. Des d’allí es porta la flama a tots els barris.

És en els barris on els veïns organitzen activitats festives de tota mena: sopars populars, correfocs, música, balls populars,… que us faran sentir veïns d’aquests barris.

També la platja de la Barcelona és protagonista. Durant la tarda van arribant allà grups d’amics i famílies que celebren la festa a la platja. La música dels quiosquets, les batucades, el cava i els focs artificials s’encarreguen que la nit sigui inoblidable.

On pernoctar?


La foguera de Sant Joan a Montserrat

Si cerques quelcom una mica menys festiu i més espiritual també trobaràs plans per Sant Joan.

Sens dubte la muntanya de Montserrat és una icona estimada per tots els catalans. Ja sigui per la seva verge o per les formes de les seves agulles de pedra, el monestir i la muntanya són llocs de visita obligada si passeu per Catalunya. I per Sant Joan adquireix un nova dimensió.

Com en molts llocs la flama del Canigó arriba a la Abadia. En aquesta ocasió arriba al caure la nit, pujada per atletes del CAI d’Igualada corrent fins a la plaça del monestir.

És allí on els monjos benedictins al costat dels visitants encenen ceremonialmente la foguera de Sant Joan.

On pernoctar?


Esperem que hàgiu descobert formes alternatives de passar la nit de Sant Joan i que us animeu a viure-les. I si us ha agradat l’article estigueu atents a la segona i la tercera part, que publicarem en breu.

 

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found