Sant Joan 2024: tradicions, foc i celebracions

La revetlla de Sant Joan s’acosta i hi arriba una de les nits més especials de l’any. A tot Espanya, especialment a Catalunya, s’hi organitzen diverses activitats i tradicions que permeten viure aquesta celebració de maneres molt diferents: des de les falles del Pirineu fins a les fogueres d’Alacant, passant per les festives celebracions de Sant Joan a Ciutadella, Menorca. A continuació, us oferim una guia completa amb deu propostes per gaudir del solstici d’estiu i de Sant Joan 2024: foc, pólvora i fogueres a la platja. No t’ho perdis!

 

La Nit de la Revetlla de Sant Joan

La nit de la revetlla de Sant Joan és sinònim de diversió, foc i una profunda identitat cultural. És considerada per molts com la nit més curta de l’any. Tot i que el solstici d’estiu és el 21 de juny, la celebració es fa la nit del 23 de juny, en una data propera al solstici.

A tot Catalunya, se segueix la tradició de celebrar amb l’arribada de la Flama del Canigó, portada per voluntaris, que encén les fogueres a ciutats i pobles. Els carrers s’omplen de revetlles (festes populars), correfocs (desfilades de foc), concerts i moltes altres activitats.

Orígens i Tradicions

L’origen de la celebració de la Nit de Sant Joan és pagà i forma part del grup de festes solsticials, com ara el Nadal. Aquesta tradició es remunta molt abans de la implantació del cristianisme. La revetlla de Sant Joan és una celebració que l’Església Catòlica fa coincidir amb el naixement de Sant Joan Baptista, i ha evolucionat per incorporar elements i costums molt marcats i simbòlics: el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de Sant Joan, les cançons, els balls i altres rituals màgics.

Una de les delícies més tradicionals d’aquesta festivitat és la coca de Sant Joan, que ara es presenta en moltes varietats: amb fruita, pinyons, llardons i farcida de crema o nata. Aquesta coca és una derivació del tortell amb ous durs que es menjava antigament, una gran peça rodona amb clares reminiscències de culte al sol.

Foguers de Sant Joan a Alacant

Les Fogueres de Sant Joan a Alacant són una de les festes més importants del País Valencià. Des de l’1 de juny, la ciutat s’omple de mascletats (trets de petards), fogueres i revetlles per celebrar aquesta festa plena d’art, música i pólvora. El 1984, les fogueres van ser declarades oficialment bé d’interès turístic internacional.

El 23 de juny a la nit, a partir de les 22:00, s’organitzen revetlles a barraques i racons (cantons). El 24 de juny, a les 14:00, es realitza una mascletà, ia la mitjanit comença la cremà (crema) de les fogueres oficials. La festa s’estén fins al 29 de juny, dia que es posa fi a les fogueres amb un castell de focs d’artifici a mitjanit.

Els Cavalls, Protagonistes de Sant Joan a Ciutadella

A Ciutadella, Menorca, Sant Joan és una de les festes més conegudes i esperades. El 23 de juny marca l?inici de dos dies de celebracions. Amb el primer toc del flabiol (flauta petita) al migdia, la festa comença i la ciutat s’omple per celebrar aquesta tradició. L’acte principal del dia és el Caragol des Born, on els cavalls salten al so de la música enrenou. Al capvespre, la Qualcada (processió de genets) torna als carrers per a les carreres a la plaça i el Caragol de Santa Clara. La jornada acaba amb la Beguda a la casa del caixer senyor (el líder de la festa).

L’endemà, el dia de Sant Joan, Menorca matina i s’omple de cavalls i jocs amb els Jocs des Pla, que se celebren des del 1661. Durant tot el dia hi ha diferents actes que s’estenen fins ben entrada la matinada, amb l’últim toc del flabiol.

Nit de Falles al Pirineu

Des del 2015, les falles d’Isil, al Pallars Sobirà, formen part del patrimoni cultural immaterial de la UNESCO, juntament amb altres festivitats del solstici d’estiu al Pirineu. La primera referència contemporània d’aquesta festa és del 1902 i la seva estructura s’ha mantingut pràcticament intacta fins ara. Se celebren a molts llocs del Pirineu, com Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller (Alta Ribagorça).

A Isil, el 22 de juny a les 22:15 es realitza el correfoc; ia partir del 23 de juny a la nit, comença la baixada de falles del Far. L’espectacularitat de la festa rau que mentre les calles i places són a les fosques, la muntanya s’il·lumina. Desenes de portadors, amb un tronc encès a l’espatlla, creen una ziga-zaga de foc enlluernadora que es pot veure des dels pobles.

Festa de l’Haro i el Taro

Als pobles d’Arties i Les, a la Vall d’Aran, es manté una tradició ancestral: la festa de l’Haro i el Taro. La nit de Sant Joan gira al voltant de l’Haro (Les) o el Taro (Arties), un tronc d’avet sec que ha estat plantat durant l’últim any a la plaça homònima i que, en arribar el 23 de juny, crema mentre es ballen danses araneses. El foc s’encén al crit de “taró buit”, que en aranès significa “foc al taro”. El moment culminant de la festa és la crema de l’Haro, quan lliguen el tronc ardent amb cordes i l’arrosseguen tumultuosament pel poble, a ritme de xaranga. És un ritual on les flames i les cendres s’encarreguen d’allunyar els esperits malignes i agrair als déus l’èxit de les collites i l’arribada del bon temps.

Baixada del Riu a Camprodon

L´aigua és un altre dels elements característics de Sant Joan. A Camprodon, la Festa Major adquireix una importància especial. La festa se celebra del 15 al 24 de juny, però l´acte més espectacular és el dissabte 22, amb la baixada de la Font de Sant Patllari. Es realitza després de dinar popular, que comença a les 13:30. A les 17:30, es duu a terme la remollada (remullada) popular al riu, davant del Pont Nou. Els joves s’embarren a la font i recorren els carrers del poble mentre els veïns els llancen aigua. El dia 23 també hi ha diverses activitats destacades, com l’arribada de la Flama del Canigó a les 17.30, a la plaça de la Vila.

Muskhaa, The Tyets i Julieta al Festival Ítaca

La platja Gran de l’Estartit (Baix Empordà) serà l’escenari del Festival d’Ítaca, que aporta un toc musical a la festa de Sant Joan. Encapçalen el cartell Julieta, Mushkaa i The Tyets, el trio més destacat del panorama urbà català actual. La nit s’obrirà amb el grup del Baix Empordà Classe B i tancarà amb el DJ Trapella cap a les tres del matí. També es podrà gaudir de les actuacions de Foguera i Cavall de Troia.

Cremada de Falles a Andorra la Vella

L’element central de la festa de Sant Joan a Andorra és la quemada de falles. El 23 de juny a les 19.00 es recull la Flama del Canigó a la plaça del Consell ia les 22.30 comença la cremada de la falla tradicional. A mitjanit, s’encén la foguera a la plaça de Guillemó. Aquest any, els focs artificials seran substituïts per un espectacle de llums làser de vint minuts.

La Vall de Núria s’Il·lumina de Torxes

En un entorn natural com el de la Vall de Núria (Ripollès), la revetlla de Sant Joan adquireix un encant especial. Les torxes s’encenen al mirador de la Creu d’en Riba cap al tard i es comença a caminar fins a l’embassament de Núria, creant un contrast entre la foscor i la llum del foc. Un cop s’arriba a la destinació, s’encén la tradicional foguera flotant. L’acte es farà la nit del 23 de juny.

La Flama del Canigó

Com cada any, la Flama del Canigó neix al cim del Canigó, al Conflent, i es distribueix al llarg dels Països Catalans. El 23 de juny, baixarà del bec i del Coll d’Ares al voltant de dos quarts de set del matí.

Crema de Bujots a Sant Lluís

A Sant Lluís (Menorca) es manté la tradició dels Bujots per a Sant Joan. Aquests ninots de palla satírics decoren les portes dels veïns de Sant Lluís durant els dies previs, però la nit de Sant Joan arriben al final. Una comparsa de gegants i grallers (flautistes) recorre la vila recollint tots els bujots i portant-los al lloc de la festa de Sant Joan. Allí es realitza el concurs i es decideix el millor bujot de l’any, abans de ser cremat a la foguera de Sant Joan. A partir de llavors comença la festa, en què es reparteixen dolços entre els assistents.

Sant Joan és una celebració que uneix foc, aigua i tradició en una nit màgica. Des de les falles del Pirineu fins a les fogueres a la platja d’Alacant, passant per les festes de Ciutadella a Menorca, cada regió aporta un toc especial a aquesta festivitat. La nit de Sant Joan és una oportunitat per gaudir de la cultura, la música i la companyia d’amics i familiars en un ambient festiu i alegre. Tant se val on decideixis celebrar, la màgia de Sant Joan se sentirà a cada racó d’Espanya, fent d’aquesta nit una experiència inoblidable. Prepara’t per gaudir de Sant Joan 2024 i viu una de les nits més especials de l’any!

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found