Pobles d’Espanya que no us podeu perdre: Comillas, Cantàbria

Espanya és un país ple d’història, cultura i bellesa natural. Des de les grans ciutats fins als petits pobles, hi ha molt per descobrir i explorar. En aquesta sèrie d’articles de bloc, us portarem en un recorregut per alguns dels pobles més encantadors i pintorescos d’Espanya. Des de la costa fins a la muntanya, des del nord fins al sud, us mostrarem llocs únics que mereixen ser visitats. Acompanyeu-nos en aquest viatge pels pobles més bonics d’Espanya!

 

Descobreix Comillas: Un Tresor Arquitectònic i Natural a Cantàbria

Sense cap dubte, Comillas és una de les localitats més belles i reconegudes de Cantàbria. Es destaca pel magnífic conjunt arquitectònic, envoltat d’un entorn natural i paisatgístic excepcional.

El municipi de Comillas també abasta altres localitats menys conegudes, però igualment atractives. Tot i que el seu territori no és gaire extens, ofereix una varietat d’encants.

La vila es troba banyada per les aigües de l’oceà al llarg de la seva accidentada costa. El paisatge imposa la seva bellesa als sentits, especialment a la Ria de la Ràbia, emmarcada pels imponents cims nevats dels Pics d’Europa.

Al segle XIX, Comillas va experimentar una transformació gràcies als emigrants que van tornar d’Amèrica i la influència del modernisme català. La seva pintoresca arquitectura és un clar exemple del neogòtic, neoàrab i neomudèjar. Destaca per la seva singular bellesa a la Comunitat de Cantàbria.

Durant l’Edat Mitjana, Comillas era una petita població que depenia del seu port pesquer i de l’activitat agrícola i ramadera. Situada a l’occident de Cantàbria, aviat va caure sota el domini dels Marquesos de Santillana, fet que va generar nombroses tensions amb la població local. L’església gòtica de l’època medieval forma part actualment del bell cementiri de la vila, declarat Bé d’Interès Cultural.

A finals del segle XIX, la història de la població va fer un gir important gràcies a un il·lustre personatge, Don Antonio López López. Després d’emigrar a Amèrica i fundar importants empreses navilieres i tabaqueres a la ciutat de Barcelona, va començar a fer inversions significatives a Comillas. A causa de les seves contribucions a la guerra de Cuba, el rei li va atorgar el títol de Marquès de Comillas.

A partir del segle XIX, la prosperitat de Comillas va anar en augment. El rei Alfons XII, convidat pel Marquès, solia estiuejar en quatre cases familiars adaptades per a la cort, cosa que va atreure una gran quantitat de nobles i persones adinerades a establir-se a la regió.

El Marquès va dur a terme una intensa activitat constructiva a la finca de Sobrellano, on va iniciar la construcció de panteons i un palau que es van completar després de la seva mort. El seu fill, D. Claudio, va mantenir bones relacions amb la reialesa i va gastar gran part de la seva fortuna en col·laboracions i obres benèfiques.

El segon marquès va fundar la Universitat Pontifícia, encara que l’edifici va ser construït pels jesuïtes. Don Claudi ho va oferir al Papa, qui li va atorgar el títol de Pontifícia. A finals del segle XIX, Comillas, juntament amb Santander, es va convertir en una de les destinacions més prestigioses de l’estiu al Cantàbric.

Indubtablement, els estiueigs més il·lustres a Comillas van ser els del rei Alfons XII al segle XIX. Amb el temps, una àmplia varietat de nobles va triar la vila com a lloc de descans, atrets per les seves meravelloses platges on es practicaven els famosos banys de mar.

En l’actualitat, les platges de Comillas segueixen atraient els turistes amb les seves aigües cristal·lines, les seves pintoresques cales i la bellesa dels paisatges costaners. Durant l’estiu, l’animació de les platges es trasllada al nucli urbà, creant un agradable ambient a les tardes i nits de la localitat.

 

El Palau de Sobrellano i la Capella-Panteó

Si et trobes a Comillas, Cantàbria, no pots deixar de visitar una impressionant joia arquitectònica: el Palau de Sobrellano. Construït entre 1881 i 1888 per encàrrec del primer Marquès de Comillas, D. Antonio López, aquest palau és un veritable delit per als amants de l’arquitectura. La seva estructura ortogonal segueix l’esquema d’una vila palladiana, amb un majestuós vestíbul central i una escala monumental de pedra. Però el que realment crida l’atenció és la façana espectacular, elaborada amb la distintiva pedra de Carrejo, i decorada amb galeries obertas adornades amb arcadures trilobulades i una columnata.

Una de les meravelles que no et pots perdre en visitar el Palau de Sobrellano és la Capella-Panteó. Formant part del conjunt de Sobrellano, aquesta capella va ser concebuda com una catedral en miniatura, amb una girola impressionant. A més de ser el mausoleu familiar, també és un lloc de culte on se celebren oficis religiosos al seu interior. La seva construcció precedeix la del palau, ja que el projecte es va iniciar el juliol del 1878 i va ser consagrada el 28 d’agost del 1881, durant la visita d’Alfons XII i la reina Maria Cristina a la vila de Comillas.

A l’interior de la girola hi ha els monuments funeraris de la família. El panteó dedicat a la memòria de D. Claudio López i López i la seva esposa Benita Díaz de Quijano exhibeix les impressionants escultures de “Pregària” i “Resignació” de José Llimona. El panteó de Claudio López Bru, II Marquès de Comillas, acull l’excepcional Crist jacent de l’escultor Agapito Vallmitjana. Per part seva, el panteó d’Antonio López López, I Marquès de Comillas, i la seva dona María Luisa López Bru compta amb un relleu dissenyat per Joan Martorell i esculpit per Venancio Vallmitjana.

L’interior de la capella també destaca per la seva ornamentació. L’altar, creat als tallers de Francisco Paula Isaura i Fragas, és una veritable obra mestra. Els vitralls policromats d’Eudald Ramón Amigó ofereixen un joc lumínic que ressalta sobre els robusts murs laterals de la capella. A més, els setials, reclinatoris i bancs van ser dissenyats pel conegut arquitecte Antonio Gaudí.

Si estàs planejant la teva visita al Palau de Sobrellano i al seu fascinant Capella-Panteón, tingues en compte que els horaris de visita poden variar segons la temporada. No perdis l’oportunitat d’endinsar-te en la grandesa arquitectònica i espiritual que ofereixen aquests llocs.

 

El Caprici de Gaudí

Al cor de Comillas es troba una de les primeres obres mestres del reconegut arquitecte Antonio Gaudí: El Capricho de Gaudí. Tot i que encara no havia desenvolupat plenament el seu estil distintiu que el portaria a la fama mundial, Gaudí va resoldre aquesta obra amb una originalitat increïble. Ubicat al costat del Palau de Sobrellano, aquest edifici és un veritable tresor arquitectònic.

La construcció de l’edifici va tenir lloc entre 1883 i 1885, sota la direcció de l’arquitecte D. Cristóbal Cascante Colón, seguint el projecte dissenyat pel mateix Antonio Gaudí Cornet. L’encàrrec va ser realitzat per D. Máximo Díaz, concunyat del primer Marquès de Comillas.

El Caprici de Gaudí presenta una planta complexa i és un edifici notablement ric en detalls decoratius que fusionen diverses influències locals i estrangeres, com els elements neomudèjars.

Al llarg dels anys, l’edifici ha experimentat importants reformes, especialment al seu interior. Compte amb un cos principal al qual s’adossa una elegant i peculiar torre cilíndrica. L´ornamentació és exquisida, destacant les bandes de ceràmica decorades amb flors de gira-sol. Els balcons i les baranes de ferro s’alternen als murs, combinant el carreuat a la part baixa amb maons a la part superior, la qual cosa resulta summament original.

El Caprici de Gaudí està concebut com un palauet d’estil oriental, però amb una perspectiva orgànica. L’edifici s’articula al voltant de la idea que és una cosa viva, on cadascuna de les parts ha d’estar orientada cap a un lloc específic segons la seva funció. A més, el seu disseny busca mimetitzar-se amb la vegetació circumdant, la qual cosa s’aprecia en l’elecció dels tons verds com a colors predominants a la rica ornamentació de l’edifici.

Cada façana d’El Capricho de Gaudí és única, contribuint a crear una heterogeneïtat formal que sorprèn i, de vegades, desconcerta l’observador. En resum, la singular idiosincràsia d’aquest monument el converteix en un veritable “capritx” arquitectònic i ornamental, una obra que no pots deixar d’admirar en la teva visita a Comillas.

 

La Font dels Tres Canelles 

La Font dels Tres Canelles és una imppressionant font monumental d’estil modernista dissenyada pel reconegut arquitecte català Lluís Domènech i Montaner. Ubicada a la plaça que porta el seu mateix nom, aquesta font és un homenatge a Joaquín del Piélago, fill polític del primer marquès de Comillas, Antonio López i López, per la seva contribució a la canalització de les aigües de la vila.

El disseny de la font presenta una columna central sobre una base tripartida, amb una font a cadascun dels seus tres costats. A més, destaquen motius ornamentals com un dofí enroscat, que es converteix en el tema central de la font, i una creu puntada de peu amb botons als seus extrems. També es poden apreciar textos d’agraïment que enriqueixen encara més la seva aparença.

La Font dels Tres Caños és una veritable joia arquitectònica que embelleix l’entorn de la plaça. El seu estil modernista, caracteritzat per la fusió de formes orgàniques i decoracions detallades, la converteix en una obra única al seu gènere. A més, la seva ubicació estratègica al cor de Comillas permet als visitants apreciar la seva esplendor mentre gaudeixen de l’encant de la vila.

Sens dubte, la Font dels Tres Caños és un testimoni del talent i la creativitat de Lluís Domènech i Montaner, i un símbol d’agraïment cap a aquells que van contribuir al desenvolupament i benestar de la comunitat.

 

La platja

Les platges de Comillas són un veritable tresor natural que captiva els visitants amb la seva fina i daurada sorra. Ubicades al centre de la població, aquestes platges estan equipades amb una àmplia gamma de serveis per garantir una experiència de platja perfecta.

Molt a prop hi ha l’impressionant Parc Natural d’Oyambre, que voreja la bella ria de la Ràbia. La platja d’Oyambre, una de les més ben conservades de la regió, us sorprendrà amb les dunes i el paisatge d’una bellesa increïble. Submergir-se en la serenor d’aquest entorn natural és una experiència inoblidable.

La costa de Comillas ofereix l’escenari ideal per practicar una varietat d’esports aquàtics. Des del submarinisme fins a l’espelma, passant per les regates de traineres i el windsurf, hi ha opcions per a tots els amants de l’aventura i l’emoció a l’aigua.

Si prefereixes la pesca, pots optar per la pesca d’ham als escarpats penya-segats que envolten la vila. En aquest entorn únic, podreu gaudir de la tranquil·litat i l’emoció de la pesca mentre contempleu les impressionants vistes al mar.

Les platges de Comillas són un paradís per als amants del sol, el mar i la natura. Ja sigui que estiguis buscant relaxar-te sota el càlid sol, explorar el fascinant món submarí o gaudir d’emocionants activitats aquàtiques, aquestes platges t’ofereixen tot allò que necessites per a unes vacances inoblidables.

 

Edificis i jardins de la Universitat Pontifícia

La Universitat Pontifícia de Comillas és un impressionant conjunt arquitectònic que combina diferents estils i èpoques. La seva construcció es va iniciar el 1883 i es va completar el 1946, i compta amb edificis de notable valor artístic i detalls decoratius.

L’edifici principal, conegut com la primitiva universitat, presenta un estil neogòtic mudèjar, amb elements decoratius modernistes. En contrast, els pavellons ubicats a l’oest i l’edifici central, construïts el 1946, exhibeixen un estil eclèctic amb un escàs valor artístic.

La Universitat té una planta rectangular de 100 metres de longitud per 60 metres d’amplada, distribuïda en tres pisos. Al centre de l’edifici hi ha la nau de l’església, que destaca com el cos més alt. Dos patis interiors simètrics, un lleugerament més gran que l’altre, organitzen les habitacions al seu voltant.

Les façanes de l’edifici són notables, amb obertures ogivals i una combinació de maó i maçoneria. Els detalls decoratius, dissenyats per Lluís Domènech i Montaner en estil modernista, inclouen ceràmica i un llenguatge iconogràfic simbòlic amb elements marians, de Jesúsi evangèlics. Portes de bronze, el sostre de l’edifici principal i diverses obres escultòriques i pictòriques d’artistes com Josep Llimona, Eusebi Llorens i Josep Maria Tamburini també es destaquen al conjunt.

A més de l’edifici original, es van afegir noves construccions al costat oest el 1912 i 1946, encara que de menor qualitat i valor artístic.

En l’actualitat, la Universitat Pontifícia alberga la Fundació Comillas i s’ofereixen visites guiades a l’interior de l’edifici. La barreja de maó i pedra a les façanes, juntament amb els detalls decoratius de gran riquesa i complexitat, fan que aquest conjunt sigui un lloc impressionant per explorar.

La construcció de la Universitat Pontifícia va ser possible gràcies al patrocini d’Antonio López, primer Marquès de Comillas. Els arquitectes Miguel Alcolado i Juan de Martorell i Montells, juntament amb la col·laboració de mestres catalans destacats com Lluís Domènech i Montaner, van contribuir a la creació d’aquest magnífic edifici. Escultors i pintors catalans com Josep Llimona, Eusebi Llorens i Josep Maria Tamburini també van deixar la seva empremta artística al conjunt.

Descobrir els Edificis i Jardins de la Universitat Pontifícia és una experiència fascinant que us submergirà en la història i la bellesa arquitectònica de Comillas.

 

El mirador de Santa Llúcia

El Mirador de Santa Llúcia és un punt d’observació situat al cim d’un turó al costat de l’ermita del mateix nom a Comillas, Cantàbria. Des d’aquest mirador, es poden contemplar unes magnífiques vistes panoràmiques de tota la costa i del mar blau que contrasta amb la sorra daurada de la bonica platja de Comillas.

L’ermita de Santa Llúcia és una petita capella que acull una imatge de la patrona, i va ser construïda gràcies a les donacions dels pescadors. Aquests solien acudir a escoltar la missa d’hora al matí abans d’embarcar-se a les seves jornades de pesca. És un lloc perfecte per admirar l’entorn de la platja i el port, i delectar-vos amb les millors vistes al mar.

 

En conclusió, Comillas a Cantàbria és molt més que una simple destinació turística, és un lloc ple d’encant i meravelles per descobrir. Des de la seva impressionant arquitectura fins als seus bells paisatges naturals, aquesta joia amagada ens ha captivat amb la seva història i la seva bellesa. Ja sigui que estiguis interessat en la història, la cultura o simplement en gaudir de la tranquil·litat de les platges, Comillas t’ofereix una experiència inoblidable. No perdis l’oportunitat de visitar aquest tresor amagat a Cantàbria i deixa’t meravellar per tot allò que té per oferir. Comillas t’espera amb els braços oberts!

 

Continua coneixent pobles d’Espanya amb nosaltres AQUÍ.

No teniu autocaravana però voleu viure l’experiència? Nosaltres us en lloguem una! A L’Alba disposem d’una àmplia flota d’autocaravanes de lloguer, en constant renovació i completament revisades després de cada lloguer. Disposareu de tots els serveis amb els darrers models del sector i gaudireu d’uns dies perfectes en família o amics. Fent CLICK AQUÍ trobareu tota la informació sobre el nostre servei de lloguer. També podeu contactar amb nosaltres per Whatsapp: 636.95.88.84 (fes clic al número de telèfon des del teu mòbil per iniciar una conversa amb nosaltres).

 

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found