Pobles d’Espanya que no us podeu perdre: Peñaranda de Duero, Burgos

Una Ciutat Medieval Plena d’Història i Encant

Ubicada en un estratègic punt de trobada entre el riu Arandilla i la fèrtil vega del Duero, es troba Peñaranda, una encantadora ciutat amb una rica història. El seu nom, que significa “ciutat de la penya i el riu”, fa referència a la seva ubicació al cim d’un turó, brindant-li un caràcter defensiu.

La història de Peñaranda es remunta al segle X, quan la frontera cristiana va arribar al riu Duero i es van repoblar les àrees circumdants. Tot i que es va esmentar per primera vegada al voltant de l’any 1000 com una plaça forta defensiva, la seva importància va créixer amb el pas dels segles. Al segle XIV, Ferran IV va lliurar la vila a Fernán Ruiz d’Amaya, qui la va vendre a l’infant Don Pedro, fill de Sancho IV. Durant el regnat d’Alfons XI, la vila va quedar vinculada a la família Avellaneda, Comtes de Miranda, que van contribuir a l’enriquiment de la ciutat mitjançant la construcció d’importants obres arquitectòniques.

Peñaranda és una joia històrica amb un casc medieval ben conservat que combina la bellesa arquitectònica amb un ric patrimoni cultural. Els carrers empedrats, els impressionants edificis i l’encant medieval fan d’aquesta ciutat un lloc fascinant per explorar i submergir-se en la seva història.

El Palau dels Comtes de Miranda (Avellaneda): Una Joia del Renaixement Espanyol

El Palau dels Comtes de Miranda, construït a principis del segle XVI, és una veritable obra mestra del renaixement espanyol. Ubicat a la Plaça Major, aquest magnífic palau va ser encarregat pel Tercer Comte de Miranda, Don Francisco de Zúñiga i Avellaneda, al conegut arquitecte Francisco de Colònia. És un conjunt impressionant de façanes, un bell pati central, una elegant escalinata i salons decorats amb rics cassetonats i guixeries.

La portada plateresca del palau exhibeix l’escut dels Zúñiga entre tenantes, afegint un toc de noblesa al seu disseny. Al seu interior, al voltant del pati central, hi ha habitacions bellament decorades, com el Saló d’Ambaixadors. Aquest saló destaca per la seva imponent xemeneia d’estuc, sobre la qual s’obre una tribuna tancada amb gelosia, brindant un ambient únic i sofisticat.

El Palau dels Comtes de Miranda és atribuït al cercle de Nicolás de Vergara, un destacat arquitecte de l’època. Els seus detalls arquitectònics, com les arqueries gòtiques, mudèjars i renaixentistes, així com els exquisits artesonats i guixeries, demostren l’habilitat i el mestratge dels artistes involucrats en la seva construcció.

Aquest palau és una joia del plateresc espanyol i representa un important llegat històric i arquitectònic. La seva ubicació a la Plaça Major de Peñaranda li confereix un encant especial i el converteix en una destinació imprescindible per als amants de la història i la bellesa arquitectònica.

L’Excol·legiata de Santa Anna: Una Joia Arquitectònica a la Plaça Major

Presidint la Plaça Major, s’alça majestuosa la façana principal de l’Excol·legiata de Santa Anna, que en el seu moment va ser una Col·legiata Abacial gràcies a la Bula Pontifícia concedida per Paulo V el 1605 La construcció d’aquest impressionant edifici va ser finançada per la senyora María Enríquez de Cárdenas, vídua de Francisco de Zúñiga, i el seu fill, i es va dur a terme des de 1540 fins a principis del segle XVII. El seu disseny, amb línies audaços, s’atribueix als arquitectes Rodrigo Gil d’Hontañón i Pedro de Resines, i destaca pel contrast entre la gran altura i els elements sustentants delicats.

La portada, en un estil barroc classicista de tipus columnari, va ser dissenyada per fra Pedro Martínez, i s’assembla a un retaule, amb nínxols i diverses imatges de sants. A la part superior, hi ha la imatge de Santa Anna, la santa patrona de la parròquia, i els escuts dels Zúñiga i Avellaneda.

L’accés a la col·legiata està precedit per una escalinata amb vuit columnes de marbre d’estilo renaixentista, portades des de Nàpols pel Sisè Comte de Miranda, Joan de Zúñiga, qui també va ser rei de Nàpols. A la façana hi ha tres bustos d’emperadors romans. A l’interior, destaca el retaule neoclàssic dissenyat per Ventura Rodríguez el 1783, que presideix l’altar major.

A l’interior de l’Excol·legiata de Santa Anna, es poden apreciar diversos elements d’interès. Entre ells hi ha un alt relleu dedicat a la patrona Santa Anna, realitzat per Alfonso Giraldo Bergaz i emmarcat per quatre columnes amb els escuts dels fundadors als seus basaments. També es poden admirar un Crist jacent articulat del segle XVII i una bella talla del Natzarè de principis d’aquesta centúria. A més, en aquest temple es conserva una curiosa col·lecció de relíquies, disposades en retaules neoclàssics, que van ser portades d’Itàlia pels comtes durant el pas per aquest país.

L’Excol·legiata de Santa Anna és un tresor arquitectònic i artístic que mereix ser visitat. La seva presència imponent a la Plaça Major i els seus valuosos elements decoratius, com la portada, l’escalinata i el retaule, fan d’aquest lloc una destinació obligada per a aquells que aprecien la bellesa i la història.

El Castell de Peñaranda de Duero

Enclavat a la pintoresca localitat de Peñaranda de Duero, el Castell de Peñaranda s’alça majestuosament sobre la ciutat, dominant el seu paisatge urbà. Encara que les seves primeres estructures defensives podrien remuntar-se a les albors de la repoblació de la zona, la major part del que veiem avui dia es deu al Primer Comte de Miranda, que el va reconstruir entre mitjans i finals del segle XV.

El castell comparteix similituds amb altres fortaleses de la regió riberenca, com els castells de Peñafiel i Gormaz, en aprofitar la seva avantatjosa ubicació entre una muntanya i un riu, una estratègia defensiva observada a Burgos, Fredes i Castrojeriz. La planta allargada i adaptada al terreny rocós sobre el qual s’assenta, conegut com la Penya d’Aranda, ocupa aproximadament la meitat occidental d’aquesta formació geogràfica. L’entrada principal es troba a l’est i està separada de la resta del castell per una fossa excavada a la roca viva.

Es creu que el lloc original del castell podria haver estat a prop de l’entrada actual, ja que al costat de les torres que protegeixen l’entrada, hi ha una estructura més petita i sòlida adossada al sud, la funció del qual no està del tot clara. Antigament, la fossa es creuava amb un pont llevadís i s’ingressava a l’interior a través d’una petita porta amb arc ogival.

Dins del conjunt fortificat, destaca la torre de l’homenatge, sòlida i central, construïda a finals del segle XV. Aquesta torre compta amb una planta baixa i tres pisos. Actualment, s’hi accedeix a través d’un arc ogival al primer pis, al qual s’hi arriba mitjançant una escala metàl·lica recentment instal·lada. La majoria dels murs són cecs, a excepció del que mira cap a Peñaranda, on es troba un rotllana al primer pis, dos al segon i una petita va al tercer pis. La torre es corona amb merlets. La seva solidesa, proporcions i gràcia la converteixen en una de les torres més equilibrades i esveltes de la província de Burgos. La construcció utilitza principalment maçoneria, a excepció de les cantonades i la part superior de la torre, que estan fetes de bon carreu.

Al segle XVII, el castell probablement estava abandonat i pràcticament en desús. El comte de Miranda, propietari del castell en aquell moment, va optar per utilitzar el seu palau a la vila com a dipòsit d’armament. Tot i aquest possible abandonament, la monumentalitat i qualitat de la seva construcció van permetre que arribés al segle XX en un estat prou bo per ser considerat un dels castells més impressionants de la província de Burgos, fet que va portar a la seva declaració com a monument historicoartístic el 1931.

Avui dia, l’interior de la torre de l’homenatge acull el Centre d’Interpretació dels Castells, des d’on es pot apreciar la configuració històrica de Peñaranda i la seva relació amb aspectes sociopolítics. A més, aquest espai ofereix vistes panoràmiques d’altres fortificacions properes a la ciutat.

Si vols visitar aquest emblemàtic castell, tingues en compte que l’accésal pati d’armes és obert tot l’any, i durant el mes de setembre, el Centre d’Interpretació dels Castells té horaris específics per als visitants. Els preus de les entrades varien, però hi ha tarifes especials per a nens, grups escolars i grups grans amb reserva prèvia. No us perdeu l’oportunitat d’explorar aquest tresor històric i arquitectònic a Peñaranda de Duero.

Descobreix l’Encant del Monestir de les Mares Franciscanes Concepcionistes

Al cor de la nostra localitat s’alça el Monestir de les Mares Franciscanes Concepcionistes, un lloc de profunda història i bellesa arquitectònica. La seva construcció va començar l’any 1528 gràcies al suport financer dels Comtes de Miranda, i des de llavors, ha estat la llar de la Comunitat de les Mares Franciscanes Concepcionistes.

Aquest monestir és un testament viu de la devoció i la fe que ha perdurat al llarg dels segles. La seva església presenta un impressionant enteixinat mudèjar al seu sostre, una característica arquitectònica que evoca la rica herència cultural de la regió.

Però la bellesa d’aquest lloc no es limita a la vostra església. El monestir també acull un bell pati renaixentista, un oasi de serenitat i harmonia enmig de la bulliciosa vida urbana.

Des de la seva fundació sota la guia de la primera Abadessa, Sor Anna de Zúñiga Avellaneda, el Monestir de les Mares Franciscanes Concepcionistes ha estat un far d’espiritualitat i cultura a la nostra comunitat. És un lloc on la història s’entrellaça amb la devoció i on l’arquitectura es combina amb la fe per crear una experiència única.

Si mai tens l’oportunitat de visitar aquesta localitat, et convidem a descobrir l’encant i la història que s’amaguen al Monestir de les Mares Franciscanes Concepcionistes. Les portes estan obertes per als que vulguin explorar el seu patrimoni i trobar la pau a la seva atmosfera tranquil·la i espiritual.

 

El Rotlle de Justícia de Peñaranda de Duero

El Rotllo de Justícia de Peñaranda de Duero és un tresor arquitectònic que destaca com un dels millors exemplars a tot Espanya, i la seva importància es va reconèixer oficialment el 1931 quan va ser declarat monument històric -artístic.

El que més impressiona d’aquest rotllo és la seva extraordinària esveltesa i elegància. El disseny està adornat amb detalls de decoració flamígera que afegeixen un toc de sofisticació. El rotllo s’alça majestuosament sobre tres esglaons ochavados, i el seu fust presenta una forma que tendeix cap al quadrat, envoltat per columnetes fasciculades. Aquestes columnetes culminen amb quatre gossos que representen caps de lleó, encara que lamentablement, el pas del temps ha deteriorat considerablement aquests detalls, igual que alguns capitells decoratius d’estil vegetal.

La història d’aquest rotllo és intrigant, ja que sembla que el seu fust va ser elaborat en diferents períodes o possiblement es van reutilitzar materials d’altres fonts. Això s’evidencia per la qualitat artística més gran del cos superior en comparació amb la part inferior, que és molt més tosca. A la part superior, destaquen els quatre escuts dels Zúñiga, la família noble que va influir significativament en la història de la regió. Més amunt s’alça un entaulament quadrat sostingut per figures monstruoses, des del qual s’aixeca un pinacle gòtic coronat per una creu de forja.

Com que és comú en altres rotlles d’aquest tipus, el seu ús històric com a picota d’execució queda palès en l’oquetat que es troba al fust, dissenyada per subjectar el clatell d’aquells que eren condemnats. També, a la seva estructura es poden apreciar forats i caps de lleó que servien per enganxar argolles per penjar els condemnats.

Encara que no s’ha pogut establir una data exacta per a aquest rotllo, la seva similitud amb altres exemplars suggereix que probablement va ser erigit a finals del segle XV o al començament del segle XVI. Inicialment es trobaba en una cruïlla de camins fora de la vila, però el 1959 va ser traslladat a la Plaça Major, on s’erigeix majestuosament davant de la Col·legiata de Santa Anna, recordant un temps en què la justícia s’administrava de manera imponent en la història de Peñaranda de Duero.

La Farmàcia en Funcionament Més Antiga d’Espanya

Al segle XVIII, Lucas Ximeno va donar vida a aquesta botica, i des de llavors, vuit generacions dels seus descendents han continuat el seu llegat al llarg dels anys. Aquest establiment farmacèutic és un veritable tresor històric i cultural que ha resistit el pas del temps, i avui dia continua en funcionament com la farmàcia més antiga d’Espanya.

La farmàcia compta amb diverses dependències, cadascuna amb la seva pròpia història i encant. Hi ha una botica tradicional, una rebotica on es preparaven fórmules i medicaments especials, un laboratori on es duien a terme experiments i anàlisis, i un jardí de plantes medicinals que brinda una ullada a les fonts naturals de la medicina.

Des del moment que entres a l’estada principal, et submergeixes en un ambient d’antany. Aquí hi ha una magnífica col·lecció de pots de farmàcia que daten dels inicis del segle XVIII, testimonis silenciosos de l’evolució de la farmàcia al llarg dels segles.

És important tenir en compte que les visites a aquesta farmàcia històrica estan subjectes a la demanda de treball de la farmacèutica actual. És essencial recordar que aquest és un establiment privat i la farmàcia que serveix la comunitat local. Com a tal, està tancada els dissabtes, diumenges i dies festius.

Explorar aquesta farmàcia és com fer un pas enrere en el temps i apreciar la tradició i la dedicació que han passat de generació en generació. És un recordatori de la importància de preservar el nostre patrimoni cultural i de valorar les institucions que han estat fonamentals en l’atenció mèdica al llarg de la història. Si teniu l’oportunitat de visitar aquesta joia històrica, us submergireu en una experiència única que us connectarà amb el passat de la medicina a Espanya.

L’Herreria: Un Llegat de Tradició i Art en Ferro

En l’actualitat, la família Cerezo és l’orgullosa propietària i gestora de la ferreria que el seu avi, Santos Cerezo, va establir a la segona meitat del segle XIX. Aquest taller de ferreria, que ha resistit el pas del temps i les transformacions industrials, és un tresor de la tradició castellana, on el ferro pren vida en una varietat de formes artístiques.

Endinsar-se en aquesta antiga farga és com fer un pas enrere en el temps. Aquí, se segueix forjant el ferro seguint els mètodes tradicionals que han estat transmesos de generació en generació a la regió castellana. Cada peça que surt d’aquesta ferreria és un testimoniatge de l’artesania i la destresa que s’han mantingut vives al llarg dels anys.

Un dels tresors més destacats d’aquest taller és la seva col·lecció de rellotges antics, realitzats en metall i fusta, els quals han estat restaurats amb cura i tornats a la seva antiga glòria. Aquests rellotges són molt més que simples instruments per mesurar el temps; són peces d’art que expliquen històries i connecten el present amb el passat.

La ferreria de la família Cerezo és un testimoni de la importància de preservar les arts i les tradicions que han donat forma a la nostra història. És un recordatori que, fins i tot en un món impulsat per la tecnologia, l’art i l’artesania perduren com un reflex de la nostra creativitat i la nostra connexió amb les nostres arrels.

Si alguna vegada tens l’oportunitat de visitar aquesta ferreria, et trobaràs immers en un món on el ferro cobra vida i on el passat i el present s’entrellacen en una dansa de creativitat i tradició.

La Plaça Major: Un Passeig Pictòric per la Història

En ingressar a la Plaça Major a través del majestuós Arc de la Plaça, et trobes immediatament immers en un escenari que respira història i bellesa. Cada racó d’aquest indret emblemàtic explica una història fascinant i ofereix una vista espectacular de l’arquitectura i la cultura de la regió.

Al fons de la plaça, la imponent imatge del Castell s’alça com un guardià silenciós de la història d’aquest lloc. A la teva dreta, l’Ex-Colegiata Abacial s’erigeix amb la seva esplendor arquitectònica, un tribut a la fe i la devoció que ha perdurat al llarg dels segles.

A l’esquerra, la magnífica façana plateresca del Palau d’Avellaneda s’alça amb gràcia i elegància, recordant-nos una època d’esplendor artística. El Rotllo Jurisdiccional, un símbol de justícia i autoritat, s’alça amb majestuositat al centre de la plaça, recordant-nos la importància de la llei i l’ordre a la societat.

Les porxades de les antigues edificacions que envolten la plaça ens parlen d’una època en què el comerç i la vida social es desenvolupaven en aquest espai públic. Els carrers que es desprenen de la plaça ens conviden a explorar més enllà i descobrir els secrets d’aquesta localitat encantadora.

La Casa de la Vila, amb la seva arquitectura distintiva, espera discretament en un racó de la plaça, mentre que una artística font afegeix un toc de frescor i vitalitat a l’ambient.</ span>

Cada pas que fas a la Plaça Major et porta a un lloc nou, a una història diferent, ia una apreciació més profunda de la riquesa cultural que aquest espai conté. És un lloc on el passat es troba amb el present en una dansa harmoniosa, i on la bellesa arquitectònica es combina amb la narrativa històrica per crear una experiència veritablement inoblidable.

El Convent del Carme: Un Llegat Religiós del Segle XVI

Situat més enllà dels límits de la vila, el Convent del Carme és un testimoniatge perdurable de la història religiosa de la regió. Aquest convent va ser fundat al segle XVI pel Duc de Peñaranda, Don Juan de Zúñiga, i originalment va albergar a la Comunitat de Frares Carmelites Descalços.

La façana del convent és un monument en si mateixa, decorada amb els escuts d’armes dels Ducs i una estàtua esculpida en pedra de Sant Josep, el sant patró de l’església. Aquests detalls arquitectònics reflecteixen la importància de la fe a la comunitat i la generositat dels seus benefactors.

En endinsar-te a l’interior del convent, et submergiràs en un món de devoció i art. Els altars amb els retaules d’una qualitat excepcional són veritables obres mestres que inspiren reverència i admiració. A més, podràs meravellar-te amb un fris decorat amb rajoles talaveranes que daten de l’any 1755, una mostra de l’esplendor artística de l’època.

És important esmentar que, lamentablement, la visita a l’interior del convent no està disponible actualment. Tot i això, la façana i els detalls arquitectònics exteriors ofereixen una visió memorable d’aquest lloc de culte i devoció que ha perdurat al llarg dels segles.

Les Antigues Muralles de Peñaranda de Duero: Un Testimoni de la Història

Avui dia, de les antigues muralles que una vegada van envoltar la població de Peñaranda de Duero, persisteix un vestigi notable conegut com la “Porta de les Monges”. Aquest portal històric ens parla d’una època en què les muralles eren una part fonamental de la vida i de la defensa de la ciutat.

La “Porta de les Monges” és molt més que una entrada a la ciutat. És un portal que guarda secrets i relats de temps passats, quan les muralles eren testimonis de la vida quotidiana i les vicissituds de la comunitat. Encara quee les muralles íntegrament ja no s’alcen, aquest portal ens transporta a una època en què la seguretat i la protecció eren essencials.

Explorar la “Porta de les Monges” és com obrir un llibre d’història i submergir-se en el passat de Peñaranda de Duero. És una invitació a reflexionar sobre com pot explicar l’arquitectura la història d’una comunitat i la seva evolució al llarg dels segles. Tot i el pas del temps, aquest vestigi continua sent un recordatori tangible de la importància de preservar el nostre patrimoni cultural i valorar les estructures que han estat fonamentals en la història de les nostres ciutats.

Celleres Subterrànies de Peñaranda de Duero: El Secret a les Profunditats

El teixit històric de Peñaranda de Duero està impregnat de secrets que només es poden descobrir en endinsar-se en les seves profunditats. Entre aquests tresors ocults hi ha els cellers subterrànies fascinants que s’amaguen sota la superfície del poble. Aquests cellers, intramurs i sota les cases, són testimonis vivents de la rica tradició vitivinícola de la regió i la creativitat dels seus habitants per mantenir el seu vi en perfectes condicions.

El propòsit original d’aquests cellers subterranis era evitar les vibracions causades pels carros que transitaven pels carrers, cosa que podria pertorbar el procés de fermentació del vi. Per aconseguir-ho, es van excavar túnels que s’estenen pel centre del poble, alguns dels quals arriben a profunditats de més de deu metres. Aquestes estructures són veritables meravelles de l’enginyeria arquitectònica, amb voltes de canó en pedra de carreu a l’entrada per prevenir col·lapses i arcs de mig punt que formen respiradors o sarcets.

El que distingeix els cellers de Peñaranda són les seves sarceres, petites obertures a la part inferior de les façanes de les cases que servien per dissipar el gas verinós que es produïa durant la fermentació del most, evitant així olors desagradables a l’exterior.

Aquests cellers subterranis tenen una història que es remunta al segle XVI, quan el vi es va convertir en un aliment essencial a la regió. Es creu que els cups eren propietat de l’abat de la col·legiata i els Comtes de Miranda, que llogaven aquests espais als habitants del poble.

Avui dia, molts d’aquests cellers han estat abandonats o utilitzats com a espais familiars per a reunions. Tot i això, algunes s’han conservat i estan obertes al públic, oferint una experiència única per als visitants interessats a submergir-se en la història i la cultura de Peñaranda de Duero.

Una de les opcions de visita és el Celler La Presó, que forma part de l’oferta turística de la ciutat. Per explorar-la, cal que us poseu en contacte amb l’oficina de turisme amb anticipació. Cal tenir en compte que l’accessibilitat pot ser un desafiament per a persones amb mobilitat reduïda, ja que implica baixar per escales estretes. L’entrada costa 5 euros i inclou una visita guiada des de la plaça fins al celler, una explicació detallada, degustació i un obsequi en forma de got de ceràmica utilitzat a la degustació.

El nombre màxim de visitants pot variar segons les normatives sanitàries vigents en el moment de la visita.

En resum, Peñaranda de Duero és una joia que desperta la curiositat dels viatgers, una cruïlla on el passat i el present s’entrellacen a cada carrer, a cada monument ia cada celler subterrani. La història impregna els seus murs, i la bellesa arquitectònica es troba a cada cantonada. Des de les muralles fins als cellers, des de les places fins a les esglésies, cada racó d’aquest lloc té un tresor de la història i la cultura que mereix ser explorat.

Així que, si tens l’oportunitat de visitar aquesta meravellosa localitat, no dubtis a fer-ho. Descobreix els seus secrets, assaboreix el seu vi, i deixa’t captivar per la màgia que emana dels seus carrers empedrats. Peñaranda de Duero t’espera amb els braços oberts per revelar-te els tresors amagats i la rica herència històrica.

Esperem que aquest viatge virtual us hagi inspirat a explorar aquesta destinació única. Fins a la propera aventura!

 

Continua coneixent pobles d’Espanya amb nosaltres AQUÍ.

No teniu autocaravana però voleu viure l’experiència? Nosaltres us en lloguem una! A L’Alba disposem d’una àmplia flota d’autocaravanes de lloguer, en constant renovació i completament revisades després de cada lloguer. Disposareu de tots els serveis amb els darrers models del sector i gaudireu d’uns dies perfectes en família o amics. Fent CLICK AQUÍ trobareu tota la informació sobre el nostre servei de lloguer. També podeu contactar amb nosaltres per Whatsapp: 636.95.88.84 (fes clic al número de telèfon des del teu mòbil per iniciar una conversa amb nosaltres).

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found