Pobles d’Espanya que no us podeu perdre: Morella, Castelló

Benvinguts al nostre bloc sobre Morella, una joia històrica al cor d’Espanya! En aquesta emocionant aventura virtual, us guiarem a través dels encants d’aquesta ciutat medieval, situada a la província de Castelló, on el passat i el present s’entrellacen en una dansa fascinant.

Morella, amb les seves impressionants muralles i el seu imponent castell, és una destinació que us transportarà en el temps. Els seus carrers empedrats, edificis centenaris i una atmosfera que sembla sortida d’un conte de fades fan que cada pas sigui un viatge a través de segles d’història.

A més de la seva rica herència històrica, Morella també és famosa per la seva bellesa natural. Envoltada per majestuoses muntanyes i turons, aquesta ciutat ofereix paisatges sorprenents que us deixaran sense alè. Des de senders serpentejants fins a paratges de somni, els amants de la natura trobaran aquí un paradís per explorar. Des del gener del 2013, Morella forma part de la xarxa ELS POBLES MÉS BONITS D’ESPANYA, i declarada Bé d’Interès Cultural.

Ja siguis un viatger solitari a la recerca d’inspiració, una parella romàntica a la recerca d’escapar de la rutina o una família ansiosa per crear records, Morella et rebrà amb els braços oberts. Estàs preparat per descobrir els misteris d’aquest captivador destí? Acompanya’ns en aquesta aventura i deixa’t captivar per l’encant medieval de Morella. Comencem!

 

El castell

L’imponent Castell de Morella s’erigeix majestuosament sobre un mar de muntanyes, i al llarg dels segles, ha estat una de les fortaleses més destacades a tota la Mediterrània. Amb una història que es remunta al III Mil·lenni abans de Crist, aquest sorprenent monument ha estat testimoni del pas de nombroses civilitzacions que van deixar la seva empremta en la seva construcció.

Situat estratègicament i construït aprofitant la roca natural, aquest enclavament militar es va convertir en un lloc de gran importància i encant. La seva ubicació inigualable li va permetre exercir un paper crucial en el domini i control del pas entre l’interior i la costa, fent-ne una fortalesa inexpugnable.

El queixal, on s’assenta el Castell actual, ha estat habitat des de temps antics, albergant vestigis del Neolític, l’Edat del Bronze i del Ferro. Posteriorment, amb l’arribada de romans, visigots, àrabs i, finalment, cristians, el Castell va evolucionar i es va transformar segons les diferents civilitzacions que el van ocupar.

Després de la conquesta cristiana als àrabs i les reformes realitzades entre els segles XIII i XIV, el Castell va patir canvis marcats pels avenços tecnològics en l’art de la guerra.</span >

A més de la seva rica història, aquest imponent recinte va ser testimoni de la presència de personatges històricament rellevants, com Abderraman III, el Cid, Jaume I, el rei Ferran d’Antequera, el Papa Lluna, Sant Vicenç Ferrer, el príncep de Viana i el general Cabrera. Les seves accions i paraules s’entrellacen amb la història fascinant de Morella.

En visitar el Castell, podràs seguir els passos d’aquesta intrigant història mentre ascendeixes cap a la Plaça d’Armes, des d’on podràs contemplar una impressionant panoràmica de les muntanyes que s’estenen davant teu, amb les cases morellanes als peus del castell, formant un eixam de teulades vermelloses. L’experiència de sobrevolar el cel de Morella des d’aquesta ubicació única és senzillament inoblidable.

Palau del Governador

Et convidem a embarcar-te en una apassionant visita al Palau del Governador, una joia oculta dins el majestuós Castell de Morella, que et transportarà als orígens mateixos de la seva història.</span >

Aquest palau únic ha estat construït enginyosament a l’interior d’una cova, els vestigis neolítics de la qual han estat trobats, revelant l’antiguitat d’aquest lloc fascinant. En endinsar-te a les entranyes, podràs gaudir de la captivadora exposició titulada “El Castell, una història de futur”. Aquest emocionant viatge et permetrà explorar el passat, portant-te de tornada al present i projectant-te cap al futur del Castell.

S’estima que el Palau del Governador va ser construït al segle XV i ha tingutanat múltiples funcions al llarg dels segles. Va servir com a residència per al governador local i, al mateix temps, va exercir un paper crucial com a fortalesa defensiva per a la ciutat. Actualment, l’edifici ha estat acuradament restaurat i transformat en un captivador museu que acull exposicions fascinants que revelen la rica història del Castell.

En submergir-te en les intrigants exposicions, descobriràs els secrets del passat, els avatars del present i t’inspiraràs amb les visions del futur que aquest emblemàtic Castell abraça.

 

El Convent de Sant Francesc

El Convent de Sant Francesc, un tresor històric de Morella, està destinat a assumir un nou paper com el Parador Nacional de Turisme de la ciutat, complementat amb altres edificacions històriques adjacents.< /span>

Aquest magnífic conjunt arquitectònic, erigit per l’ordre franciscana entre els segles XIII i XIV, consta de tres elements essencials: l’Església, el Claustre i la Sala de Profundis.</span >

L’Església del Convent, datada al segle XIV, s’erigeix com un exemple de la bellesa i senzillesa del gòtic original, igual que els vestigis del claustre. A l’interior, enlluerna una única nau central i capelles laterals que allotgen els escuts heràldics de les nobles famílies que generosament van finançar aquesta obra i que, posteriorment, van obtenir el privilegi de ser sepultats en un lloc tan sagrat.

La Sala Capitular o Sala de Profundis, va ser un espai destinat a la vetlla dels frares morts. Actualment, acull una de les mostres més antigues de l’art macabre espanyol: “La Dansa de la Mort”, una pintura del segle XV que uneix la noblesa, el clergat i el poble en una reflexió comuna sobre la mort.

Amb la transformació al Parador Nacional de Turisme, aquest emblemàtic Convent de Sant Francesc no només preservarà la seva rica història, sinó que també obrirà les portes als visitants per oferir-los una experiència única , on la magnificència del passat es fusiona amb el confort i l’hospitalitat del present.

 

Basílica Arxiprestral Santa Maria la Major

La Basílica Arxiprestal de Santa Maria la Major, una meravella del gòtic religiós, s’alça com un dels tresors més bonics de la Mediterrània. La seva façana captiva tots els visitants amb dues portes de gran interès arquitectònic i escultòric: la dels Apòstols i la de les Verges.

En endinsar-nos al seu interior, som rebuts per enlluernadors elements artístics. L’escala del cor, magistralment enroscada a una de les columnes, és una veritable mostra d’habilitat i disseny. El transcor impressiona amb la seva escena del Judici Final, i la volta del cor desafia les lleis de l’arquitectura amb el seu sorprenent rebaixament.

L’església, amb la seva característica pedra nua pròpia de l’estil gòtic, ofereix un interessant contrast amb l’altar major, d’estil xorigueresc, que enriqueix l’experiència religiosa. Aquí, l’eucaristia s’acompanyava amb el majestuós orgue monumental, encara conservat, creat per Turull, pertanyent a l’escola Aragonesa i construït el 1719. Els més de 3.000 tubs d’aquest orgue omplen l’espai amb un so ple i magnífic, especialment durant el Festival Internacional de Música d’Òrgan que se celebra a Morella cada mes d’agost.

A més, la Basílica acull un tresor cultural al seu interior: el Museu Arxiprestal. En aquest espai, es poden admirar obres destacades de pintura i orfebreria religiosa, que enriqueixen encara més l’experiència dels qui la visiten.

Les Torres de Sant Miquel

Les Torres de San Miguel, un impressionant accés principal a la ciutat de Morella, s’alcen majestuoses com a bessones de base octogonal, la construcció del qual data delsegle XIV. Aquestes imponents torres formen part destacada de la robusta estructura emmurallada que abraça i protegeix la població.

En endinsar-nos en la vostra visita, ens meravellarem en explorar l’interior d’ambdues torres i accedir a la terrassa mitjançant un pont d’enllaç. Des d’aquest punt d’observació privilegiat, podem gaudir de vistes panoràmiques que ens permeten apreciar la bellesa de Morella des de les altures. També podrem fer una part del passeig de ronda de la muralla fins arribar a l’emblemàtica Porta de la Nevera.

A més de la seva espectacular arquitectura, les Torres de San Miguel allotgen interessants exposicions. Podràs admirar feines de pedra tallada, submergir-te a la nostàlgia amb una col·lecció de maquetes de cotxes antics i contemplar fotografies històriques que retraten la ciutat en èpoques passades. També trobareu una detallada maqueta del conjunt de Morella, enriquida amb informació sobre totes les torres i portes de la muralla, oferint-nos un valuós context històric i cultural.

 

El jardí dels poetes

El Jardí dels Poetes, un dels tresors més ocults de la ciutat, ha estat redefinit com un espai d’homenatge als destacats poetes vinculats amb Morella.

Aquest encantador racó es troba als peus del Convent de San Francisco, i constitueix un petit oasi on els visitants podran descobrir la vida i obra d’alguns dels grans poetes del territori. Cites inspiradores d’emblemàtiques figures com José Antonio Labordeta, Vicent Andrés Estellés, Carles Salvador, Joaquín Garcia Girona, Pablo Guerrero o Carles Gazulla D’Ursino adornen aquest jardí, convidant a reflexionar sobre la bellesa de les paraules i el poder de la poesia.

El Jardí dels Poetes brinda una atmosfera de serenitat i connexió amb la natura. Els bancs conviden els vianants a reposar, gaudint de l’entorn i deixant volar la imaginació al ritme de les muses poètiques. És un lloc que convida a delectar-se amb l’aire lliure, trobar calma i rendir tribut a la literatura i cultura local.

 

El paisatge de Morella

El paisatge de Morella, amb els seus més de 400 km², ostenta el segon terme municipal més extens de tot el territori valencià. Aquest espai privilegiat ens ofereix l’oportunitat de submergir-nos en la generositat de la natura i gaudir d’una diversitat única. Un escenari de somni que es desplega davant nostre, entre muntanyes, boscos, barrancs i espais d’una bellesa captivadora. A més, aquest entorn idíl·lic està impregnat d’un patrimoni cultural i artístic valuós, amb ermites, masies, ponts, construccions i murs de pedra en sec, així com creuant els camins.

El cicle natural a Morella és extraordinari a causa dels seus marcats contrastos. Des de la sobrietat de l’hivern i la joia de les nevades, fins a l’explosió de colors i fragàncies que ens regala la primavera i l’estiu, amb la gran varietat d’herbes aromàtiques i flors silvestres. La tardor es mostra en aquestes muntanyes amb les seves tonalitats daurades, marrons, vermelloses i ocres, al costat de l’inconfusible aroma i sabor dels bolets i la tòfona. Un paisatge que convida a l’assossec, a ser explorat i descobert.

A cada racó de les pedanies de Morella trobem llocs que ens emocionen. Des del Roser de Xiva fins als boscos de la Pobleta, passant per les majestuoses muntanyes d’Herbesset, Ortells i la seva vegetació que voreja la llera del riu Bergantes. En aquest paradís, ens podem deixar portar per la màgia que destil·len llocs com el riu de les Corses o Cérvol, els boscos de Vallivana, l’encantador barranc del pont de la Bota, les fonts de la Donzella i l’Esperança, o els històrics poblats de La Llàcua i Salvassoria.

Però Morella també es presenta com un punt de partida ideal per explorar els majestuosos paisatges naturals de la comarca dels Ports. A la proximitat, esperen la imponent Mola de la Garumba, entre Morella i Forcall, el serè riu Escalona que serpenteja entre Herbers i Castell de Cabres, els impressionants barrancs de Vallibona, les inconfusibles moles de pedra de Forcall, i els captivadors racons de Cinctorres, la Roca Roja, Roca Parda i la Rambla Celumbres. També podem assolir el cim del Picaio a Vilafranca o deixar-nos sorprendre per la bellesa de la Rambla de les Truites. Un altre paratge natural d’exquisida bellesa, especialment a la tardor, és el Barranc dels Horts d’Ares i la Tinença de Benifassà, Parc Natural declarat el 2006 que acull set petites poblacions.

 

Fauna i flora

A les muntanyes i boscos de Morella, trobem un extens i divers mapa vegetal que embelleix aquests espais naturals. Carrasques, roures, aurons, pins negres, pins blancs, pins albars, oms, nogueres, ametllers, oliveres, savines, pollancres i una multitud d’espècies vegetals i arbustos s’entrellacen en una harmoniosa simfonia de colors i aromes. Abunden les herbes aromàtiques i medicinals, com el romaní, farigola, espígol, camamilla, poliol, esbarzer, boix, estepa, arç blanc, aranyó, ginebre, argelaga, vesc, fonoll, saüc, sajolida, heura, grèvol, lligabosc i rosella que afegeixen el seu encant i el seu valor ecològic a la zona.

Pel que fa a la fauna, el cel de Morella és un escenari on es desplega una àmplia varietat d’aus. Des de majestuoses àguiles reials i mussols reials fins a àguiles culebreres, aufranys, òlibes, puputs, falcons comuns, corbs, coloms i, en especial, l’imponent voltor comú, que solca el cel en un vol majestuós. Però no només el cel està animat, al territori de Morella també hi trobem altres fascinants habitants. La Cabra Hispànica i el porc senglar són els animals amb més població en aquesta terra, compartint casa seva amb l’eriçó comú, el gat salvatge, talps, teixons, mosteles, fures, esquirols i guineus.

En aquest meravellós entorn natural, la fauna i flora s’entrellacen per formar un ecosistema ple de vida i biodiversitat. La bellesa i riquesa de Morella no només es troba als seus monuments i paisatges, sinó també a la sorprenent varietat d’éssers vius que habiten a les seves muntanyes i boscos. És un privilegi poder gaudir i protegir aquest entorn únic que ens ofereix una mostra de la meravellosa diversitat de la natura.

Pintures rupestres Morella la Vella

Descobreix les impressionants pintures rupestres de Morella la Vella, un tresor declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Aquestes obres d’art ancestral es troben a uns 6 km de Morella, a la masia històrica de Morella la Vella, que va ser bressol dels primers pobladors d’aquestes terres.

Sumergeix-te en la màgia d’aquest llegat humà i meravella’t amb l’art rupestre llevantí que adorna aquestes parets mil·lenàries. Contemplaràs captivadores escenes de caça i representacions d’estil esquemàtic, curosament disposades als abrics rocosos. Cada traç explica una història ancestral, connectant-nos amb els nostres avantpassats i la seva forma de vida.

A més de gaudir d’aquestes increïbles pintures, l’entorn que les envolta us convida a submergir-vos en la natura i el paisatge característic de la zona. Serà una experiència enriquidora on la història i la bellesa natural s’entrellacen per transportar-te a temps remots i fer que la teva visita sigui inoblidable.

Presó de Morella

La Presó de Morella té una rica història que es remunta a l’Edat Mitjana, quan era una de les tres grans ciutats valencianes juntament amb Xàtiva i el Cap i Casal. Com que Morella no tenia altre senyor que el rei, el Justícia Major de la Vila exercia tant la jurisdicció penal com civil. La presó comptava amb diferents cel·les i dependències, una per a cada jurisdicció estamental: eclesiàstica, militar i real.

L’edifici de la presó ha estat objecte de diverses intervencions al llarg dels segles a causa de la inestabilitat del terreny argilós. Durant més de sis segles, la presó ha estat utilitzada des del 1359, encara que encara estava en construcció, fins al 1969, quan Morella va perdre el seu estatus de partit judicial. Posteriorment, la prisió va ser destinada a oficines, magatzem i arxiu.

Amb l’arribada del liberalisme després de la primera guerra carlina el 1840, Morella es va convertir en el cap del partit judicial i l’antiga presó medieval es va transformar en la presó del partit. Durant molt de temps, les condicions a la presó van ser insalubres i degradants, però durant la Segona República, la directora general de presons, Victoria Kent, va ordenar suprimir els grillons.

A més d’albergar presos comuns, la presó també va rebre guerrillers antifranquistes. Morella es va convertir en un lloc de memòria on aquests guerrillers i detinguts “desapareixien” en enfrontaments o sota la llei de fugues.

 

Museu de Dinosaures

Descobreix el fascinant univers dels dinosaures i la seva història en aquest museu, situat al costat de l’església de Sant Miquel.

La terra de Morella i els Ports és rica en estrats formats entre el Juràssic Superior i el Cretaci Inferior, fa entre 146 i 98 milions d’anys. Aleshores, aquestes valls estaven cobertes per aigua, cosa que va deixar valuoses restes de fauna marina i algues calcàries. Durant el Cretaci, l’evolució va donar lloc a la formació d’argiles, una característica que ha permès la presència de nombroses restes de dinosaures a la zona.

Els paleontòlegs han explorat i descobert aquests tresors durant dècades, destacant l’espècie més trobada i estudiada: l’Iguanodon. Al museu, podràs meravellar-te amb una reproducció a escala real d’aquest animal imponent que una vegada va habitar aquestes terres. Però això no és tot, Morella acull una rica varietat paleontològica que inclou des de teròpodes carnívors fins a enormes herbívors, ornitòpodes i cuirassats.

El Museu Temps de Dinosaures és un apassionant viatge al centre de la terra, on grans i petits poden explorar l’emocionant món de la geologia i la paleontologia a través de la col·lecció de fòssils del Cretaci.

A més, el museu ofereix una experiència emocionant en forma d’Escape Room que pots gaudir en família o amb amics. A través de diverses proves que recorren tot el museu, hauràs de desxifrar pistes per recuperar un mapa robat sobre el darrer jaciment descobert a la zona.

 

Ja sigui un viatge d’un dia o una estada més prolongada, Morella ens convida a submergir-nos en el seu llegat, deixar-nos portar pels seus encants i descobrir els matisos de la seva història , sempre impregnats de màgia i fascinació. Així que, si mai tens l’oportunitat de visitar aquesta joia amagada a les muntanyes, no dubtis a endinsar-te en el seu misteri i gaudir d’una experiència inoblidable.

Morella espera amb els braços oberts per revelar els seus secrets i brindar als seus visitants un viatge inoblidable al passat i al present, una experiència enriquidora que perdurarà en el record molt després d’haver deixat enrere les antigues muralles. Anima’t a descobrir la màgia de Morella i submergir-te en la seva història captivadora!

Continua coneixent pobles d’Espanya amb nosaltres AQUÍ.

No teniu autocaravana però voleu viure l’experiència? Nosaltres us en lloguem una! A L’Alba disposem d’una àmplia flota d’autocaravanes de lloguer, en constant renovació i completament revisades després de cada lloguer. Disposareu de tots els serveis amb els darrers models del sector i gaudireu d’uns dies perfectes en família o amics. Fent CLICK AQUÍ trobareu tota la informació sobre el nostre servei de lloguer. També podeu contactar amb nosaltres per Whatsapp:636.95.88.84 (fes clic al número de telèfon des del teu mòbil per iniciar una conversa amb nosaltres).

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found