Coneix el nou impost del CO₂ que es pagarà a partir de setembre

El 15 de setembre de 2021 la Generalitat de Catalunya començarà a cobrar l’impost del CO₂, que afectarà fins i tot vehicles considerats ECO. Us expliquem en què consisteix, qui haurà de pagar-ho i com saber que import pagaràs. Aquest nou imposat afectarà a autocaravanes, turismes, motos i furgonetes.

L’impost al diòxid de carboni (CO₂)

El Parlament de Catalunya va aprovar en 2017, inclòs en la seva llei contra el canvi climàtic, un impost per a gravar les emissions de diòxid de carboni dels vehicles. La seva entrada en vigor estava prevista per a 2018, però finalment, l’executiu català, i a causa de diversos motius, com la pandèmia que patim fa més d’un any, ha anat ajornant la seva entrada en vigor, que finalment serà al maig de 2021.

Amb aquesta mesura la Generalitat preveu recaptar 150 milions d’euros anuals.

El seu import dependrà del vehicle i les seves característiques, variant des dels sis euros fins als 60 euros per turisme a l’any.

Quins vehicles hauran de pagar-ho?

S’inclou en l’impost als turismes de fins a nou places, els que no superin els 3.500 quilograms de massa màxima admesa i les motocicletes.

En 2021 començaran a pagar l’impost els vehicles amb emissions superiors als 120 grams de diòxid de carboni per quilòmetre. Cal destacar que en 2021 es pagarà l’impost de 2020.

En el tribut de l’any que ve, en què es liquidarà l’impost per a l’any 2021, es reduiran les emissions i hauran de pagar-lo els vehicles que superin els 95 grams de diòxid de carboni per quilòmetre.

Quedaran exempts d’aquest impost les ambulàncies, els cotxes oficials, els cotxes elèctrics, els ciclomotors i els vehicles de més de 3.500 quilograms de massa màxima autoritzada.

Quant hauran de pagar?

A partir de l’1 de maig de 2021, la Generalitat publicarà un padró amb el llistat de tots els vehicles afectats i la quota per a cada vehicle en concret. Aquest padró estarà disponible en la pàgina web de l’Agència Tributària catalana.

En cas de detectar-se algun error en aquest llistat, els propietaris de vehicles afectats a Catalunya, disposaran fins al dia 4 de juny per a sol·licitar modificacions i l’1 de setembre es tancarà la llista.

L’import a pagar dependrà de la motorització dels vehicles, sempre que superin els límits de 120 i 95 grams de diòxid de carboni per quilòmetre respectivament en els exercicis de 2020 i 2021, que com ja us hem comentats es pagaran al següent any, en 2021 es pagarà l’impost de 2020, amb límit de 120 grams de CO2/km i en 2022 es pagarà l’impost de 2021, amb límit de 95 grams de CO2/km.

També hi ha altres característiques que ja han transcendit com que els vehicles tipus SUV pagaran més que els vehicles compactes o que molts models híbrids, que porten etiqueta ECO també hauran de pagar-ho en 2022 (pagant l’impost de l’exercici 2021) ja que molts superar les emissions de 95 grams de diòxid de carboni.

Com consultar el cens o demanar modificacions?

Per a consultar la quota exacta que hauràs de pagar pels teus vehicles hauràs d’entrar en AQUESTA WEB. Allí podràs fer una consulta bàsica amb el teu número de DNI i la matrícula del vehicle o una consulta completa si disposes de la identificació digital IdCAT Mòbil, que pot obtenir-se fàcilment en línia, i que en la mateixa pàgina web s’informa de com aconseguir-la.

Amb la consulta bàsica només podràs consultar un a un l’import de l’impost dels teus vehicles. Serà necessari fer una consulta completa, accedint amb el IdCAT, per a veure d’una vegada tots els vehicles dels quals ets propietari i el seu impost corresponent. També es requerirà aquest accés complet per als altres tràmits relacionats amb l’impost: domiciliació del rebut anual, modificar dades del padró abans del 4 de juny i consultar l’històric de gestions fetes, relacionades amb l’impost.

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found