AdBlue, què és i com actua en el motor?

Ara que arriben notícies sobre aturs en la producció de AdBlue a Europa i la seva possible escassetat i augment de preu, us resumim com està afectant el sector del transport i us expliquem més sobre aquest additiu: com aconsegueix reduir les emissions i quines avaries ha causat des del seu llançament.

Què és el AdBlue?

El AdBlue és un additiu utilitzat pels vehicles dièsel moderns i creat per a reduir les emissions d’òxids de nitrogen (NOx) a l’atmosfera.
Amb l’entrada en vigor de la normativa Euro 6 en 2014 a Europa, que va limitar les emissions de NOx permeses per vehicle, les marques, per a adaptar els seus models dièsel a la normativa, es van veure obligats a trobar una solució que limités aquestes emissions.
La solució, o almenys la millor alternativa que van trobar, va ser el AdBlue.
El AdBlue és una mescla d’aigua i urea que s’injecta en el sistema de fuita del vehicle, abans del dispositiu de reducció catalítica selectiva de NOx, o sistema SCR. Això provoca que els gasos de fuita reaccionin amb el AdBlue, convertint una gran part del NOx generat, aproximadament un 90%, en una mescla molt menys perjudicial, formada per nitrogen i aigua.

Desavantatges del AdBlue

Els avantatges han quedat clares: reduir dràsticament l’emissió de NOx a l’atmosfera. Però, Hi ha desavantatges? N’hi ha.
Un primer desavantatge és que els vehicles que ho usen han de portar un dipòsit i una boca d’ompliment específica per al AdBlue. Això comporta estar pendent d’un altre nivell més, a més del nivell de gasoil en ruta. I d’assumir més reparacions, ja que més sistemes comporta lògicament més avaries.
A més, quan repostem, cal anar amb compte. El AdBlue és corrosiu i per tant, si s’aboca, pot causar danys en la pell o en la pintura del vehicle. En cas d’una fugida en el sistema de AdBlue també es pot causar corrosió o danys en altres components del vehicle.
Un altre desavantatge és que, a temperatures baixes, a partir de -10 °C, forma cristalls que poden obstruir els conductes o els injectors de AdBlue, així com danyar la bomba destinada a moure-ho pel sistema fins a la fuita.
I el principal desavantatge és que, si et quedes sense AdBlue, el teu vehicle no funcionarà. En relació a això, s’està apostant per combustibles dièsel que incorporin AdBlue entre els seus components, eliminant per tant la necessitat de repostar AdBlue per separat.

Avaries dels sistemes actuals

La Comissió Europea ha avisat sobre tres models que podrien tenir problemes en el seu sistema d’injecció de AdBlue. Aquests problemes van ser detectats i reportats per l’Estat francès i els tres tenen a veure amb obstruccions que es produeixen en els injectors, causant emissions de NOx per sobre de les permeses. Els avisos fan referència als models Peugeot 2008 V2, DS3 Crossback i l’Opel Grandland X.
A més d’aquests problemes concrets, el sistema de AdBlue, com ja us comentàvem anteriorment, és una nova font d’avaries en els vehicles. En comptar amb una sèrie de components necessaris per a la seva funció, com la bomba, el dipòsit, els injectors o el catalitzador, augmenten la probabilitat d’avaria del vehicle.
Per a quantificar això, vegem quant costen les reparacions més habituals relacionades amb el AdBlue: La substitució d’un dipòsit de AdBlue pot rondar de mitjana els 400 euros i la substitució d’un injector pot tenir un cost d’uns 180 euros.
Segons un estudi de ThotData les marques amb més avaries relacionades amb el AdBlue són Citroën i Peugeot, amb el 34,2% i el 24,9% del total d’avaries estudiades. Aquest estudi ha usat les dades de 12.692 avaries, relacionades amb el sistema SCR, reparades en 477 tallers diferents.
Les marques que presenten dades inferiors a la mitjana referent a avaries són Volkswagen, Seat, Renault, Ford i, principalment, Toyota.
El cost de reparació mitjana és més car en les marques Peugeot, Citroën i Toyota. La marca amb reparacions més econòmiques en el sistema SCR és Ford.

Un pegat que ha millorat molt

L’obligació de reduir les emissions de NOx imposada per la Unió Europea obligo les marques a incorporar el sistema de AdBlue en models que s’havien dissenyat sense aquest sistema. Això va provocar problemes en els primers models que ho van muntar, alguns assumits per les marques i reparats en garantia, sense cost per al propietari del vehicle.
Aquesta incorporació a models ja dissenyats també va provocar alguna incomoditat com que, en alguns models, la boca d’ompliment de AdBlue estava en el maleter.
Actualment, els models ja van ser dissenyats pensant en aquest sistema i molts dels problemes s’han anat solucionant.

Possible desproveïment

Els tres majors productors de AdBlue a Europa han detingut la seva producció a causa de l’increment dels costos del gas i l’electricitat.
Això ha provocat que el seu preu pugi i que es comenci a estendre la por a la falta de subministrament. Molts transportistes estan fent apilament de AdBlue per a evitar problemes.
El govern eslovac recentment es va assegurar el subministrament als seus transportistes i particulars adquirint 500.000 litres
A Itàlia, el principal sindicat de transportistes, ha alertat sobre un possible desproveïment, després de l’atur de la producció durant un mes del principal producte de AdBlue a Itàlia, la noruega Yara. El AdBlue ha duplicat el seu preu a Itàlia, passant dels 250€ per cada 1.000 litres als 500 €.
A Espanya la principal productora és Fertiberia, localitzada a Palos de la Frontera (Huelva), va anunciar que detindria la producció a l’octubre i novembre.

Un futur sense AdBlue

La tecnologia i eficiència dels motors no para d’avançar i ja es treballa en motors que compleixen amb la normativa d’emissions actual, sense necessitat d’additius com el AdBlue. Aquests nous motors, més respectuosos amb el medi ambient, amb el temps faran desaparèixer a aquest additiu, les avaries que deriven d’ell i la dependència dels motors dièsel.
F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: 🇹🇷🚐 Avui visitem Istanbul, en furgoneta camper, de la mà de @FBidaiakF. ➡️ https://t.co/5sxpD0LRvb
167 people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic frizzbik Twitter Pic Autocara Twitter Pic sateliun Twitter Pic Caravani Twitter Pic marctost
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found